Basketbols
2010. gada 14. aprīlis, 09:09

"Lietuvos rytas" un "Žalgiris" nākamajā sezonā BBL turnīru varētu sākt no ceturtdaļfināla

Jauns.lv

Lietuvas spēcīgākie basketbola klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris" dalību "Mastercard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) turnīrā varētu sākt tikai no ceturtdaļfināla stadijas, liecina reālākais nākamās sezonas sacensību izspēles variants.

"Lietuvos rytas" komanda šādam piedāvājumam jau piekritusi, bet "Žalgiris" to vēl apsver. Abām komandām regulārajā sezonā būs jāaizvada vienīgi divas spēles savā starpā, lai noskaidrotu, kura to beigs pirmajā vietā, bet kura - otrajā.

Šādas reformas BBL klubiem piedāvājusi, jo tās abas nākamajā sezonā, visticamāk, spēlēs arī VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīrā, kas ir spēcīgāks, tāpēc tās pilnu sezonu BBL atteikušās aizvadīt.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja BBL mārketinga direktore Inese Miķelsone, pārējiem klubiem, kas arī startēs VBL, piemēram, "VEF Rīga", gan būs jāaizvada pilna BBL regulārā sezona, jo "viņiem nav tik intensīva grafika ULEB Eirolīgā".

Paredzams, ka nākamajā sezonā BBL regulārajā čempionātā varētu piedalīties 12 komandas. Pēc divu apļu cīņām sešas no tām iekļūtu ceturtdaļfinālā, kur klāt nāktu abi Lietuvas klubi. Paredzams, ka starp šīm 12 vienībām būs septiņas, kas šīs sezonas elites divīzijas turnīrā ieņēma trešo līdz devīto vietu, pārspēļu, kurā cīnās Lietuvas klubi Ķēdaiņu "Ņevežis" un Prienu "Rūdupis", spēcīgākā vienība, BBL "Challenge Cup" uzvarējusī Zviedrijas komanda Norčēpingas "Dolphins", kā arī vēl pa vienai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienībai.

Kā pastāstīja Miķelsone, "Dolphins" komandai jāpiekrīt līgas finansiālajiem nosacījumiem, bet pārējās trīs komandas tiks noteiktas pēc nacionālo čempionātu rezultātiem. Līdz ar to, ja līga pieņems šādu kārtību, tad no Latvijas vietu BBL turnīrā sev jau garantējusi "Barons" komanda, kas iekļuvusi sacensību pusfinālā. Tomēr Miķelsone uzsvēra, ka šāda izspēles kārtība vēl nav oficiāli apstiprināta. Tas varētu notikt 5.maijā plānotajā līgas valdes sēdē. Šosezon BBL elites divīzijā startēja desmit vienības, no kurām četras - "Ventspils", "Valmiera", "VEF Rīga" un "Liepājas lauvas" - bija no Latvijas. Kārtējo reizi pirmās divas vietas ieņēma "Žalgiris" un "Lietuvos rytas".

"Mastercard" BBL turnīra čempioni šogad tiks noskaidroti "Final Four" sacensībās, kas 23. un 24. aprīlī risināsies Lietuvas pilsētā Viļņā. Finālturnīrā piedalīsies trīs spēcīgākie Lietuvas klubi - "Lietuvos rytas", "Žalgiris" un latviešu Raita Grafa un Māra Gulbja pārstāvētā "Šiauliai" vienība, kā arī "Ventspils". Pusfinālā "Ventspils" tiksies ar "Žalgiris" vienību.

Turnīra līdzšinējos piecos pastāvēšanas gados visas reizes finālā tikušas "Lietuvos rytas" un "Žalgiris" komandas. Viļņas klubs triumfējis trīs reizes, bet "Žalgiris" - divas. Savukārt Latvijas komandas divas reizes spējušas ierindoties trešajā vietā, kad 2007.gadā to paveica "Ventspils" komanda, bet 2008. gadā - "ASK Rīga".

LETA