Taņņu ģimenes restorāns Umami

Taņņu ģimenes restorāns Umami

Jauns.lv

Ir tādi Rīgas rajoni, kas asociējas ar garšām, – klusais centrs, vecpilsēta un dažādas konkrētas ielas. Viena no tām ir cēlā Ģertrūdes iela.

Kad pirms kāda laika pazuda Pica Lulū, kļuvām domīgi – kas šajā vietā būs tagad? Pagāja laiks, un klusām durvis vēris restorāns Umami, kur saimnieko Taņņu ģimene un šefpavāra lomu uzņēmies Elmārs Tannis.Līdz šim uzskatīts, ka mēs uztveram tikai četras garšas nianses – saldu, skābu, sāļu un rūgtu –, taču nesen zinātniski pierādīts, ka ir arī piektā – umami. Tad nu Elmārs cenšas mūs ar tik kārdinošo piekto garšu iepazīstināt, gādājot par tās klātbūtni visos restorāna ēdienos.

Mazais restorāns ir īpašs. Lai gan tajā var sasēst tikai 24 cilvēki, pateicoties lielajiem logiem, tas šķiet divtik liels. Skaisti brūngano interjeru veidojis pārsvarā Elmārs pats, cenšoties apvienot šiku ar mājas vienkāršību un visu ieturot minimālisma stilā. Ikviens galds ir klāts, uz tiem saliktas skaistas, slaidas vīna glāzes, zāles galā stikla siena, kurā rotājas dažādas kārdinošu dzērienu pudeles, un aiz tās var redzēt, kā rosās viesmīļi. Mazā zāle rada mierīgu un omulīgu sajūtu. Lai arī viss ir tuvu un kompakti, sajūta tomēr tāda, ka neviens netraucē un uz galvas nekāpj.

Pie ēdienkartes Elmārs Tannis strādā īpaši un to maina nevis katru nedēļu vai katru dienu, bet pa sezonām. Patiesībā tik bieži, cik ir iedvesma un iespēja variēt ar jauniem sezonas produktiem. Atverot karti, acīs iekrīt daudzie Austrumu virtuves ēdieni, tomēr to patiesībā ir mazāk nekā puse, jo ēdienkarte iekļauj dažādu kontinentu, valstu un reģionu maltītes. Populārākie ēdieni ar piekto garšu nāk no Āzijas un Itālijas, bet arī kāposti un liellopu gaļa, pareizi pagatavoti, ir lielisks Umami avots.