Latvijas basketbolisti dodas cīņā par ceļazīmi uz Rio
Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks.
Basketbols
2016. gada 1. jūlijs, 14:07

Latvijas basketbolisti dodas cīņā par ceļazīmi uz Rio

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmdien Serbijas galvaspilsētā Belgradā usāks Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Tiesa, kā jau tas ik gadu ierasts, arī šoreiz jāiztiek bez vairākiem potenciālajiem līderiem sastāvā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Braucējs uz Rio tiks noteikts 9.jūlijā.

Latvijas izlase olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā līdz šim vēl nekad nav spēlējusi, bet vienīgo reizi komanda Olimpiādē spēlēja pirmās brīvvalsts laikā 1936.gadā Berlīnē, kad gūta 15.vieta.

Atlases turnīra sistēma ir barga - no sešām komandām tikai viena, uzvarētāja, iekļūs četrgades nozīmīgākajās sacensībās. Latvija cīnīsies apakšgrupā ar Japānu un Čehiju, kamēr otrā spēlēs mājiniece un galvenā favorīte Serbija, Puertoriko, kā arī Angola. Pēc tam katras apakšgrupas divas labākās vienības iekļūs pusfinālā, kur spēkosies ar otras grupas divām labākajām izlasēm. Turpinājumā sekos fināls, kura uzvarētāja tad arī iegūs tiesības piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Pirmo maču Latvija aizvadīs pirmdien, kad 25 000 skatītāju ietilpīgajā ''Kombank'' arēnā sacentīsies ar Japānu, bet otrdien gaidāma tikšanās ar Čehiju. Savukārt 8.jūlijā tiks izspēlēti abi pusfināli, bet izšķirošā cīņa par ceļazīmi gaidāma 9.jūlijā.

Paredzams, ka vismaz Serbijas spēlēs arēna būs piepildīta, jo liela ažiotāža bija jau šīs komandas pārbaudes mačos, kur biļetes bija tikpat kā izpirktas. Turklāt serbu fani ir pazīstami ar savu kaislīgo līdzjušanu, kas mājiniekiem var būt gan par labu, gan arī radīt papildu spiedienu. Tieši arēna Belgradā ir lielākā no visām trim kvalifikācijas sacensību mājvietām.

Uz Belgradu bez Porziņģa un Janičenoka

Latvijas izlasei jau tradicionāli arī šogad dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt vairāki basketbolisti. Spilgtākā zvaigzne, kuras nebūs valstsvienībā, neapšaubāmi ir Kristaps Porziņģis, kurš aizvadījis spilgtu debijas sezonu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā Ņujorkas ''Knicks''. Lai gan liepājnieks tika iekļauts paplašinātajā kandidātu sarakstā, viņš par savu lēmumu nepievienoties izlasei paziņoja gana savlaicīgi. Iemesls tam ir vēlme pilnībā sagatavoties savai otrajai NBA sezonai - nākotnē basketbolists noteikti būšot pieejams valstsvienībai, taču šobrīd viņam vēl esot jānobriest. Tāpat Latvijas komandā šogad neredzēsim pieredzējušo snaiperi Kristapu Janičenoku, kurš "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas turnīrā plēsa Ahileja cīpslu, līdz ar to neskaidra pat ir viņa atgriešanās laukumā līdz ar jaunās sezonas sākumu. Šo vasaru savas nākotnes atrisināšanai lēmis veltīt arī uzbrucējs Dāvis Bertāns, kurš valstsvienībā iepriekšējo reizi spēlēja 2011.gadā. Netiek izslēgts, ka viņš drīzumā no Spānijas kluba Vitorijas "Laboral Kutxa" pārcelsies uz NBA vienību Sanantonio "Spurs". Traumā iedzīvojies centrs Ronalds Zaķis, kurš nesen noslēdza savu pirmo sezonu ārzemēs, spēlējot Slovēnijas klubā Ļubļanas "Union Olimpija". Pēc ilgāka laika kandidātu sarakstā bija arī šogad par Latvijas čempionu kļuvušais Armands Šķēle ("Valmiera"/ORDO), bet viņš priekšroku lēmis dot atpūtai. Tāpat sastāvā nebūs iepriekš kandidātos iekļautie Iļja Gromovs un Kristaps Gludītis.

