foto: Alamy Stock Photo
Dīvu izvēles klasika - sarkanā lūpukrāsa
Aktrise Merilina Monro. 1961
2019. gada 21. decembris, 05:48

Dīvu izvēles klasika - sarkanā lūpukrāsa

Ilze Līkuma

Pastaiga

Kinozvaigznes cienīgs, nezūdošs elegances simbols un lūpu rota, kura spēj kļūt par sievišķīga tēla akcentu ikvienā dzīves situācijā.

Sievietes spēks gadsimtu gaitā

Spilgtas lūpas jau izsenis simbolizējušas daiļa dzimuma varu un spēku. Senajā Babilonijā un Ēģiptē augstdzimušas sievietes, uzsverot savu statusu, krāsoja lūpas tumšos un piesātinātos toņos, savukārt viduslaikos sarkana lūpu krāsa tika pasludināta par raganiskuma pazīmi – un raganas, kā zināms, bija īpaši spēcīgas būtnes.

Slavenajā 1912. gada Ņujorkas sieviešu tiesību maršā sarkanais tonis rotāja visu dalībnieču lūpas, tādējādi kļūstot arī par feminisma un protesta simbolu.

Savu ikonisko statusu sarkanā lūpu krāsa ieguva, pateicoties leģendārajai franču teātra aktrisei un mēmā kino dīvai Sārai Bernārai, kura uzdrīkstējās to ieviest savā grimā. Bet par mums pazīstamo izskrūvējamo futrālīti, kas lūpu krāsu padara ērti lietojamu un pārnēsājamu, varam pateikties zīmolam Guerlain.

foto: Publicitātes
Guerlain #521 Red Jewel lūpu krāsa

Kādu lūpu krāsu izvēlēties?

Sarkanai lūpu krāsai ir trīs apakštoņi, kas atbilst ādas krāsu tipam. Oranžs siltais, vēsais zilgani rozā un ogu tonis, kurš ir neitrāls. Izvēloties piemērotu sarkano lūpu krāsu, katra krāsu tipa īpašniece glaimos savam ādas tonim.

Svarīga ir arī lūpu krāsas tekstūra – satīna lūpu krāsa vizuāli padara lūpas apjomīgākas un mitrinās tās, bet matētā būs daudz pigmentētāka, tāpēc ar izteiksmīgāku toni un augstāku noturības pakāpi.

Padomi pareizai lūpu krāsošanai:

  • Lai lūpu krāsa vienmērīgi klātos un ilgāk turētos, noteikti jāparūpējas par to, lai lūpas būtu pietiekami mitrinātas un gludas. Neaizmirsti par lūpu balzamu, un, ja tas nepieciešams, iepriekš lieto arī lūpu skrubi.
  • Lūpu kontūru var akcentēt ar lūpu zīmuli, kura tonis saskan ar lūpu krāsu.
  • Lai krāsu uzklātu precīzāk, izmanto otiņu.
  • Klājot krāsu virzienā no kaktiņiem uz lūpu centru, novērsīsi tās izsmērēšanos ārpus lūpu līnijas.
  • Lai lūpu krāsa būtu īpaši noturīga, klāj to divos slāņos.

Kino dīvas un lūpu krāsas

Marlēna Dītriha

foto: Everett Collection / Everett Col
Aktrise Marlēna Dītriha.1930

Aktrise, kura īpaši bija iecienījusi Dior lūpu krāsas, reiz filmēšanas laukumā paziņoja: “Ja nav Dior, nav Dītrihas!” Par savu mīļāko lūpu krāsas toni viņa bija izvēlējusies Rouge Dior 999 RED – tā ir pigmenta ziņā piesātināta, taču klasiska mitrinošā lūpu krāsa ar satīna noslēgumu.

foto: Publicitātes
Rouge Dior 999 RED lūpukrāsa

Merilina Monro

foto: Alamy Stock Photo
Aktrise Merilina Monro. 1961

Klasiski sarkana lūpu krāsa ar vēso apakštoni bija leģendārās Merilinas Monro vizītkarte, bez tās nav iedomājams šīs liktenīgās sievietes tēls. Tikpat izsmalcināta ir MAC matētā lūpu krāsa Russian Red, kas piešķirs valdzinošu noskaņu katras sievietes grimam. Tāda ir arī izteikti krēmīgā, bet matētā Rouge D’Armani #400, kuras vizītkarte ir noturība un komforts.

foto: Publicitātes
MAC Russian Red lūpu krāsa

Elizabete Teilore

Holivudas film noir žanrs nav iedomājams bez izteiksmīgi sarkanām lūpām, ar kurām lepojas liktenīgā sieviete jeb femme fatale. Elizabete Teilore savam klasiskajam grimam izvēlējās piesātinātos ogu toņus. Guerlain lūpu krāsas KissKiss izsmalcinātais tonis #521 Red Jewel ar satīna spožumu padarīs lūpas jutekliskas un ļaus izskatīties sevišķi eleganti.

foto: Courtesy Everett Collection
Elizabete Teilore. 1950

Beta Deivisa

foto: Courtesy Everett Collection
Beta Deivisa. 1950

Leģendārās aktrises Betas Deivisas dumpinieciskais stiprās sievietes tēls saistās ar dīvas cienīgu noskaņu. Piesātināti sarkanais aveņu tonis Chanel Rouge Allure Liquid Powder piestāvēs visiem ādas krāsu tipiem.

foto: Publicitātes
Chanel Rouge Allure Liquid Powder lūpukrāsa