Viegli vasaras deserti. 3 saldas receptes no Beķerfejas
Vasaras desertiem jābūt viegliem, gaisīgiem, kuri paši kūst mutē.
2014. gada 7. augusts, 21:14

Viegli vasaras deserti. 3 saldas receptes no Beķerfejas

Jauns.lv

Atteikties no saldēdiena, kad vasara smaržo pēc avenēm, upenēm, plūmēm un baltajiem dzidrajiem, ir neprāts, jo, kā zināms, labiem desertiem kaloriju nav. Ir tikai ļoti daudz laimes hormonu.

Beķerfeja Elīna Boguša (29) pirms vairāk nekā gada nomainīja lielisku darbu kādas aviokompānijas birojā, kurā plānoja ceļojumus, un ķērās pie sava sapņa īstenošanas – kūku cepšanas. “Sapratu, ka nevaru tikai sapņot, ir arī jādara, un, ja to neizdarīšu, – nožēlošu. Nebija viegli, taču es to paveicu, protams, ar palīgu atbalstu. Konditora darbs ir smags gan fiziskajā ziņā, gan sastrādājoties ar cilvēkiem, toties man ir gandarījums par katru jauno kūku, ko cilvēks, atnācis pasūtināt, man uztic pagatavot, neizvirzot īpašus noteikumus. Tāpēc es tagad jūtos tik labi,” stāsta Elīna. Viņas uzņēmumam, kurā Elīna strādā divatā ar palīdzi, romantiskais nosaukums radies liktenīgas pārskatīšanās dēļ: lasot kādu blogu internetā, beķerejas vietā Elīnai izlasījusies beķerfeja... "Kā rodas manas kūkas? Receptēs grāmatās un žurnālos atrasto lieku kopā ar izdomu un paļaujos uz savu garšu. Ir diezgan daudz kūku, ko esmu pasūtītājam atdevusi, pat nepagaršojusi, taču atsauksmes ir ļoti labas! Acīmredzot varu paļauties uz savu iedomās mītošo garšas sajūtu. Es īpaši nepierakstu, ko esmu izdomājusi, man ir svarīgi, lai visu laiku būtu kas jauns, lai būtu interesanti. Man pašai garšo tās kūkas, kurām nav īpašu prasību, kā tām būtu jāgaršo, bet tu nokod pirmo kumosiņu, un iestājas... garšīgs klusums. Kūka mutē izkūst. Ja tā notiek – jā, tā ir kūka, kas garšo man pašai.” Beķerfejas izstrādājumi pieejami pamatā tikai pēc individuāla pasūtijuma, taču neliels kūku sortiments pieejams Rīgas saldējumnīcā Buržuja Brokastis.

Citrusaugļu granita

Vēss un atsvaidzinošs, perfekts karstai vasaras dienai.

2–4 porcijas

15 minūtes pagatavošanai + vismaz 3,5 stundas sasaldēšanai

Vajadzīgs:

1 glāze ūdens

¾ glāzes cukura

2/3 glāzes citrona un apelsīna sulas

1 citrona miziņa, smalki rīvēta

Svaigas piparmētras lapiņas rotāšanai

Pagatavošana

1.     Kastrolī ielej ūdeni, pievieno cukuru un uz nelielas uguns vāri, līdz cukurs ir izkusis. Pievieno sulu un sarīvēto miziņu, izmaisi, noņem no uguns.

2.     Atdzesē, līdz vairs nav karsts, pārlej parocīgā traukā un liec saldētavā. Kad masa sāk kristalizēties, to ar dakšiņu izmaisi. To atkārto vairākas reizes ik pēc 30 minūtēm, līdz masa ir kristalizējusies pilnībā.

3.     Pievieno piparmētru vai ko citu, kas tev šķiet saderīgs garšā vai idejā. Pasniedz glāzē vai uz šķīvja.

Gaisīgais upeņu krēms

Upenes var aizstāt ar jebkurām citām tev tīkamām ogām. Ja tev nepieciešams pacienāt vairāk viesu, ņem vairāk olbaltumu, proporcionāli palielinot arī pārējās sastāvdaļas. Ideāli, ja vari izmantot lauku vistu olas.

2–4 porcijas

25 minūtes pagatavošanai + laiks atdzesēšanai

Vajadzīgs:

90 g blenderētu upeņu

1 olas baltums

65 g cukura

40 g pūdercukura

60 ml saldā krējuma (35%)

2 g želatīna

Pagatavošana

1.     Puto olbaltumu, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru.

2.     Paralēli uzkarsē upenes, kam pievieno cukuru. Jāsanāk sīrupam. Tam lēnām, nepārtraucot putošanu, pievieno olbaltumu.

3.     Mazā ūdens daudzumā uzbriedini un izkausē želatīnu, ko pievieno olbaltuma un upeņu masai. Pārtrauc putošanu.

4.     Saputo saldo krējumu. Putukrējuma masu lēnām iemaisi olbaltuma un upeņu masā.

5.     Liec masu skaistās glāzēs, tad – sastingt ledusskapī. Krēmam jāsanāk maigam un gaisīgam. Pasniedzot rotā ar ogām.

Rabarberu sacepums ar marcipāna drumstalām

Uzskata, ka rabarberi ir ēdami tikai līdz Jāņiem, pēcāk tie kļūstot nederīgi pārmērīgās skābeņskābes koncentrācijas dēļ, kas maziem bērniem, topošajām māmiņām un neveseliem cilvēkiem var radīt problēmas. Tā tas tiešām ir, taču – ja rabarberus lieto daudz un svaigus un jaunos, nepāraugušos kātus izmanto pīrāgam, kādam našķim vai ievārījumam, turklāt kopā ar citiem produktiem, kas neitralizē skābeņskābi, par veselību nudien nav jāuztraucas.

Ābolu laikā rabarberus aizstājam ar āboliem, plūmju – ar plūmēm!

4 porcijas

35–40 minūtes pagatavošanai

Vajadzīgs:

3 nelieli rabarbera kāti

2–3 ēdamkarotes cukura

1/4 tējkarotes kanēļa

Marcipāna drumstalām:

100 g marcipāna masas

100 g miltu

50 g sviesta

50 g cukura

Pagatavošana

1.     Rabarberus nomizo un sagriez kubiņos. Cepamo formu izklāj ar cepampapīru. Vienmērīgi izkārto rabarberus, pārkaisi ar cukuru un kanēli.

2.     Gatavo marcipāna drumstalas: marcipāna masu, miltus, sviestu un cukuru ar pirkstiem saberz drumstalās. Uzber drumstalas uz rabarberiem.

3.     Liec cepties līdz 180–200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep, kamēr drumstalas kļūst zeltaini brūnas.

4.     Pasniedz siltu ar gardo Skrīveru mājas plombīra saldējumu

Ņem vērā!

Rabarberi ir sulīgi, tas nozīmē, ka cepeškrāsnī sacepums var sākt tecēt. Tāpēc šoreiz labāk izvēlēties cepamformu bez noņemamas malas.

Teksts: žurnāls Ok/Foto: Artis Tone