Basketbols
2011. gada 27. oktobris, 16:19

NBA lokauta sarunās jūtams progress

Jauns.lv

Trešdien aizritot kārtējām sarunām par jauno kolektīvo līgumu, joprojām reāla ir vēl divu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārās sezonas nedēļu atcelšana, lai arī sarunu dalībnieki neizslēdz, ka veiksmes gadījumā tomēr varētu tik izspēlētas visas 82 sezonas spēļu kārtas.

Trešdien NBA klubu vadība un Spēlētāju asociācija atsāka kompromisa meklējumus, aizvadot sarunas mazās grupās. Tiek ziņots, ka sarunas ilgušas līdz agrām ceturtdienas rīta stundām, abām pusēm pie apaļā galda pavadot 15 stundas.

Lokauta laikā, kas ilgst jau 119 dienas, šī bija otra garākā sarunu sesija.

Tiek plānots sarunas ceturtdienas pēcpusdienā turpināt.

Tiesa, kā atklājis Spēlētāju asociācijas prezidents Dereks Fišers, notikušajās sarunās panākts zināms progress. "Progress ir, taču ir ārkārtīgi grūti to izmērīt un noteikt. Mūsu sistēma ir ļoti sarežģīta. Ja tuvākajās četrās vai piecās dienās līgums tiks parakstīts, iespējams, ka komandas pagūs aizvadīt pat visas 82 regulārās sezonas spēles."

Fišera teikto apstiprinājis arī NBA komisārs Deivids Sterns.

Līdz šim oficiāli atceltas jaunās sezonas NBA regulārā čempionāta pirmās divas nedēļas, kas ietekmē 100 spēles laika posmā no 1. līdz 14.novembrim, bet vēl vismaz divu nedēļu atcelšana aktuāla kļuva jau otrdien, kad abām pusēm neizdevās atsākt ieplānotās sarunas.

Tālāku spēļu atcelšana ticama kļuva pēc tam, kad pagājušās nedēļas ceturtdienā bez rezultātiem noslēdzās kārtējās klubu īpašnieku un spēlētāju sarunas par lokauta pārtraukšanu, kurās piedalījās arī neatkarīgais starpnieks - Federālais starpniecības un izlīguma dienests.

Pirmā abu pušu sarunu sesija pagājušajā nedēļā ilga pat 16 stundas.

Galvenais strīdus punkts joprojām ir jautājumā par summu, ko komandas tērē basketbolistu algās.

Pagājušās nedēļas sarunās klubu īpašnieki spēlētājiem piedāvājuši variantu "50 pret 50", taču Spēlētāju asociācija to noraidījusi.

Pašlaik šī summa ir vismaz 57% no komandas budžeta. Spēlētāji iepriekš bija norādījuši, ka nepiekritīs lielākam samazinājumam kā līdz 54%, bet tagad jau ir nākuši pretī īpašniekiem un samazinājuši savas prasības līdz aptuveni 52,5%.

NBA lokauta rezultātā darbu līgas vadībā un pārstāvniecībās, kā arī asociācijā pārstāvētajos klubos zaudējuši jau 400 cilvēku.

Līdz šim brīdim līgas spēlētāji uz atcelto spēļu rēķina algās zaudējuši jau kopsummā 170 miljonus dolāru (86 miljonus latu).

Pagājušās nedēļas gaitā trīs dienas ilgajās sarunās piedalījās arī Federālā starpniecības un izlīguma dienesta vadītājs Džordžs Koens, kura pakalpojumus jūlijā izmantoja Nacionālā futbola līga (NFL), sekmīgi pārtraucot savu lokautu.

Iepriekš tika pieļauta iespēja, ka spēles varētu tikt atceltas līdz pat Ziemassvētkiem.

Ziemassvētku periods tiek uzskatīts par vienu no šīs sezonas galvenajiem regulārās sezonas posmiem, jo tajā paredzēta tikšanās starp abām pagājušā gada finālistēm - Dalasas "Mavericks" un Maiami "Heat".

NBA lokauts sākās 1.jūlijā, jo klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija nespēja parakstīt jauno kolektīvo vienošanos.

Līga apgalvo, ka aizvadītajā sezonā piedzīvoja zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (153,87 miljonu latu) apmērā, bet ar pozitīvu ienākumu un izdevumu bilanci sezonu noslēdza tikai astoņi līgas klubi. Sterns uzskata, ka par to atbildīga ir arī Spēlētāju asociācija.

Tikmēr Spēlētāju asociācijas pārstāvji pauduši pārliecību, ka lielie zaudējumi ir sekas NBA klubu pārpirkšanai, kālabad jaunie īpašnieki ir spiesti aizņemties milzīgas naudas summas.

Iepriekšējais NBA lokauts notika 1998./1999. gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Sezonā arī nenotika NBA Visu zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998. gada pasaules čempionātā.

LETA