Tomēr līdz ar vairāku spēlētāju atteikšanos kandidēt uz vietu izlasē iespēja sevi pierādīt bija citiem basketbolistiem. Aptuveni gatavošanās posma vidū no valstsvienības negaidīti tika atskaitīti uzbrucējs Rolands Freimanis, kurš pēdējos gados izlasē bija kļuvis jau par stabilu vērtību, un saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars. Daudziem šāds treneru gājiens bija pārsteigums, it sevišķi Freimaņa atbrīvošana, tomēr Bagatskis to pamatoja ar basketbolistu nesaderību ar komandas piekopto spēles stilu. Neoficiāla informācija arī liecina, ka Freimanis vietu izlasē uzskatījis par pašsaprotamu un jau bijis Belgradas ceļa jūtīs.

Sastāvā tikai viens Latvijas čempions

Kā pēdējie no valstsvienības otrdien, kad bija aizvadīta noslēdzošā pārbaudes spēle pret Irānu, tika atskaitīti aizsargs Žanis Peiners un uzbrucējs Rolands Šmits. Kā žurnālistiem pēc šo jaunumu uzzināšanas izteicās Peiners, viņš par šādu notikumu pavērsienu nav pārsteigts, turklāt spēlētājam šķitis, ka no izlases viņš tiks atbrīvots ātrāk.

Tas valstsvienībā ļāvis iekļūt Anžejam Pasečņikam un Ojāram Siliņam, kuri līdz šim lielajā izlasē vēl nebija spēlējuši. Ja Siliņa iekļūšana sastāvā pat varētu būt uzskatāma par pašsaprotamu, Pasečņika sniegums ir pārsteigums. Tiesa, iepriekšējā sezonā viņš spēlēja Spānijas augstākās līgas klubā Grankanārijas "Herbalife", kur akcentu treniņos licis uz fizisko sagatavotību. Nepilna gada laikā basketbolists progresējis, bet punkts uz "i" sagatavošanās posmā bija pārbaudes mačs pret Irānu, kurā Pasečņiks otrajā puslaikā iemeta 14 punktus, turklāt tam pievienoja arī septiņas atlēkušās bumbas.

Par debitantu nosaucams arī saspēles vadītājs Ingus Jakovičs, kurš lielās valstsvienības redzeslokā ir jau vairākus gadus, taču līdz šim piedalīties kādā nozīmīgā turnīrā kaut kas traucējis.

Pērn Eiropas čempionātā Latvijas izlasē bija divi debitanti - Peiners un Haralds Kārlis, kurš gan šobrīd ārstē nopietnu ceļgala traumu un kandidātos iekļauts nebija.

No pieredzējušiem basketbolistiem šoreiz sastāvā ir tikai Jānis Blūms, kuram tagad ģērbtuvēs noteikti būs jāaizpilda traumētā Janičenoka vieta. Pieredzējušajam aizsargam iepriekšējo sezonu par veiksmīgu grūti nosaukt, jo viņš sezonas viducī iedzīvojās nopietnā pleca savainojumā, kas atgriezties no Itālijas lika jau ap gadumiju. Kaut pastāvēja iespēja uz izslēgšanas turnīru atgriezties klubā, sarunās ar ģenerālmenedžeri viņam tika dota atļauja pilnvērtīgi sagatavoties izlasei.

Valstsvienības sastāvā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā vienīgais šī gada Latvijas čempions būs Aigars Šķēle, kurš bija viens no "Valmiera"/ORDO līderiem tās vēsturiskā zelta kaldināšanā. Arī viņa pieredze izlasē nav tik liela, un viņu vairāk varētu pieskaitīt pie debitantiem.

Gatavošanās ārpus Rīgas

Latvijas basketbolisti šoreiz sagatavošanās posmā bija mazāk pieejami plašākai publikai un medijiem, jo lielākoties viņi trenējās ārpus Rīgas. Treniņprocess 6.jūnijā tika sākts Valmierā, pēc kā sekoja došanās uz Franciju un divi pārbaudes mači izbraukumā pret vietējo valstsvienību, vienai cīņai notiekot aiz slēgtām durvīm. Ja pirmajā duelī Latvija guva virsroku ar 76:75, otrajā nācās piedzīvot neveiksmi ar 72:89.

Pēc tam Latvijas izlase atgriezās dzimtenē, sākot treniņnometni Liepājā un divreiz tiekoties ar Tunisiju, kas abos mačos tika uzveikta (99:79 un 83:72). Pēc saulgriežu svētkiem basketbolisti beidzot atgriezās Rīgā, kur sagaidīja noslēdzošās divas pārbaudes spēles - 27.jūnijā ar 84:55 tika pārspēja Jaunzēlande, bet dienu vēlāk ar 85:48 sagrauta Irāna.

Lai gan pēc mača ar Jaunzēlandes basketbolistiem Bagatskis nevēlējās atbildēt, kad tiks paziņots sastāvs, viņš to izdarīja jau uzreiz pēc dueļa ar Irānu, kā pēdējos no valstsvienības atskaitot Peineru un Šmitu.

Favorīte uz uzvaru - Serbija

Par kvalifikācijas turnīra favorīti uzskatāma Serbija, ko Latvija septiņos savstarpējos mačos tā arī ne reizi nav varējusi uzvarēt, turklāt neveiksme vienīgajā mačā ciesta arī pret savulaik vēl apvienoto Serbiju un Melnkalni.

Serbiem šajā turnīrā būs arī viszvaigžņotākais sastāvs, jo tajā atrodami trīs basketbolisti no NBA - Nikola Jokičs (Denveras "Nuggets"), Bobans Marjanovičs (Sanantonio "Spurs") un Nemanja Bjelica (Minesotas "Timberwolves"). Tāpat komandā ir vairāki Eiropas basketbolā sevi spilgti pierādījuši spēlētāji - Miroslavs Raduljica, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Grieķijas grandā Atēnu "Panathinaikos", un ULEB Eirolīgas čempions Krievijas komandas Maskavas CSKA sastāvā Milošs Teodosičs.

Serbija kā neatkarīga valsts olimpiskajās spēlēs līdz šim nav spēlējusi.

Arī Čehijas valstsvienība uz Belgradu vedīs pieklājīgu sastāvu, jo tās rindās ir viens no Turcijas kluba Stambulas "Fenerbahce" līderiem Jans Veselijs, kurš gana lielas rūpes Latvijai sagādāja jau pērn Eiropas čempionātā, bet šovasar varētu atgriezties NBA. Tāpat čehus pretī uzvarām vedīs raženais saspēles vadītājs Tomāšs Satoranskis, kurš iepriekšējās divas sezonas atzīstami aizvadījis Spānijas grandā Barselonas ''Lassa'', turklāt arī viņa vārds tiek saistīts ar NBA, jo šim basketbolistam šobrīd ir vien 24 gadi. Čehijas izlasē uzmanība jāpievērš arī naturalizētajam amerikānim Bleikam Šilbam, kurš pērn sevi Eiropas čempionātā apliecināja kā vienu no komandas līderiem, bet iepriekšējo sezonu viņš pavadīja citā Stambulas vienībā "Galatasaray".

Ar Čehijas izlasi Latvija līdz šim spēlējusi astoņas reizes, un uzvaras komandas dalījušas uz pusēm. Vēl pērn divreiz ar čehiem bija jātiekas Eiropas čempionāta finālturnīrā, kad vispirms svarīgā apakšgrupu turnīra mačā tika gūta uzvara ar 72:65, bet pēc tam cīņā par septīto vietu emocionāli iztukšotā Latvija cieta graujošu neveiksmi ar 70:97.

Čehija olimpiskajās spēlēs līdz šim nav spēlējusi.

Japāna, Puertoriko, Angola - eiropiešiem maz zināmas komandas

Tikmēr Latvijas pirmā pretiniece šajā turnīrā Japāna nav tik labi zināma, jo pieaugušo līmenī ar šo komandu nav spēlēts. Tiesa, pāris basketbolisti no pašreizējā sastāva ir spēkojušies ar japāņiem jauniešu izlašu līmenī, kur komanda tika raksturota kā augumā īsa. Japānas uzlecošā zvaigzne ir 21 gadu vecais uzbrucējs Juta Vatanabe, kurš spēlē ASV Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā.

Japāna olimpiskajās spēlēs nav piedalījusies kopš 1976.gada, bet tās iespējas startēt šī gada Olimpiādē netiek vērtētas augstu. Savukārt pēc četriem gadiem tā četrgades nozīmīgākajā sporta notikumā varēs piedalīties kā saimniece, jo Olimpiāde notiks Tokijā.

Kā norādījis Bagatskis un basketbolisti, komandai ir gana daudz materiālu par Japānas vienības spēli. Tā vairāk balstoties uz uzbrukumu pa perimetru un spēlē ātru, mazāk organizētu basketbolu.

Latvijas basketbolisti šajā turnīrā var tikties ar Puertoriko valstsvienību, ar ko arī iepriekš vēl nekad nav sanācis sacensties. Šo Dienvidamerikas izlasi pretī olimpiskajai ceļazīmei vedīs NBA kluba Dalasas "Mavericks" saspēles vadītājs Hosē Huans Barea, kurš iepriekšējā sezonā vidēji spēlē guva vairāk par desmit punktiem. Tāpat sastāvā iekļauts viens no šīs valsts visu laiku slavenākajiem basketbolistiem Karloss Arojo, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Barselonas "Lassa" vienībā, bet 36 gadu vecumā viņš joprojām ir bīstams spēlētājs.

Puertoriko izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies gana bieži, bet labākais sniegums ir 1964.gadā izcīnīta ceturtā vieta. Savukārt 2004.gada Olimpiādē Atēnās šī vienība pamanījās vienā no mačiem uzvarēt arī ASV izlasi, kas gan tobrīd bija tālu no sava "dream team" sastāva.

Savukārt ar Angolas valstsvienību Latvija spēlējusi divas reizes, tiekot pie vienas uzvaras. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā šo vienību pārstāvēs lielākoties vietējā čempionātā spēlējošie basketbolisti.

Angolas basketbolisti pērn izcīnīja Āfrikas čempionāta sudrabu, bet 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs šī vienības nepiedalījās, lai gan pirms tam startēja piecās Olimpiādēs pēc kārtas, 1992.gadā Barselonā izcīnot desmito vietu.

Trīs nezināmās

Belgradas olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībnieces savus mačus aizvadīs ''Kombank'' arēnā, kas spēj satilpināt līdz pat 25 000 skatītāju. Zīmīgi, ka ar šo vietu ir saistīti arī Bagatskis un izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks. 2014.gada martā šeit starp viņu pārstāvēto Ukrainas klubu Kijevas "Budiveļņik" un vietējo Belgradas "Crvena Zvezda" norisinājās ULEB Eiropas kausa ceturtdaļfināla mačs, ko klātienē apmeklēja 24 232 cilvēki. Tas kādu laiku bija Eiropas basketbola spēļu apmeklētības rekords, līdz pērn tas Eiropas čempionāta finālsacensībās Lillē tika pārspēts.

Šobrīd dalību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nodrošinājušas ASV, Venecuēla, Ķīna, Austrālija, Argentīna, Spānija, Brazīlija, Lietuva un Nigērija. No 12 dalībniecēm trīs vēl nav zināmas, jo ceļazīmes tiks sadalītas trīs kvalifikācijas turnīros. Bez atlases sacensībām Belgradā turnīri paralēli notiks arī Itālijas pilsētā Turīnā un Filipīnu galvaspilsētā Manilā.

Turīnā par vienīgo iespēju tikt uz olimpiskajām spēlēm spēkosies Itālija, Tunisija, Horvātija, Grieķija, Meksika un Irāna. Savukārt Manilā sacentīsies Filipīnas, Francija, Jaunzēlande, Turcija, Senegāla un Kanāda.

Riodežaneiro olimpisko spēļu basketbola turnīrs notiks no 6. līdz 21.augustam.


LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA