foto: RIA Novosti
IKEA spiesta atvainoties par strīdīgu reklāmu Krievijā, kurā sievietes salīdzinot ar suņiem
(Ilustratīvs foto) IKEA veikala atvēršana Samarā.
2018. gada 29. oktobris, 11:56

IKEA spiesta atvainoties par strīdīgu reklāmu Krievijā, kurā sievietes salīdzinot ar suņiem

Jauns.lv

Zviedru mājas preču giganta IKEA Krievijas filiāles pārstāvji atvainojušies par nepārdomātu reklāmas ierakstu sociālajā tīklā Facebook, kuru daudzas sievietes komentāros nosaukušas par seksistisku. Tagad šis ieraksts no IKEA Krievija profila ir izdzēsts, taču ekrānuzņēmumi internetā ir saglabājušies.

Reklāmas foto, kurš publicēts 16. oktobrī, redzams suns, kurš sēž pie skaisti klāta galda, un viņam priekšā uzservēts šķīvītis ar pankūkām un ievārījumu. 

Fotogrāfijas parakstā lasāmi ieteikumi gadījumam, ja tev nejauši gadījies "saskrāpēt viņa mašīnu vai sagrauzt viņa čības". Šādā situācijā tiek ieteikts pagatavot pankūkas ar ievārījumu, uzklāt "viņa mīļāko galdautu", sagaidīt "viņu ar vieglu smaidu" un izvairīties no teksta "dārgais, mums jāparunājas".

Daudzi soctīklu lietotāji komentāros raksta, ka, viņuprāt, šādā veidā IKEA ir pielīdzinājusi sievieti mājdzīvniekam un demonstrējusi sadzīves seksismu.

26. oktobrī šim ierakstam pievērsta uzmanība populārajos Telegram kanālos, un pēc tam negatīvo komentāru vilnis vēl vairāk pastiprinājies, vēstī TJournal.ru. Daudzas sievietes pēc tā paziņojušas, ka pārstās iepirkties IKEA.

Citi komentētāji savukārt metušies aizstāvēt populāro uzņēmumu, uzsverot: patiesībā apvainoties vajadzētu vīriešiem, jo suns ar vainas apziņas pilno skatienu fotogrāfijā simbolizējot tieši viņus, un vispār - varbūt, ka runa patiesībā ir par geju pāri.

IKEA komentāros par šo ierakstu atvainojās: "Mēs nekādā gadījumā neesam vēlējušies kādu aizvainot ar šo ierakstu. Tas ir ar humoristisku pieskaņu."

Tomēr ar to nebija līdzēts - uzņēmumam pieprasīts atvainoties arī publiski, turklāt izdzēst šo ierakstu no sociālajiem tīkliem, kā arī "vairāk tādas muļķības nepublicēt", vēstī Medileaks.

IKEA Krievija sabiedrisko attiecību pārstāvis Konstantīns Tjutrins par to atvainojies radiostacijas "Runā Maskava" ēterā.

"Uzņēmums IKEA ļoti nopietni izturas pret vienādu tiesību nodrošināšanu visiem cilvēkiem. Un šajā ierakstā mēs nekādā gadījumā negribējām iekļaut negatīvu zemtekstu. Tomēr mēs apzināmies, ka šī publikācija var tikt uztverta neviennozīmīgi. Mēs no sirds atvainojamies visiem cilvēkiem, kurus šis ieraksts aizvainoja. No sociālajiem tīkliem tas tagad ir izdzēsts," viņš teica.