2019. gada 30. decembris, 18:09

30 gadu vecumā mirusi Riannas šova modele un modes stereotipu lauzēja - modele Mama Kaksa

Marika Džule

Jauns.lv

Kaislīga modes industrijas stereotipu un citu aizspriedumu lauzēja, dažādības vecināšanas kustības aizstāve Mama Kaksa (Mama Cax), 30 gadu vecumā ir devusies aizsaulē, zaudējot cīņu ar smagu slimību, vēstī theguardian.com.

Mama Kaksa savu modeles dzīvi veltījusi, cīnoties, lai industrijā tiktu iekļauti modeļi, kuri ir citādi un atšķirīgi no ierastā - stereotipiski pareizā.

foto: Vida Press
Mama Kaksa. Ģērbtuvēs pirms Chromat modes skates Rudens/Ziema. 2019

Haiti izcelsmes modele, kura dzimusi 1989. gada 20. novembrī, Bruklinā, Ņujorkā, īstajā vārdā Kasmusa Brutusa (Cacsmy Brutus), ļoti atklāti runāja par savām veselības problēmām pēdējo dzīves nedēļu laikā, aktīvi par tām informējot savus sekotājus interneta vietnē Instagram.

Esot modes fotosesijā Londonā, Mama Kaksa sociālajos tīklos dalījās ar informāciju par konstatētu asins sabiezējumu kājas artērijā, tad jau vēdera dobumā un līdzīgu veidojumu netālu no plaušu filtra, kurš iegūts, kad viņa pusaudzes gados pieveica plaušu vēzi.

foto: Johns PKI / SplashNews.com/ Vida Press
Mama Kaksa un pasākuma viese. Vitnijas mākslas balle. Vitnijas mākslas muzejs, Ņujorka, 2019

"Negaidīti, pašā dzīves plaukumā, mirusi no komplikācijām, kuras iegūtas pēc septiņu dienu ilgas atrašanās slimnīcā. Viņa cīnījās par savu veselību ar tādiem pašiem paņēmieniem un neatlaidību kā cīņā ar vēzi, bet diemžēl nomira 2019.gada 16. decembrī," īsi vēstī modeles ģimenes pārstāvji.

Instagram vietnē radinieki turpina: "Teikt, ka Kaksa bija parasta cīnītāja, ir par klusu un par maz. Četrpadsmit gadu vecumā viņa piedzīvoja to, ka saslima ar plaušu un kaulu vēzi. Tad tika veikta ļoti neveiksmīga gūžas locītavas operācija, kura beidzās ar 16 gadu vecās meitenes labās kājas pilnīgu amputāciju."

Mama Kaksa aktīvi darbojās kustībā, kuras mērķis ir veicināt citādo pašpārliecinātību, mīlestību pret sevi, savu unikalitāti un savdabību. Pamanāmu popularitāti viņa iemantoja, kļūstot par modeli Wet 'n' Wild kampaņā 2017. gadā. Tad kļuva par Teen Vouge vāka modeli 2018. gadā.

Kaksa sadarbojusies ar vairākiem slaveniem zīmoliem -  Rihanna Fenty, Tommy Hilfiger, Chromat, Sephora, ASOS un citiem.

foto: ddp / insight media / Vida Press
Mama Kaksa. Dreams Foundation Fashion Revolution pasākums .Ņujorka. 2018

Mama Kaksa pulcēja sev apkārt arvien jaunus atbalstītājus - ne vien, pateicoties modeles gaitām, bet arī saistībā ar viņas nopelniem, popularizējot ķermeņa pozitivitātes virzienu, apskatot skaistuma dažādās izpausmes un mainot priekštatus sabiedrībā par to.

"Es sāku izmantot sociālos medijus, lai paustu nepārliecinātību par savu ķermeni, pēc tam, kad bērnībā biju pārdzīvojusi vēzi. Tā pieveikšana man atstāja miljoniem rētu - gan fiziskas, gan visvairāk tieši emocionālas. Un man amputēja labo kāju," viņa rakstīja Instagram vietnē novembrī.

"Jautājums, kuru es ienīstu visvairāk dzīvē, ir - "Kurš cilvēks ir tavs paraugs, kurš tevi iedvesmo?" Man nekad tāds nav bijis, līdz es pati sev kļuvu par lielāko iedvesmu. Es vienmēr apbrīnoju un turpināšu apbrīnot stiprus, spēcīgus un drosmīgus cilvēkus, kuri izmanto savas privilēģijas, statusu sabiedrībā, lai paceltu un iedvesmotu citus"

foto: Vida Press
Mama Kaksa

Līdz ar ziņām par modeles nāvi atceres un līdzjūtības vārdus steidza publicēt daudzi populāri cilvēki un zīmolu pārstāvji.

Dziedātāja, Savege X Fenty apakšveļas zīmola radītāja Rihanna, kuras modes šovā septembrī cīnītāja Mama Kaksa piedalījās kā viena no modelēm, savā Twitter vietnē dalījās ar ierakstu: "Karaliene. Spēks. Neiedomājams skaistums un nezināma vara , kura nodeva viņas spēku uz @savagexfenty šogad un kļuva par iedvesmu tik daudziem cilvēkiem apkārt pasaulei. Dusi mierā un spēkā."