foto: Shutterstock
Pigmenta plankumi uz rokām - kāpēc tie rodas, un ko darīt
2020. gada 8. janvāris, 06:51

Pigmenta plankumi uz rokām - kāpēc tie rodas, un ko darīt

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Skaidro Veselības centra 4, Capital Clinic Riga dermatoloģe, imunoloģe Tatjana Ļiņova.

Pigmenta plankumi (medicīniski – hiperpigmentācija) uz rokām biežāk rodas saules ultravioleto staru (UV) ietekmē, roku ādai novecojot, vai arī ja ir ādas saslimšanas, vai pat kā medikamentu lietošanas sekas.

Pirms ķeries pie tautas līdzekļiem to likvidēšanā, noteikti aizej pie dermatologa, lai šos plankumus pārbaudītu un noskaidrotu to rašanās iemeslus un būtu drošība, ka aiz šiem pigmentiem neslēpjas ādas vēzis vai citas ādas saslimšanas, piemēram, sārtā plakanā ēde.

Ja viss būs kārtībā, ādas ārsts ieteiks dažādus aptiekas krēmus, kas samazina jeb balina pigmentus, vai procedūras (populārākās ir pīlingi, kriodestrukcija, lāzers, intensīvi pulsējošās gaismas tehnoloģijas) dermatologa kabinetā.

Pigmenta plankumu intensīvai ārstēšanai piemērotākais laiks ir rudens un ziema, kad vasaras iedegums ir pabalējis (4–6 nedēļas pēc atrašanās saulē vai pēc pēdējās solārija apmeklēšanas reizes). Iedegums nekādā gadījumā nedrīkst būt svaigs!

Lai plankumi neuzrastos no jauna, noteikti ādu aizsargā ar UV staru blokatoriem – krēmiem ar SPF un apģērbu.

Pašmāju metodes

Lieto tikai drošu, pārbaudītu vecuma plankumu ārstēšanai.

■ Aloe vera ir dabisks, netoksisks ādas balinātājs – lieto ilgstoši vakaros pigmentperēkļos komerciālo krēmu veidā vai ekstraktos – ilgstoši, līdz iegūts vēlamais efekts.

■ Melnās tējas novārījums.

■ Sarkanā sīpola (Allium cepa) ekstrakts veicina normālu rētošanos un pigmenta balināšanu, lieliski der pēciekaisuma pigmentācijas profilaksei. 

■ Piens – tā sastāvā esošajai pienskābei piemīt ādu balinošs un depigmentējošs efekts.

■ Ābolu etiķis – satur etiķskābi, atšķaidīts ar ūdeni un aplicēts uz 1–2 minūtēm, samazina pigmentāciju. Uzmanīgi – var kairināt ādu!