Lieliska ziņa picu cienītājiem. Šis ēdiens uzlabo veselību!
Pieņēmums, ka pica ir tikpat neveselīga kā hamurgers, izrādās, ir aplama. Patiesībā picas šķēle, kas labi iederas Vidusjūras diētā, ir pat veselīga, jo var palīdzēt samazināt vēža risku.
Pētījumā, kurā piedalījās 22 000 itāliešu, tika atklāts, ka cilvēkiem, kuri regulāri ēda picu, bija ievērojami mazāks risks saslimt ar gremošanas trakta vēzi. Tie, kas nedēļā apēda vienu vai vairāk picas šķēles, vairāk nekā uz pusi samazināja draudus iemantot barības vada vēzi, gandrīz par trešdaļu – mutes un kakla vēža risku, par ceturtdaļu – resnās zarnas vēža risku un par 7% – taisnās zarnas vēzi.
Zinātnieki no Mario Negri Farmakoloģiskās pētniecības institūta Milānā picas labvēlīgo ietekmi skaidro ar to, ka mājās gatavota itāliešu pica nav iedomājama bez veselīgas tomātu un olīveļļas devas. Arī kāds cits pētījums šīs picas sastāvdaļas saista ar vēža riska mazināšos. Vīrieši, kas ēd daudz produktu, kas gatavoti no tomātiem, piemēram, tomātu mērci un picu, par trešdaļu samazina prostatas vēža risku – tā liecina Hārvardā veikta pētījuma rezultāti. Katru dienu ēdienam dāsni pievienojot olīveļļu, var samazināt draudus iegūt jebkura veida vēzi.
Tomēr, pirms ņemat tālruni, lai pasūtītu picu, atcerieties, ka parasti picērijās vai lielveikalos nopērkamā pica var nebūt tik veselīga. Tradicionālā itāliešu pica sastāv no 20% tomātu mērces, 20% mocarellas siera, 4% olīveļļas un mazāk nekā 50% mīklas pamatnes, turklāt picai nav nekādu konservantu un citu ķīmisku piedevu. Savukārt pica, ko varam nopirkt ātrās ēdināšanas restorānos, sastāv no rafinētiem ogļhidrātiem, rūpnieciski ražota siera vai siera izstrādājuma, sāls, konservantiem un konservētas gaļas.
Ēdot ārpus mājas, izvēlieties picu, kas pagatavota tradicionālajā veidā. Vēl veselīgāk būtu gatavot picu pašiem, ņemot pilngraudu miltus pamatnei, pietiekami daudz tomātu mērces, mazliet olīveļļas, rīvētu mocarellas sieru un īstu Parmigiano-Reggiano sieru (nevis parmezānu). Tas ir vienīgais siers, kas pagatavots tradicionālā veidā pēc senas receptes. Un pārkaisiet picu ar raudeni jeb oregano, kas ir brīnišķīgs antioksidants.
Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock