foto: Mārtiņš Ziders
Anna Viduleja lepojas ar lakatu no "Homo Novus" laikmeta
Režisore Anna Viduleja svētkos pošas lakatā no trīsdesmitajiem. Tas nācis no laikmeta, ko tik spilgti viņas ekranizētajā darbā ilustrējis Anšlavs Eglītis.
2018. gada 24. novembris, 06:44

Anna Viduleja lepojas ar lakatu no "Homo Novus" laikmeta

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Režisore Anna Viduleja lielos godos ap pleciem liek lakatu, kas trīsdesmitajos gados atvests no Venēcijas.

Lielā Kristapa balvu pasniegšanas ceremonijas skatītāji ievēroja, ka, kāpjot uz skatuves, filmas Homo Novus režisorei Annai Vidulejai bija ļoti svarīgi ap pleciem aplikt lakatu.

„Tas ir lakats, ko pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, ceļodams pa Vakareiropu, mūzikas zinātnieks Jēkabs Vītoliņš atveda no Venēcijas savai kundzei Olgai Vītoliņai. Roku darbs. Viņa savukārt to lakatu uzdāvināja manai mammai – muzikoloģei un režisorei Ligitai Vidulejai, kura nu to nodevusi tālāk man.

Tas simbolizē tādu kā paaudžu pārmantojamību, kas man bijusi svarīga, arī veidojot Homo Novus, un Lielajā Kristapā jo īpaši, priecājoties par tētim piešķirto balvu,” stāsta Viduleja.

Kā zināms, pēc balvas uz skatuves kāpa arī Annas tēvs – leģendārais kino kritiķis un TV raidījuma Kino un mēs vadītājs Mihails Savisko, sajūsminot skatītājus ar humora pilnu uzrunu. Ne viens vien slavēja, ka tā bijusi visu laiku labākā mūža balvas saņēmēja runa.

foto: Mārtiņš Ziders
Leģendārais kinokritiķis, Annas tēvs Mihails Savisko, saņemot Lielo Kristapu, ir humora pilns.
foto: Mārtiņš Ziders

„Man šodien ir liels prieks par pateicību tēvam – par novērtējumu, ko viņš saņēmis. Gribētu paplašināt pateicību visai mūsu vecāku paaudzei, kura kā partizāni – nevis ar ieročiem, bet radošiem risinājumiem – spēja dzīvot svešā varā un mums izcīnīt brīvu valsti. Esmu pateicīga par viņu svētīgo ietekmi, kas man šķiet būtiska un saglabājama dāvana. Un caur lakatu es godinu šo pārmantojamību,” tēlaina bija Homo Novus režisore.

foto: Mārtiņš Ziders

Kultūras ļaudis pulcējas "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonijā

gallery icon
245

Atklāts vietējā kino festivāls "Lielais Kristaps"

2018. gada 7. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notika kino festivāla "Lielais Kristaps" atklāšana.

gallery icon
68