Atklāts matu spīduma noslēpums!
2012. gada 24. oktobris, 08:19

Atklāts matu spīduma noslēpums!

Jauns.lv

Šovasar Marrākešā notika grandioza jaunās Wella Professionals matu krāsas Illumina prezentācija. Pastaiga devās uz saulaino pilsētu, lai noskaidrotu, vai tiešām ir notikusi revolūcija matu krāsošanā.

Saules gaismas pielietā Marrākeša par prezentācijas vietu tika izvēlēta simbolisku apsvērumu dēļ – Illumina krāsas galvenā priekšrocība ir spēja palīdzēt matiem maksimāli atstarot gaismu, radot dabīga, veselīga starojuma efektu. Jeb precīzāk – netraucēt galvasrotai veikt šo svarīgo procesu. Bet par visu pēc kārtas. Illumina krāsa apvieno sevī matu stilistu vēlmes, sapņus, ieteikumus un zinātnisku pamatojumu.

Cilvēka prāta ceļi ir izdibināmi

Lai noskaidrotu cilvēka pievilcības noslēpumu, Wella Professionals veica pētījumu sadarbībā ar zinātnieku Dr. Bernardu Finku no Getingenes universitātes. Zinātniskā pētījuma rezultātā izrādījās, ka mati ir viens no svarīgākajiem cilvēka fiziskajiem parametriem skaistuma un pievilcības psiholoģiskās uztveres novērtējumā. Pētīta tika tieši psiholoģiskā uztvere. Mirdzoši, nesabojāti mati asociatīvi saistās ar veselību, jaunību, skaistumu un pievilcību. Turklāt krāsoti, bet dabīga izskata mati atstāj labāku iespaidu nekā nekrāsoti, bet sabojāti mati. Un tieši spīdums ir vissvarīgākais parametrs, kas raksturo matu veselību, skaistumu un tātad arī liek cilvēkam izskatīties pievilcīgam līdzcilvēku acīs. Cilvēka uztvere šajā ziņā esot ļoti jutīga un saskatot pat vismazākās nobīdes no ideāla. Pētījums bija nepieciešams, lai izprastu pievilcības noslēpumu niansēs.

Matu krāsošanas guru pieskāriens un Avatar tehnoloģijas

Pētījuma rezultātiem intuitīvi piekrīt arī speciālisti, kuri darbojas skaistuma jomā, – stilisti, fotogrāfi un, protams, frizieri. Marrākešā Pastaigai bija izdevība satikt vienu no mūsdienu frizierpasaules trendseteriem – Wella Professionals kreatīvo direktoru Džošu Vudu. Komunikablais matu krāsošanas guru atklāj, ka Illumina stāsts esot aizsācies pirms četriem gadiem: “Pirms kāda Wella Professionals semināra biju tikko atgriezies no fotosesijas Losandželosā. Šī pilsēta ir slavena ar īpašu gaismu, kas liek cilvēkam izskatīties skaisti, protams, arī matiem. Pēc šīs fotosesijas biju apsēsts ar domu, ka nepieciešams radīt tādu matu krāsu, kas liktu matiem izskatīties tikpat mirdzošiem jebkurā pasaules vietā neatkarīgi no laika apstākļiem. Semināra laikā mēs ar Wella Professionals pārstāvjiem ilgi diskutējām par šo tēmu, jo nebija nemaz tik vienkārši vārdos noformulēt šo ideju. Pagāja vairāk nekā gads. No Wella Professionals puses klusums. Nodomāju, ka visi aizmirsuši par manām trakajām idejām. Bet te pēc 18 mēnešiem pienāk e-pasts no Wella zinātniskās laboratorijas un sūtījums ar krāsu paraugiem. Toņi, protams, pirmsākumos bija pilnīgi garām. Pie tiem pēc tam vēl ilgi un rūpīgi piestrādājām, bet galvenā ideja jau tad skaidri iezīmējās – mati izskatījās veselīgi, mirdzoši un jauneklīgi.” Džošs atklāj, ka matu krāsas izstrādes process noritēja ne bez sarežģījumiem: “Pirmais klupšanas akmens – kā tad īsti izmērīt matu spīduma pakāpi, lai varētu pārliecinoši apgalvot, ka tie pēc krāsošanas ir kļuvuši spīdīgāki. Tādu tehnoloģiju zinātniskajās laboratorijās tobrīd vēl nebija. Tehnoloģija tika atrasta Pixar (3D) filmu industrijā. Tika nopirkta ļoti dārga tehnoloģija, kas ļāva izpētīt matu 3D izskatā un precīzi nomērīt tā gaismas atstarošanas spēju. Šī tehnoloģija ļāva mums doties tālāk, proti, strādāt pie toņu paletes.” Atbilstoši zinātniskajam pētījumam par matu pievilcību tika radīta 20 toņu palete. Piedāvājumā ir ļoti dabīgi toņi, kas uz matiem izskatās tā, it kā tie nemaz nebūtu krāsoti. Slavenais matu stilists salīdzina tos ar akvareļkrāsām: “Ja es būtu gleznotājs, negribētu visu laiku strādāt ar eļļām vai akrilkrāsām, es noteikti izmantotu arī guašu vai akvareli. Māksliniekam nepieciešami dažādi izteiksmes līdzekļi. Ja es būtu modes mākslinieks, būtu garlaicīgi veidot visas kolekcijas no samta, es izmantotu arī zīdu vai šifonu, vai organzu. Līdz šim tādas iespējas Wella krāsu portfolio īsti nebija. Bet tagad mums ir – permanenta krāsa, kas dod dabīgu, tīru, caurspīdīgu rezultātu. Jau vairāk nekā pusotru gadu ikdienā strādāju ar šīm krāsām, izmantoju tās modes žurnālu fotosesijās, savā Londonas salonā Atelier darbā ar klientiem un arī modes skašu aizkulisēs, aizvien vairāk pārliecinoties par to sniegto fantastisko rezultātu.”

