Tirgus priekšnieka iepirkšanās noslēpumi. FOTO
“Šiem trīs ēdieniem ir daudz sastāvdaļu, bet tās visas tirgū var nopirkt 20 minūtēs,” apgalvo raidījuma “Garšīgi dzīvojam” viesis, akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.
“Iepirkties labi un lēti – tā ir māksla,” raidījuma vadītājam, mūziķim un gardēdim Jānim Ozolam apgalvo Abramovs. Ja milzīgo Rīgas Centrāltirgu pazīst vismaz uz pusi tik labi kā tirgus direktors, tad to var izdarīt arī ātri. Vēl ātrāku un interesantāku iepirkšanos padara pārvietošanās pa tirgus pagrabu centrālo eju, kas gan ir vienīgi tirgus darbinieku privilēģija.
“Tirgū ir lielāks sortiments, iespēja kaulēties. Tas ir daudz personiskāk – aiz katras preces, produkta ir cilvēks, redzi viņa acis. Ja veikalā mēģināsi tirgoties un kaulēties par cenu, teiks – šeit nav tirgus,” skaidro Abramovs.
Vai tirgus direktoram ir savi iemīļotākie pārdevēji, raidījuma veidotājiem uzzināt neizdodas. Abramovs teic, ka cenšas iepirkties pie dažādiem pārdevējiem. “Vienu reizi iepērkos pie viena, tad pie nākamā. Es zinu, kas tas par tirgotāju, no kurienes viņam preces. Pie reizes varu arī aprunāties. Papildus visiem pārējiem iemesliem man iepirkšanās ir kā iegansts, lai komunikācija ar tirgotājiem būtu pilnvērtīgāka abpusēji, lai varētu paskatīties no tirgotāja skata punkta,” stāsta tirgus priekšnieks.
Izrādās, visbiežāk Anatolijs Abramovs tirgū pērk kartupeļus. Kuri ir vislabākie? “Šķirne Vineta. Esam pārbaudījuši – tā mums vislabāk garšo,” atklāj raidījuma viesis.
Šim raidījumam nopirktie kartupeļi nākuši no Bauskas puses, bet kopā Rīgas Centrāltirgū ir 500 kartupeļu tirdzniecības vietu. “Kartupeļi ir viens no visvairāk pirktajiem produktiem. Katram pa kabatai,” stāsta Abramovs un uzsver, ka Latvija ir valsts, kurā kartupeļu patēriņš ir vislielākais. Savukārt medu Centrāltirgū var iegādāties 35 tirdzniecības vietās, Abramovs pats iecienījis pēc krāsas tumšāko meža ziedu medu.
Biežākie Abramovu ģimenes ikdienas pirkumi Rīgas Centrāltirgū ir kartupeļi un sīpoli, taču pirms svētkiem un ģimenes pasākumiem Abramovs dodas uz zivju paviljonu. “Tāds zivju piedāvājums nekur citur nav atrodams. Nespējam turēties pretī, mums ļoti garšo nēģi un kūpināts zutis,” tirgū no zvejniekiem nopērkamās delikateses slavē Abramovs.
Raidījumā gatavoto ēdienu receptes:
Pikantā zupa ar jēra gaļu, lēcām un turku zirņiem
Sātīga, garda zupa ar efektīvu marokāņu garšas buķeti.
8 personām
Laiks pagatavošanai – pusotra stunda
Tev būs nepieciešams:
4 sīpoli, sagriezti pusripiņās
4 seleriju kāti, plāni sagriezti
½ selerijas saknes, sagrieza mazos kubiņos
4 burkāni, sagriezti ripiņās
6 ķiploka daiviņas, sagrieztas ripiņās
4 ēdamkarotes olīveļļas
800 g (2 bundžiņas) turku zirņu
1 glāze lēcu
2 kanēļa standziņas
2 tējkarotes kumīna
2 tējkarotes malta koriandra
2 ēdamkarotes maltas paprikas
1 ēdamkarote kurkumas
800 g konservētu tomātu
3 l jēra vai liellopa buljona
1 kg jēra gaļas, sagriezta kubiņos
Buntīte pētersīļu
2 citroni
200 g krējuma
Pannā sakarsē pusi olīveļļas, kurā apbrūnini jēra gaļu. Sagrieztos dārzeņus apcep katlā ar atlikušo olīveļļu aptuveni piecas minūtes, līdz sīpols ir kļuvis mīkstāks. Pievieno visas garšvielas un turpini karsēt vienu minūti, tad pievieno apcepto jēra gaļu, lēcas, buljonu un konservētos tomātus. Vāri aptuveni 40 minūtes, tad pievieno konservētos turku zirņus un pavāri vēl 20 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli. Pasniedz ar krējumu, pētersīļiem un citrona daiviņu, kuras sula jāpievieno zupai.
Vistas gaļas sautējums podiņā
Sātīgs, ātri un viegli pagatavojams ēdiens visai ģimenei.
Piecām personām
Laiks pagatavošanai 30 minūtes
Tev būs nepieciešams:
3–4 kartupeļi
2 vidēji sīpoli
3 burkāni
10% 200 ml saldā krējuma
2, ½–3 vistas filejas
Laba olīveļļa
Sāls un pipari pēc garšas.
Dari tā:
Mazos kubiņos sagriez burkānus, kartupeļus, sīpolus un vistas fileju. Visas četras sastāvdaļas apcep katru atsevišķi uz pannas olīveļļā gandrīz mīkstas, sīpolus zeltainus un beigās pievieno sāli un piparus. Liec cepamajā podiņā pa kārtām – apakšā burkānus, tad kārtā apmēram pusi no kartupeļiem, tad apcepto vistas fileju, uz tās sēdini sīpolus, lai aizņem visas tukšuma vietas. Pēdējā kārtā liec atlikušos kartupeļus. Podiņam uzliec vāciņu un liec cepeškrāsnī 160 grādos cepties 17 minūtes. Tad sautējumu pārlaisti ar glāzi saldā krējuma un liec cepties vēl piecas minūtes. Par īsto ēdiena gatavību liecinās smarža.
Biezpiena un ķirbju sacepums
Aromātisks, gards un veselīgs našķis, kas jo īpaši garšos un nāks par labu augošiem bērniem.
12 gabaliņi
Laiks pagatavošanai ???
200 g biezpiena
300 ml ķirbju vai smiltsērkšķu biezeņa
2 ēdamkarotes cukura
2 olas
2 ēdamkarotes krējuma
1–1½ ēdamkarotes mannas
100 g rozīņu
100 g žāvētu aprikožu
1 rīvēta citrona miziņa
Papīra mafinu formītes vai sviests metāla formīšu izsmērēšanai.
Biezpienu sajauc ar cukuru un krējumu, pievieno olas, citrona miziņu, ķirbju biezeni un mannu, pēc tam rozīnes un gabaliņos sagrieztas žāvētas aprikozes. Visu samaisi un lej mafinu pannas nodalījumos, kas vai nu izsmērēti ar sviestu, vai izklāti ar papīra mafinu formītēm. Cep 25–30 minūtes 180 grādos.
Raidījuma “Garšīgi dzīvojam” atkārtojumus skatieties TV3 Play, kā arī Rīgas Centrāltirgus mājaslapā. Tūlīt pēc raidījuma precīzas ēdienu receptes publicējam portālā www.kasjauns.lv un Rīgas Centrāltirgus mājaslapā http://www.rct.lv/lv/tv-garsigi-dzivojam/ vai www.centraltirgus.lv