Šveices sapnis galā! Zviedrija savās mājās kļūst par pasaules čempioniem
Dvīņu brāļu Henrika (pa labi) un Daniela Sedīnu sniegums nodrošināja Zviedrijai pasaules čempionu titulu.
2013. gada 19. maijs, 23:49

Šveices sapnis galā! Zviedrija savās mājās kļūst par pasaules čempioniem

Jauns.lv

Zviedrijas hokeja izlase svētdien pasaules čempionāta finālmačā savā laukumā ar rezultātu 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) pieveica Šveici.

Līdz ar to Zviedrija tika pie pirmā zelta kopš 2006.gada pasaules čempionāta, kas risinājās Rīgā, bet Šveicei neizdevās iegūt pirmo zelta godalgu vēsturē.

Spēles rezultātu atklāja šveicietis Romēns Žosī, tomēr pirmās trešdaļas turpinājumā jau Ēriks Gustafsons un Henriks Sedīns izvirzīja vadībā Zviedriju. Savukārt trešajā spēles daļā punktu mačam pielika Sīmons Hjalmarsons, Lūi Ēriksons un Henriks Sedīns.

Šveice pirmās minūtes aizvadīja daudz aktīvāk un tas izpaudās arī rezultātā, kad turnīra rezultatīvākais aizsargs Romēns Žosī pēc individuāla reida no neērtās puses ieraidīja ripu starp zviedru vārtsarga Jūnasa Enrota kājsargiem. Pirmo metienu pa vārtiem zviedri izdarīja vien devītajā minūtē un īsu brīdi vēlāk arī panāca izlīdzinājumu 1:1, kad Frēdriks Petešons izdarīja metienu pa vārtiem, bet to vārtu priekšā pielaboja Ēriks Gustafsons.

Tomēr 11.minūtē Šveicei noraidījumu uz 2+10 minūtēm nopelnīja Andrēass Ambīls un šo vairākumu mājiniekiem izdevās izmantot, kad Henriks Sedīns jau panāca 2:1 Zviedrijai. Turpinājumā Šveice vēl vienu reizi palika mazākumā, tomēr rezultāts nemainījās un šādi noslēdzās pirmā spēles daļa.

Otro trešdaļu Zviedrija iesāka ļoti pārliecinoši un pirmajā daļā tai bija izteikts pārsvars. Tomēr turpinājumā abām komandām bija labas vārtu gūšanas iespējas. Tāpat arī abas komandas nopelnīja pa vienai vairākuma iespējai, bet rezultāts tā arī nemainījās un pirms izšķirošajām 20 minūtēm mājinieki saglabāja vadību ar rezultātu 2:1.

Trešās trešdaļas sākumā Zviedrija vēlreiz palika mazākumā, tomēr šīs divas minūtes mājinieki izturēja un pēc tam arī guva vārtus - Gābriels Landeskogs pārtvēra ripu, iegāja pretinieku zonā un izdarīja metienu, bet šveiciešu vārtsargam Martinam Gerberam neizdevās ripu piespiest un to vārtos ieraidīja Sīmons Hjalmašons.

Trešdaļas turpinājumā Zviedrijas izlase cīnījās aktīvi un šveiciešiem bija grūti pārņemt iniciatīvu, kas arī palīdzēja saglabāt pārsvaru. Turklāt četras ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Zviedrijai arī izdevās gūt ceturtos vārtus - pēc Henrika Sedīna metiena ripa vārtus ielidoja no Ēriksona slidas, tomēr tiesnesis vārtu guvumu atzina par legālu.

Drīz pēc tam Šveice ieguva iespēju cīnīties vairākumā un komanda jau uzreiz laukumā devās ar sešiem hokejistiem. Tomēr ļoti ātri Zviedrijai izdevās panākt piektos vārtus, kad no savas laukuma puses precīzs bija H.Sedīns. Līdz ar to Zviedrija izcīnīja panākumu ar rezultātu 5:1.

Šveice vien sacensību finālmačā tika pie pirmā zaudējuma turnīrā. Pirms tam apakšgrupu turnīrā tā ar 3:2 bija pieveikusi arī Zviedriju.

Kā ziņots, pirms tam mačā par trešo vietu ASV ar rezultātu 3:2 pēcspēles metienu sērijā pārspēja Somijas hokejistus.

Pusfināla spēlēs sestdien kārtējo pārsteigumu sagādāja Šveice, kas ar 3:0 uzvarēja ASV, kamēr Zviedrija ar 3:0 abu turnīra rīkotāju savstarpējā mačā pārspēja Somiju.

Šveices izlase pasaules čempionāta finālā līdz šim vienīgo reizi bija spēlējusi 1935.gadā, kad piekāpās Kanādai. Savukārt astoņas reizes izlase pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļas, tiesa pēdējo reizi to paveicot 1953.gadā. Kopš tā laika pie čempionātu medaļām bija tikušas tikai vadošā septītnieka komandas - Krievija/PSRS, Kanāda, Čehija/Čehoslovākija, Zviedrija, ASV, Somija un Slovākija.

Savukārt Zviedrijas izlase 2013.gadā tikusi pie devītajām zelta medaļām vēsturē.

Apakšgrupu turnīrā Helsinku grupā uzvarēja Somija, savukārt otrajā vietā ierindojās Krievija, kamēr ASV finišēja trešie. Kā pēdējā ceturtdaļfinālam kvalificējās Slovākijas valstsvienība.

Tikmēr Stokholmas grupā uzvarēja daudzus pārsteigumus sagādājusī Šveice, kas joprojām cīnās bez zaudējumiem. Otrā regulāro turnīru noslēdza Kanāda, bet trešā bija Zviedrija. Ceturtdaļfinālā kā ceturtajai izdevās tikt Čehijai.

Vēlāk sekojošajās ceturtdaļfināla spēlēs Zviedrijas izlase pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pārspēja Kanādu, Somijas valstsvienība nenoturēja trīs vārtu pārsvaru, tomēr ar rezultātu 4:3 pieveica Slovākiju, Šveice ar 2:1 uzvarēja Čehiju, bet ASV izlase ar rezultātu 8:3 sagrāva pērnā gada čempionvienību Krieviju.

Jāizceļ, ka ceturtdaļfināla barjeru nespēja pārvarēt neviena no pērnā gada turnīra medaļniecēm - attiecīgi Krievija, Slovākija un Čehija.

Kā ziņots, Latvijas izlase čempionātu beidza ar zaudējumu pagarinājumā Somijai un turnīra kopvērtējumā ierindojās 11.vietā.

Šī gada čempionāts otro reizi pēc kārtas tika rīkots Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Somijas galvaspilsētā Helsinkos, bet Latvijas izlase starp pasaules vadošajām komandām startēja 17.gadu pēc kārtas.

Pēdējos četros čempionātos allaž bijis cits uzvarētājs. Ja 2010.gadā par čempioniem kļuva čehi, tad 2011.gadā un pērn triumfēja attiecīgi Somija un Krievija.

Nākamajā gadā pasaules spēcīgākās hokeja komandas tiksies Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā.

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA