Alises piedzīvojums Mākslaszemē
2012. gada 14. novembris, 10:03

Alises piedzīvojums Mākslaszemē

Jauns.lv

Frankfurtes Städel muzeja jaunā piebūve ir īstens Alises piedzīvojums Mākslaszemē, viens no spožākajiem Vācijas pēdējo gadu muzeju projektiem. Tā atrodas pazemē, un tikai balti tonēta stikla iluminatori muzeja iekšpagalma zaļojošajā mauriņā liecina, kur īsti.

Sajūta, nonākot labirintam līdzīgajās telpās, ir mazliet sirreāla. Caur baltajiem griestu iluminatoriem (kopumā 195, diametrā no 1,5 līdz 2,5 m) iespīd gaisma, savukārt telpu plašums un neticamais vieglums pilnīgi iznīcina apakšzemes sajūtu. Kopējā izstāžu zāļu platība ir 3000 kvadrātmetru, kas dubulto muzeja līdzšinējo ekspozīciju telpu apjomu. Jaunā piebūve pilnībā veltīta laikmetīgajai mākslai (periods pēc Otrā pasaules kara), un tās ekspozīcijas fundaments ir Deutsche Bank un DZ bankas vērienīgo kolekciju esence, ko abas institūcijas aizdevušas muzejam. DZ banka piešķīrusi 220 fotogrāfiju, savukārt Deutsche Bank, kuras kolekcija ir viena no prestižākajām pasaulē, – 600 mākslas darbu. Precedents ir unikāls, jo Städel tādējādi ieguvis kolekciju, pie kādas muzejam paša spēkiem nekad netikt! Muzeja atklāšanas ekspozīcijā izstādīti vairāk nekā 330 mākslas darbi – gleznas, zīmējumi, fotogrāfijas, skulptūras, instalācijas. Pablo Pikaso, Gerhards Rihters, Sindija Šērmena, Īvs Kleins, Lučio Fontana, Frānsiss Bēkons, Alberto Džakometi ir tikai daži no pārstāvētajiem vārdiem.

Jaunās piebūves arhitektoniskā veidola autori ir Frankfurtes arhitektu birojs schneider+schumacher. Städel muzejs ir viens no prominentākajiem Vācijas mākslas muzejiem, to 1816. gadā dibināja baņķieris un kolekcionārs Johans Fridrihs Štēdels. Muzeja vērienīgo kolekciju veido Eiropas māksla laikposmā no 14. līdz 20. gadsimtam.

Schaumainkai 63, Frankfurt am Main, Vācija

www.staedelmuseum.de

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem