NBA lokauta laikā basketbolistu spēlēšana izlasē kļūst dārgāka
Basketbols
2011. gada 3. jūlijs, 11:17

NBA lokauta laikā basketbolistu spēlēšana izlasē kļūst dārgāka

Jauns.lv

Pēc Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) lokauta sākšanās basketbolistiem, kuri vēlēsies pārstāvēt savas valstsvienības, pašiem būs jāmaksā par savu apdrošināšanu, paziņoja līgas vadība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā ziņots, piektdien NBA sākās lokauts, jo klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija nespēja parakstīt jauno kolektīvo vienošanos.

Galvenais sarunu temats bija spēlētāju algu griesti. Komandu īpašnieki atteicās palielināt basketbolistu vidējo algu līguma sestajā gadā līdz septiņiem miljoniem dolāru (3,4 miljoniem latu) līdzšinējo piecu miljonu dolāru (2,42 miljonu latu) vietā. Savukārt Spēlētāju asociācija saglabāja savu nostāju, sakot, ka tā nav viņu vaina, ka komandas pārāk daudz tērējušas naudu, kas viņus ieved zaudējumus.

Lokauta laikā vairāki NBA spēlētāji vēlas pārstāvēt savas valstsvienības, lai palīdzētu tām kvalificēties 2012. gada olimpiskajām spēlēm.

"Mēs ceram, ka abas puses spēs atrast risinājumu, bet visvairāk ceram, ka tas neatstās negatīvu iespaidu uz olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru," teica Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) ģenerālsekretārs Patriks Baumans. "Mēs darīsim visu, lai atbalstītu spēlētājus un mūsu organizācijas pārstāvjus, lai piepildītu viņu olimpisko sapni."

Aizvadītā NBA sezona bijusi viena no skatītākajām tās vēsturē. Liels nopelns tajā bija tam, ka divkārtējais līgas vērtīgākais spēlētājs Lebrons Džeimss un spēka uzbrucējs Kriss Bošs pārcēlās uz Maiami "Heat" komandu, kurā jau bija Dveins Veids, veidojot vienu no zvaigžņotākajiem sastāviem NBA vēsturē.

"Heat" NBA finālsērijā ar 2-4 piekāpās Dalasas "Mavericks" komandai, kuras līderis ir vācietis Dirks Novickis.

"Mums aizvadītais gads bija lielisks," teica NBA komisārs Deivids Sterns. "Tikai tas nebija izdevīgs klubu īpašniekiem, īpaši mazo komandu īpašniekiem."

Lokauta laikā NBA spēlētāji nevar izmantot komandas treniņlaukumus. Tāpat viņi nesaņems algas un ir atbildīgi paši par savu apdrošināšanu, kam būtu liela nozīme, ja basketbolists, spēlējot valstsvienībā, gūtu traumu.

"Vienīgā atšķirība NBA lokauta laikā mums ir tajā, ka būs jāmaksā lielākas apdrošināšanas naudas," teica Francijas Basketbola federācijas prezidents Žans-Pjērs Sjitā. "Mēs esam lietas kursā. Šobrīd cenšamies atrast nepieciešamos līdzekļus, lai varētu apmaksāt apdrošināšanas izdevumus."

"Tā kā mums ir seši spēlētāji no NBA, mums nepieciešams daudz naudas," viņš skaidroja.

Gatavību spēlēt Francijas izlases sastāvā Eiropas čempionātā izteikuši NBA komandu Sanantonio "Spurs" saspēles vadītājs Tonijs Pārkers un Ņujorkas "Knicks" centrs Ronijs Turiafs. Tāpat valstsvienībai palīdzēt varētu arī Čikāgas "Bulls" centrs Žoakims Noā.

Tikmēr Spānijas valstsvienībai ieplānojis palīdzēt Rūdijs Fernandess, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēja Portlendas "Trail Blazers", bet jūnijā tika aizmainīts uz "Mavericks" komandu.

"Palīdzēt valstsvienībai un iekļūt olimpiskajās spēlēs mums ir ļoti svarīgi," teica Fernandess.

Pagaidām ir apdraudēta 2011./12. gada sezonas norise. Tiesa, līdz tās sākumam NBA klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija cer noslēgt jaunu kolektīvo līgumu.

NBA komandu īpašnieki jaunajā kolektīvajā līgumā vēlas pārmaiņas algu griestos, īsākus līgumus ar spēlētājiem, mazākus ikgada algu paaugstinājumus, mazākas garantētās naudas summas, kā arī par 40%, kas ir no 2,1 miljarda līdz 800 miljoniem dolāru (no 1,08 miljardiem līdz 419,6 miljoniem latu), samazināt komandas spēlētāju algas un pabalstus.

Jau vēstīts, ka iepriekšējais lokauts notika 1998./1999. gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Tajā sezonā arī nenotika NBA Visu zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998. gada pasaules čempionātā.

Kvalifikācijas turnīrs uz Londonas olimpiskajām spēlēm Eiropas izlasēm būs gaidāmais Eiropas čempionāts, kas no 31. augusta līdz 18. septembrim risināsies Lietuvā.

Kā ziņots, A apakšgrupā salozēja Spāniju, Turciju, Lietuvu, Lielbritāniju, Poliju un otro kvalifikācijas turnīra spēcīgāko komandu, bet B grupā spēkosies Vācijas, Latvijas, Serbijas, Izraēlas, Francijas un Itālijas valstsvienībām.

C grupā cīnīsies Grieķija, Horvātija, Melnkalne, Maķedonija, Bosnija un Hercegovina, kā arī spēcīgākā kvalifikācijas turnīra valstsvienība, savukārt D apakšgrupā spēlēs Slovēnija, Krievija, Beļģija, Gruzija, Bulgārija un Ukraina.

LETA/Foto: AFP/LETA