foto: Shutterstock
Likra, neoprēns vai sporta vilna: kuri ir labākie audumi sportošanas tērpiem
Pirms mazgāšanas izpēti apģērba etiķeti: visticamāk, tajā būs virkne “ne”, ko vajadzētu ievērot, lai nebojātu auduma šķiedras: negludināt, nebalināt, nemazgāt automātiskajā veļasmašīnā…
2018. gada 10. maijs, 06:46

Likra, neoprēns vai sporta vilna: kuri ir labākie audumi sportošanas tērpiem

"100 Labi Padomi"

Stāsta tekstilrestauratore Dace Tapiņa.

Elpojošs, viegls, ērts, nesviedrējošs, mitrumu novadošs un ātri žūstošs – šīs ir pamatīpašības specializētajiem sporta tērpu audumiem. Ziemas sporta drēbēm būtiska arī siltumnoturība un materiāla izolējošās īpašības. Vingrotāja tērpam jābūt ļoti elastīgam, bet riteņbraucējam turklāt ir svarīgi, ka sviedri tiek novadīti no apģērba iekšpuses uz āru. Sporta drēbēm mēdz būt vairākas dažādu audumu kārtas, lai nodrošinātu vēlamās īpašības, piemēram, lai audums būtu elpojošs, bet nelaistu cauri ūdeni.

Audumu īpašības

Siltumvadītspēja. Audumi ar labu siltumvadītspēju piemēroti sportam telpās vai vasarā, jo ķermeņa siltums nekavējoties tiek novadīts atmosfērā.

Mitruma noturība. Mitrums var šķērsot šķiedras pavedienus un arī pašu šķiedru – tas atkarīgs no auduma konstrukcijas un šķiedras veida. Sporta apģērbā visplašāk izmanto sintētiskās šķiedras, kas ļoti ātri žūst. Ūdensizturīgie audumi tiek izmantoti tērpiem sportošanai brīvā dabā. Ūdensnecaurlaidīgs audums, visticamāk, aizturēs arī vēju.

Elpojošs vai ne. Stipri svīstot, ir ļoti svarīgi, lai audums neaizkavē ķermeņa mitrumu un neveicina uzkaršanu. Taču lietus laikā tas nelaiž cauri lāses. Šādu audumu sauc par ūdensnecaurlaidīgu/elpojošu.

Materiālu veidi

Likra ir Du Pont prečzīmes nosaukums elastānam. Tā ir sintētiska šķiedra, kas vienmēr ir kopā ar citu šķiedru. Tā spēj izstiepties 4–7 reizes vairāk salīdzinājumā ar sākotnējo garumu un atgriezties sākuma lielumā. Turklāt tā ir izturīga pret saules gaismu un sviedriem. Likra sastāv no daudziem maziem pavedieniem, kuru sastāvā ir stingras un cietas molekulas, kas šķiedru reizē padara gan mīkstu, gan stipru.

Airtech acs. Apmēram 15% no auduma materiāla ir caurumi. Šādu audumu ļoti bieži redzam sporta apģērbā. Tāds tīkls nodrošina komfortu, ļauj gaisam cirkulēt vietās, kur ļoti ātri rodas siltums, piemēram, uz muguras.

Neoprēns ir sintētiskais kaučuks (gumija), kas izgatavots no polihloroprēna ķimikālijām. Tas nav izturīgs, bet labi aizsargā no ūdens. Ir divu veidu neoprēns: ar atvērtu šūnu un slēgtu šūnu.

Slēgtais šūnu neoprēns ir visizplatītākais un ir piemērots ūdenssportam. Bet ļoti aukstos laikapstākļos piemērots risinājums ir atvērtu šūnu neoprēns: mīkstāks un elastīgāks. Tas sastāv no savstarpēji savienotām gaisa telpām un ļauj saglabāt siltumu, cieši apņemot ķermeni. Materiālu izmanto, piemēram, dziļūdens nirēju tērpiem.

Mikrošķiedras audumu blīvums ir mazāks par 1 DEN. Salīdzinājumam – plānām zeķbiksēm ir 15 DEN. Mikrošķiedra ir 100 reizes smalkāka nekā cilvēka mati. Audumi parasti izgatavoti no poliestera, poliamīda vai polipropilēna. Mikrošķiedras audumi ir noderīgi augstas klases sporta audumu ražošanai. Tie ir viegli, glīti, elpojoši un vienlaikus izturīgi pret lietu un vēju.

Waddings ir neaustie materiāli, kas izgatavoti no sintētiskiem ilgmūžīgiem poliestera pavedieniem un spēj noturēt gaisu starp šķiedrām, nodrošinot lielisku siltuma izolāciju.

Sporta vilna ir īpaši apstrādāta, tā ir viegla un saglabā sportista ķermeņa siltumu.

Kopšana

▪ Pirms mazgāšanas izpēti apģērba etiķeti: visticamāk, tajā būs virkne “ne”, ko vajadzētu ievērot, lai nebojātu auduma šķiedras: negludināt, nebalināt, nemazgāt automātiskajā veļasmašīnā…

▪ Izvēlies sintētiskajiem audumiem vai speciāli sporta drēbēm piemērotu veļas mazgāšanas līdzekli, kas nesaēd smalkās apģērba kārtiņas.

▪ Nepareizi kopts materiāls pilnībā var zaudēt savas sākotnējās īpašības, brīdina tekstilrestauratore Dace Tapiņa.