Ilmārs Bricis: Latvijā nav biatlona sistēmas
Citi sporta veidi

Ilmārs Bricis: Latvijā nav biatlona sistēmas

Jauns.lv

Latvijas biatlonā nav nekādas sistēmas un viss notiek pašplūsmā, intervijā laikrakstam "Sporta Avīze" atzīst Latvijas vīriešu izlases līderis Ilmārs Bricis.

Ilmārs Bricis: Latvijā nav biatlona sistēmas...
Ilmārs Bricis Vankūverā sprintā sasniedza augsto 14. vietu, taču ne iedzīšanā, ne individuālajā distancē viņam ne tuvu neizdevās atkārtot ko līdzīgu.
Ilmārs Bricis Vankūverā sprintā sasniedza augsto 14. vietu, taču ne iedzīšanā, ne individuālajā distancē viņam ne tuvu neizdevās atkārtot ko līdzīgu.

Kā ziņots, Vankūveras olimpiskajās spēlēs Latvijas biatlonisti startēja nesekmīgi. Augstāko vietu izdevās sasniegt tieši Bricim, kurš sprinta sacensībās ieņēma 14.vietu, bet pēc tam iedzīšanas sacensībās Bricis ierindojās 32. pozīcijā. Pārējie Latvijas biatlonisti un arī biatlonistes startēja daudz neveiksmīgāk.

Tikmēr stafetes sacensībās Latvijas vīriešu un sieviešu komandas ieņēma pēdējās, 19. vietas. "Latvijas biatlonā nav sistēmas. Ir mūsu komanda, meiteņu komanda, un viss - vairāk nekā nav. Tāpēc izveidojusies tāda situācija. Ja nav jauniešu un junioru, nav neviena, kas ar viņiem strādātu, nevar sagaidīt, ka kaut kas loģiski mainīsies. Vienīgais variants - ja nu kāds ir puslīdz perspektīvs, tad viņu uzreiz paņemt lielajā komandā," sacīja Bricis. "Taču šajā gadījumā uzreiz ir citi mērķi un cits ritms. Kad ziemā sāk braukāt uz Pasaules kausa izcīņas posmiem, tur trenēšanās vairs nav nekādas - no vienām sacensībām uz nākamajām. Jaunajam tas absolūti nav vajadzīgs - tur visam jābūt pakārtotam, lai vienīgi trenētos un trenētos, nevis brauktu uz mačiem, kas jau nākamajā nedēļā," izteicās Bricis.

Bricis uzskata, ka būtu jāmaina pilnīgi viss, kas šobrīd notiek. "Būtu jāsāk veidot sistēma, kurā katram līmenim ir savi uzdevumi - kamēr jaunie trenējas, izlase startē." Latvijas izlases līderis atzina, ka šobrīd nav, kas to visu sakārto. "Nav treneru, kuri atbilstoši strādātu ar jaunajiem. Nekā nav. Nav nekādas sistēmas, viss ir pašplūsmā. Kad no sākuma tika izveidota mūsu komanda, kaut kādi rezultāti bija. Bet par to, kas aiz muguras, īpaši neviens galvu nav lauzījis."

"Ir jābūvē jauna sistēma no pašiem pamatiem, taču kas to var izdarīt un kurš uzņemsies. Viens vai divi cilvēki to nemaz nevar izdarīt. Jābūt komandai, kurai būtu apņēmība un vēlēšanās to pacietīgi un ilgtermiņā darīt. Ņemot vērā pašreizējo kārtību, nekas nemainītos pat tad, ja kādā brīdī iedotu ļoti lielu naudu. Vienā gadā nekas nenotiks, un, ja ķeras klāt, ne jau lielajai komandai. Tiem, ar kuriem būtu jāsāk strādāt, šobrīd labākajā gadījumā ir 18 gadu. Izņemot Andreju Rastorgujevu, pārējiem vilciens jau sen ir aizgājis," izteicās Bricis. "Varbūt varētu mēģināt pierunāt kādu, kas pagājušajā gadā bija junioros, taču, lai viņus pierunātu, kaut kas reāli jāapsola. Kurš gan šodien nāks uz nekurieni un par neko?" teica Bricis.

Bricis atzina, ka viņam pagaidām nav skaidrības, kas notiks pēc šīs sezonas. "Pagaidām drošs neesmu ne par ko. Varbūt tikai par to, ka vēl nav beigusies arī šī sezona. Kas būs turpmāk, nav atkarīgs vienīgi no manis. Ja viss pārējais tiks sakārtots pa plauktiņiem, tad domāju, ka vēl gadu, visticamāk, braukšu."

Tāpat Bricis izteicās, ka viņš šobrīd nedomā par piedalīšanos 2014. gada olimpiskajās spēlēs Sočos. Tad viņam būs jau 43 gadi un tās varētu kļūt par septītajām olimpiskajām spēlēm Briča karjerā. "Es negribu braukt vienīgi braukšanas dēļ. Ja pazudīs motivācija un vairs neticēšu, ka varu vēl kaut ko sasniegt, protams, tas arī būs viss. Braukt uz Sočiem tikai cipara pēc - tāpēc, ka septītās spēles -, tas nemaz nav tik interesanti, kā varbūt varētu šķist. Ja esi braucis pa īstam, tā vairs nespēj kļūt par motivāciju - vienkārši piedalīties. Jābūt sportiskam izaicinājumam un vismaz kaut kādam gandarījumam pēc finiša," atzina Bricis.

Kā ziņots, Latvijas delegācijā Vankūveras olimpiskajās spēlēs bija pieteikti 58 sportisti, kas atkārtoja līdz šim lielāko delegāciju, tomēr trīs no Jāņa Miņina pilotētā bobsleja četrinieka dalībniekiem tā arī sacensībās nepiedalījās. Latvijas izlases sportistiem pirmo reizi ziemas Olimpiādēs izdevās iegūt divas medaļas - brāļi Andris un Juris Šici bija otrie kamaniņu sportā divniekiem, bet Martins Dukurs izcīnīja otro vietu skeletona sacensībās vīriešiem.

LETA/Foto: AFP