foto: Shutterstock
Kā nepārpūlēt acis tumšā laikā, kad redzei ir pastiprināta slodze?
2019. gada 7. janvāris, 07:46

Kā nepārpūlēt acis tumšā laikā, kad redzei ir pastiprināta slodze?

"100 Labi Padomi"

Skaidro rehabilitācijas centra Jaunķemeri acu ārsts Ralfs Birķis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gada tumšajā laikā acīm ir pastiprināta slodze, jo dabīgā dienasgaisma ir pārāk vāja, lai nodrošinātu acīm nepieciešamo apgaismojumu. Šāda pastiprināta slodze ilgākā laikposmā var izraisīt redzes pasliktināšanos, galvassāpes, reiboņus un pat sliktu dūšu. Kā nepārpūlēt acis un izvairīties no redzes muskuļu sasprindzinājuma?

■ Vissvarīgākais ir pareiza slodzes sabalansēšana, jo acs muskulis, kas ilgāku laiku ir sasprindzināts, nogurst – tāpat kā jebkurš cits muskulis. Tāpēc gada tumšajos mēnešos gan pieaugušajiem, gan skolēniem ir īpaši nepieciešams ik pa laikam atraut skatienu no datora ekrāna (vai mācību grāmatas) un skatīties tuvumā un tālumā, lai dažādotu acs muskuļa slodzi.

No anatomiskā viedokļa acs paredzēta, lai raudzītos tālumā, nevis tuvumā, un skatīšanās tālumā acij ir tīkamāka un vieglāka nekā redzes koncentrēšana vienā tuvā punktā, piemēram, telefona vai datora ekrānā. Ilga raudzīšanās tuvumā acs muskulim ir liela slodze un piepūle, tādēļ vajadzētu sabalansēt nomodā pavadīto laiku, vienādi skatoties gan tuvumā, gan tālumā.

Piemēram, ja ikdienā strādā ar datoru, brīvdienās būtu ieteicams atpūsties pie dabas, skatoties tālumā, nekoncentrējot skatu uz kādu konkrētu objektu, tādējādi atslogojot acs muskuli.

■ Ikdienā, visu laiku koncentrējot skatienu vienā attālumā un punktā, acs muskulis fokusē lēcu vienā attālumā un līdz ar to, kā jau stāstīju, nogurst. Tādēļ ir svarīgi mainīt gan attālumu, gan skatiena fiksācijas punktus.

Skatoties vienā punktā, cilvēks arī mazāk mirkšķina, un acs netiek pietiekami mitrināta. Arī tagad, apkures sezonas laikā, gaiss telpās ir sausāks, tāpēc, ja ir sausuma sajūta acīs, var pilināt mākslīgās asaras.

■ Ja pēc ilgākas skatīšanās tuvumā iesākumā ir grūtības skatu fokusēt tālumā, var palīdzēt acu vingrinājumi: atrodi telpā trīs punktus dažādos attālumos un pārmaiņus skaties uz vienu, uz otru un uz trešo. Vai arī – uzlīmē uz loga rūts sarkanu punktiņu un pārmaiņus fokusē skatu uz šo punktiņu un ārā, tālumā. Ideja visiem šiem vingrinājumiem ir viena – likt muskulim trenēties un fokusēt skatu dažādos attālumos.

■ Rakstīšanu, lasīšanu vai strādāšanu ar datoru vajadzētu darīt pareizi – sēžot pie galda, kas nodrošināts ar pietiekamu un pareizu apgaismojumu. Nav tik svarīgi, kurā pusē atrodas gaismas avots.

Svarīgākais ir tas, lai visa darba virsma tiktu vienmērīgi un pietiekami apgaismota. Ja gaismas avots atradīsies aiz muguras, darba vieta atradīsies ēnā. Vislabāk, ja tas atrodas tieši virs galvas vai sānos, tādējādi vienmērīgi apgaismojot visu darba laukumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās