foto: Shutterstock
Kas ir akrils, un kā kopt akrila adījumus
Akrils nav alerģisks, tomēr jāteic, ka sintētika ir un paliek sintētika. Akrilu pievieno vilnai, neilonam un kokvilnai: ja tu pievērsīsi uzmanību dzijas sastāvam, visai bieži redzēsi akrila klātbūtni lētāko dziju galā.
2019. gada 8. janvāris, 07:42

Kas ir akrils, un kā kopt akrila adījumus

Arta Ciša

"100 Labi Padomi"

Konsultē tekstilrestauratore Dace Tapiņa.

Akrils ir sintētiski iegūts materiāls, izmantojot naftas blakusproduktus, ko dažādos ražošanas veidos lieto mākslinieku krāsu ražošanai vai izturīgu materiālu, piemēram, buru, laivu, telšu, citu rūpniecisko segumu, aušanai.

Akrila krāsas ir ātri žūstošas un nedaudz citādāk tonētas nekā eļļas krāsas – mūsdienās tās plaši izmanto glezniecībā un citos mākslas veidos.

Vēl būsi dzirdējusi par akrila vannām, kas ir vieglas, materiāla plastiskuma dēļ dažādi izliektas, pieejamas dažādās krāsās, bet nav tik izturīgas kā emaljētās čuguna vannas.

Mūs vairāk interesē akrils pavedienā, ko izmanto dzijas ražošanai. Tas ir visbiežāk pieejamais sintētiskās dzijas veids: lēts, košs, krāsu noturīgs, mīksts, neburzīgs un viegls. Tas neveļas un, pareizi kopts, kalpo ilgi.

Materiāls nav alerģisks, tomēr jāteic, ka sintētika ir un paliek sintētika, kas sviedrē un nesilda tik labi kā vilnas dzijas adījums. Necieš gludināšanu un, mazgājot veļasmašīnā, var zaudēt elastīgumu, kļūt ciets un sakristies apjomā.

Akrilu pievieno vilnai, neilonam un kokvilnai: ja tu pievērsīsi uzmanību dzijas sastāvam, visai bieži redzēsi akrila klātbūtni lētāko dziju galā. Nav ziņu, ka akrilu izmantotu austo apģērbam paredzēto audumu ražošanā.

Kā kopt akrila adījumus?

▪ Mazgājot veļasmašīnā, vēlams izvēlēties saudzīgu režīmu un karstumu līdz 40 grādu temperatūrai.

▪ Ja vēlies pēc iespējas ilgāk saglabāt akrila vizuālās īpašības, vēlams žāvēt izklātu uz horizontālas virsmas un pēc izžūšanas sabužināt, lai materiāls atgūst apjomu.

▪ Uzmanīgi ar gludināšanu, lai adījums nezaudētu mīksto apveidu. Gludinot un vēl nopresējot, piemēram, sānu vīles, sabojāsi pat tikko uzadīta pavisam jauna adījuma izskatu.

▪ Ja gadās traips, tas tūdaļ jāizskalo ar aukstu ūdeni, lai traipa krāsvielas neiekrāso sintētisko šķiedru.