Starp citu, Ella Makfersone lieto tieši šo matu krāsu. Arī modes pasaule jau paguvusi iepazīties ar jaunās matu krāsas labajām īpašībām. Illumina matu krāsa bija Missoni 2012./2013. gada rudens/ziemas modes skates oficiālais partneris. Divi frizierpasaules guru – Džošs Vuds un Eižens Suleimans apvienoja savus spēkus, lai radītu gaismas un dabas iedvesmotus matu sakārtojumus, kas ideāli piestāvētu Missoni apģērbu kolekcijai. Džošs stāsta, ka piedabūt modeles nokrāsot matus nav viegls darbs: “Foto redzamā modele Aleksandra no sākuma ļoti pretojās matu krāsošanai. Tika veiktas garas pārrunas ar viņas Ņujorkas aģentu. Matu krāsošana notika dienu pirms modes skates. Sēžoties friziera krēslā, modele aizvien vēl teica, ka nevēlas krāsot matus, bet ar rezultātu bija ļoti apmierināta. Un svētdien pirms modes skates ieskrēja starojoša – viņu pa ceļam bija apstādinājuši trīs cilvēki, lai pateiktu, ka viņas mati izskatās fantastiski. Tādu PR ne par kādu naudu nenopirksi! Tas iespējams, tikai un vienīgi pateicoties lieliskajam rezultātam.”

Galvenais ir nekaitēt

Šoreiz visi šie stāsti nav mārketinga cilvēku fantāzijas lidojums. Matu spīduma efekta pamatā ir pilnīgi jauna, revolucionāra tehnoloģija. Spīdums, ko atstaro ar Illumina krāsu nokrāsoti mati, nav vienkāršs spīdums. Dabīgi starojošu efektu rada tas, ka gaisma atstarojas ne tikai no mata virsmas, bet arī no mata iekšpuses. Mata kutikula, kā izrādās, ir caurspīdīga. Ja tā ir gluda un bez bojājumiem, gaisma iekļūst matā iekšā un atstarojas arī no iekšpuses. Savukārt, ja kutikula ir bojāta, saskrāpēta, tad gaisma izkliedējas pa mata virsu. Labs piemērs ir dzintara akmens – ja virsma ir nopulēta, tas atstaro gaismu pavisam savādāk nekā no sīki saskrāpētas virsmas, kas izskatās kā matēta.

Lai matu kutikula būtu gluda, caurspīdīga un laistu cauri gaismu, pats svarīgākais ir to vienkārši nesabojāt. Krāsotu matu gadījumā tas nemaz nav tik viegls uzdevums. Lieta tāda, ka krāna ūdenī ir gana liels vara molekulu sastāvs, kuras neizbēgami nokļūst uz matu virsmas. It kā tādas nekaitīgas molekulas, kuras pašas par sevi ir neaktīvas, bet negantas kļūst matu krāsas iedarbībā. Varš reaģē ar matu krāsas sastāvu un rada brīvos radikāļus, kas it kā saskrāpē matu kutikulu. Līdz ko kutikula ir sabojāta, blāva, tā mats vairs nespīd. Tāpēc Wella Professionals laboratorijas radīja Microlight tehnoloģiju, kas balstās uz specifiska polimēra iedarbību. Tas krāsošanas laikā iekapsulē negantās vara molekulas un neļauj tām paveikt savu nejauko darbiņu. Rezultātā matu kutikula netiek bojāta, paliek gluda un caurspīdīga, ļauj gaismai brīvi plūst, likt matiem izskatīties skaistiem un darīt savu nozīmīgo darbu, proti, vairot mūsu pievilcību. Matu krāsas pozitīvā iedarbība un rezultāts, starp citu, ir pierādīts, testējot uz 2000 pusgalvām. Tas nozīmē, ka puse galvas klientam tiek nokrāsota ar Illumina krāsu, bet otra puse – ar kādu citu jaunākās paaudzes krāsu. Vārdu sakot, Wella Professionals runā par savu lolojumu pārliecinoši un katru vārdu pamato ar pētījumiem.

Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem