Olimpiskajās spēlēs startē anoreksiju pārcietusi japāņu daiļslidotāja
2010. gada 23. februāris, 23:03

Olimpiskajās spēlēs startē anoreksiju pārcietusi japāņu daiļslidotāja

Jauns.lv

Pēc piecu gadu ilgas cīņas ar anoreksiju Vankūveras olimpiskajās spēlēs piedalās Japānas daiļslidotāja Akiko Suzuki.

24 gadus vecajai sportistei šīs ir pirmās olimpiskās spēles karjerā.

Veselības problēmas daiļslidotājai sākās 16 gadu vecumā, kad viņai bija lielas cerības un augsti mērķi. Juniores vecumā Suzuki karjera bija ļoti veiksmīga - 2001. gadā viņa izcīnīja bronzas medaļu "Grand Prix" sacensību finālā, kā arī piedalījās pasaules junioru čempionātā. Slimības dēļ sportistei nācās izlaist visu 2003./2004. gada sezonu. Atgriezties sportā Sudzuki iedvesmoja citas japāņu daiļslidotājas Šidzukas Arakavas uzvara pasaules čempionātā 2004. gadā. Savukārt divus gadus vēlāk Arakava Turīnas Olimpiādē izcīnīja Japānai pirmo zelta godalgu daiļslidošanā ziemas olimpisko spēļu vēsturē.

"Kad es pirms pāris gadiem atgriezos sportā, es nekad nebiju iedomājusies, ka piedalīšos olimpiskajās spēlēs," izteicās Suzuki. "Tomēr es pacietīgi un pakāpeniski kāpu pa karjeras kāpnēm uz augšu."

"Es joprojām nespēju noticēt, ka piedalīšos Vankūveras olimpiskajās spēlēs. Tās ir lieliskas sajūtas," piebilda Suzuki.

2008. gadā Suzuki izcīnīja sudraba medaļu "Grand Prix" sacensību posmā Japānā, bet 2009. gadā viņa uzvarēja "Grand Prix" posmu Ķīnā.  Japānas čempionātā Suzuki izcīnīja sudraba godalgu, kas viņai ļāva iekļūt savas valstsvienības sastāvā dalībai Vankūveras olimpiskajās spēlēs, kur Japānu vēl pārstāvēs arī 2008. un 2009. gada pasaules čempione Mao Asada un Miki Ando.

Vankūveras olimpisko spēļu sieviešu daiļslidošanas sacensībās otrdien notika īsā programma pēc kuras Suzuki ar 61.02 punktiem ieņem 11. vietu, no līderes korejietes Kimas Ju-Li atpaliekot par 17.48 punktiem. Otro vietu pašlaik ieņem Mao Asada no Japānas, kurai ir 73.78 punkti, bet trešā ar 71.36 punktiem ir kanādiete Džoanna Ročeta, kurai pirms dažām dienām aizsaulē aizgāja viņas māte. Ceturtdien sacensībās ir paredzēta brīvā programma.

Anoreksija ir psihiski traucējumi, kas ir kļuvuši izplatīti pēdējos gadu desmitos. Anoreksija ir nervozs apetītes zudums.  Ar anoreksiju visbiežāk slimo meitenes. Parasti anoreksija sākas tīņu vecumā, bet anoreksiju var novērot arī agrāk - bērnu vecumā, vai vēlāk - ap 30 gadiem. Ar anoreksiju parasti slimo viena no 150 meitenēm.  Anoreksijas pamatsimptomi ir stipras bailes kļūt resnam un aplams priekšstats par savu ķermeni.

LETA/Foto: AFP