Arvien vairāk mazo skolasbērnu ir aptaukojušies. Ko darīt vecākiem?
Aptaukošanās bērniem ir saistīta ar garšas sajūtas nepareizu izmantošanu. Garša ir vistiešāk saistīta ar gremošanu, – tā novērtē dabas vielas, kas kalpo ēšanai, un atzīst par derīgām vai nederīgām. Konsultē Veselības centra 4 ģimenes ārste, antropozofe Gita Gaņģe.
Garšu nejūt tikai mute, bet gan viss ķermenis. Taču, ja bērna uzturam pārāk ātri pievieno piedevas – vielas, kas maina barības dabīgo garšu, – viņš nevar identificēt pārtiku, kas viņam ir derīga un kas ne. Dabiskā garšas un arīdzan baudas sajūta tiek izjaukta, piedevas aktivē garšas kārpiņas tikai mutes dobumā, un tas bērnu noved pie sajūtas, ka ar pārtiku vairs nav iespējams gūt piesātinājumu, sātu. Bērns vienkārši vairs nejūt, ka ir paēdis, viņam visu laiku vajag apliecinājumu no garšas kārpiņām, piemēram, kā tas ir pārāk saldu vai pārāk sāļu našķu gadījumā.
Tāpēc ir svarīgi bērna uzturā neiekļaut gatavus, proti, konservētus, pārtikas produktus. Vajadzētu klausīt bērna vēlmēm – ja negrib ēst, tad lai neēd. Bērnam jābūt stingram ēšanas režīmam, viņam jāzina, ka trīs reizes dienā viņš dabūs ēst, un, ja izlaiž kādu ēdienreizi vai kaut ko neapēd, tad neko – nākamā ēdienreize būs savā laikā. Starplaikos uz galda var atrasties ūdens, dārzeņi, augļi, dabīgi žāvēti augļi. Nevajag arī bērnam uzbāzties ar uzturu, kas mums šķiet veselīgs, – katram cilvēkam veidojas sava barības vielu izvēle atkarībā no organisma individuālajām vajadzībām. To var sajust tikai pats cilvēks – un bērnībā.
Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock