Vietas, dīvainas un klusas Vima Vendersa fotogrāfijās
2012. gada 9. jūnijs, 02:12

Vietas, dīvainas un klusas Vima Vendersa fotogrāfijās

Jauns.lv

Viens no spožākajiem vācu kino vārdiem – Vims Venderss, meistars, kuram pa spēkam darināt estetizēti smeldzīgus stāstus, kuru noskaņai piemīt miglas bezgalīgi skaistais un ievelkoši vientulīgais blīvums, ir arī izcils fotogrāfs.

Viņa attiecības ar fotogrāfiju kā mediju sākušās 80. gadu sākumā, meklējot Parīzes, Teksasas filmēšanas vietas. Toreiz tapa viņa pirmais fotoalbums, kas atklāja Ameriku no svaiga skatupunkta. “Daudz ceļojot un tā vienkārši klīstot un pazaudējoties, var nokļūt visdīvainākajās vietās. Mani ārkārtīgi valdzina vietas... Ikviens pagriežas pa labi, kur ir kaut kas interesants. Es pagriežos pa kreisi, kur nav nekā! Un pilnīgi droši, ka jau pēc mirkļa būšu nonācis sava stila vietā. Nezinu, kāpēc. Iespējams, tas ir iekšējais radars, kas mani aizved uz vietām, kuras ir dīvaini klusas vai klusi dīvainas,” saka Venderss.

Izstādes, kas šobrīd skatāma Hamburgas Deichtorhallen, Eiropas lielākajā laikmetīgās mākslas un fotogrāfijas centrā, nosaukums ir Vietas, dīvainas un klusas (Places, strange and quiet). Tajā iekļautas 60 visdažādākajās zemeslodes vietās – Salvadorā, Armēnijā, Brazīlijā, ASV u. c. – laikposmā no 1983. līdz 2011. gadam tapušas fotogrāfijas, daudzas no tām eksponētas pirmoreiz.

Līdz 5. augustam, Deichtorstrasse 1-2,  www.deichtorhallen.de

Una Meistare, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem