Ziemeļu olīveļļa - rapšu eļļa veselībai
Izrādās, pašmāju rapšu eļļa esot ļoti veselīga. Diētas ārste Lolita Vija Neimane lieto to pati un iesaka saviem pacientiem.
Lolita Vija Neimane: “Es ieteiktu ēst gatavošanā izmantot tieši rapšu eļļu! Pirmkārt, tāpēc, ka tas ir vietējais produkts. Otrkārt, rapšu eļļas sastāvā ir trīsreiz vairāk nepiesātināto taukskābju Omega 3 un Omega 6 nekā olīveļļā. Tā kā iesaku sliktos (piesātinātos) taukus aizstāt ar labajiem, būtisks ir arī fakts, ka rapšu eļļā piesātināto tauku daļa ir minimāla – tikai apmēram 6%, olīveļļā – divas reizes vairāk.
Der arī atcerēties, ka rapšu eļļa, kas iemantojusi nosaukumu ziemeļu olīveļļa, pateicoties oleīnskābes (mononepiesātinātā) jeb Omega 9 daudzumam sastāvā (līdzvērtīgs olīveļļai), samazina holesterīna daudzumu asinīs un labvēlīgi iedarbojas uz asinsriti.
Rapšu eļļas vērtīgās taukskābes ir viegli uzņemamas, jo šī eļļa ir termoizturīga. Tas nozīmē, ka salātu un aizdara/mērču gatavošana nav vienīgais veids, kā varam izmantot šo produktu. Bez liekām pārmērībām rapšu eļļa lietojama arī cepšanai, pievienojot zupām vai sautējumiem.
Divas ēdamkarotes rapšu eļļas dienā pilnībā nodrošina veselībai tik svarīgo Omega 3 taukskābju daudzumu.” Ir vērts vismaz pamēģināt, vai ne?
Pastaiga.lv / Foto no publcitātes materiāliem