Lai nekas neatgādina par darbu un bijušajiem: 7 padomi, kā iekārtot guļamistabu labam miegam
Paradums vai mode novietot guļamistabā gultu tā, lai no abām malām ir brīva pieeja, radies laikā, kad karaļiem un augstmaņiem visu laiku vajadzēja saglabāt modrību, kas tieši pretēji mūsu vēlmei labi izgulēties.
2016. gada 2. decembrī, 17:15

Lai nekas neatgādina par darbu un bijušajiem: 7 padomi, kā iekārtot guļamistabu labam miegam

Jauns.lv

Miegā mēs pavadām teju vai trešo daļu mūža, un no tā, vai esam labi vai slikti izgulējušies, lielā mērā atkarīgas abas atlikušās mūža daļas. Miega kvalitāti ietekmē dažādi faktori, bet telpu, kurā dzīvojam trešdaļu mūža, iekārtojam paši. Lai būtu salds miegs, der zināt, kur jāatrodas gultai un kurām lietām nav vietas guļamistabā.

* Nenovieto gultu istabas vidū!

Ja gribi izgulēties saldā miegā un kārtīgi atpūsties, ļoti svarīga ir gultas atrašanās vieta telpā. Vislabāk, ja tā novietota istabas stūrī, visnelabvēlīgākā vieta ir istabas vidus. Ja izvēles iespējas ierobežotas, tad vajadzētu, lai vismaz aiz gultas galvgaļa ir siena. Paradums vai mode novietot guļamistabā gultu tā, lai no abām malām ir brīva pieeja, radies laikā, kad karaļiem un augstmaņiem visu laiku vajadzēja saglabāt modrību, kas tieši pretēji mūsu vēlmei labi izgulēties.

* Pēc iespējas mazāk elektroierīču.

Guļamistabā nav jāatrodas datoram un televizoram, bet, ja gribas paklausīties mierīgu mūziku, radioaparāts jānovieto iespējami tālāk no gultas galvgaļa. Guļamistabā nevajadzētu atstāt arī elektroierīces tā dēvētajā gaidīšanas režīmā. Savukārt stāvlampas un naktslampiņas ideālajā variantā ieteicams pirms aizmigšanas vispār atvienot no elektrības.

* Nekādu priekšmetu, kas atgādina par darbu!

Tas attiecas gan uz iepriekš minēto datoru, gan arī tādām lietām kā gludināšanas dēlis, dokumentu mapes un ar darbu saistīts apģērbs. Ja tomēr mājās nav pietiekami daudz vietas, svarīgi šīs mantas nolikt tālāk no gultas, vienā vietā un precīzā kārtībā. Vēl jo labāk, ja to visu var pārklāt ar glītu segu. Guļamistabā nav vietas arī netīrām drēbēm un apaviem.

* Nē – aukstai gaismai un spilgtām krāsām!

Mierīgas, atslābinošas noskaņas radīšanai ir vajadzīga maiga, silta gaisma, tādēļ guļamistabā nav vietas aukstai, zilganbaltai vai pat zilganai gaismai. Arī košas sienas vai spilgtu krāsu laukumi uzbudina, bieži vien pat neapzināti, un padara miegu nemierīgu.

* Bez metāliskām mēbelēm un spoguļiem

Lai gan gultas ar metāla stieņu galiem un pat atsperēm ne vienam vien asociējas ar romantiku, labam miegam tās par labu nenāk. Ne tikai tāpēc, ka, gulētājam gultā grozoties, rada traucējošas skaņas, bet arī tāpēc, ka metāls, ja uz tā pavada ilgāku laiku, atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz veselību un labsajūtu. Arī spogulim guļamistabā nevajadzētu atrasties, jo tas uzbudina. Bet, ja nav citas telpas, kur to novietot, ieteicams to nolikt visnomaļākajā vietā.

*Atsakies no disharmoniskiem priekšmetiem!

Tas vienlīdz attiecas kā uz grāmatām ar disharmonisku saturu (kriminālromāniem, trilleriem, smagiem psiholoģiskiem darbiem), tā arī līdzīga satura gleznām un dekoratīviem elementiem. Tā kā visi priekšmeti izstaro enerģiju, vienalga, jūtam to vai ne, ticam tam vai ne, tie negatīvi ietekmē gan labsajūtu, gan miegu un bieži vien ir nelāgu sapņu un pat murgu iemesls.

* Likvidē visas bijušo attiecību pēdas!

Ja attiecības divu cilvēku starpā ir beigušās, tām jāpazūd arī no guļamistabas. Ja nav iespēju pilnībā nomainīt gultu un visus pārējos aksesuārus, vismaz matraci vajadzētu kādas divpadsmit stundas paturēt svaigā gaisā, vislabāk – saulē. Ja arī tas nav iespējams, var izlīdzēties ar kadiķa zariņu vai kādu smaržkociņu, ar ko kārtīgi apkvēpina gultu un matraci.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock