Kā sakopt ādu pēc peldbaseina apmeklējuma un pasargāt no hlorēta ūdens?
Pirms peldes gan sievietēm, gan vīriešiem jāuzklāj aizsargājošs sejas krēms, kas pasargātu no dezinficētā ūdens.
2014. gada 26. novembris, 14:02

Kā sakopt ādu pēc peldbaseina apmeklējuma un pasargāt no hlorēta ūdens?

Jauns.lv

Pēc tonizējošās peldes baseinā rūpīgi jānomazgājas ar dušas želeju un šampūnu, lai nomazgātu hlorēto ūdeni un visu lieko, kas no baseina ūdens ir palicis uz ādas. Atbild Lāzermedicīnas klīnikas dermatoloģe Kristīne Zabludovska.

Peldbaseina ūdens ir „dzīvs, tajā ir atrodamas organiskas un neorganiskas sastāvdaļas, ko katrs peldētājs atstāj baseina ūdenī. Ja vēlies īpaši rūpīgi nomazgāt ādu, vari izmantot dušas želeju divi vienā, proti, kombinācija kopā ar vieglu skrubi, tā rūpīgāk āda tiks attīrīta un vienlaikus vari veikt vieglu masāžu. Jāatzīst, ka pārmērīga higiēnas ievērošana (mazgāšanās), dabīgās ādas aizsargkārtiņas noberšana papildus var provocēt ādas sausumu vai niezi, it īpaši, ja netiek lietoti atbilstoši mazgāšanās līdzekļi. Jutīgai ādai vēlams lietot ziepes bez aromāta (vai parfīma). Pēc tam noteikti parūpējies par ādas mitrināšanu, jo hlora dezinficētais ūdens ādu izteikti sausina un var radīt ilgstošu ādas kairinājumu. Krēma izvēle ir gaumes jautājums, tas var būt gan ķermeņa pieniņš, gan krēms, gan arī bagātīgie ķermeņa sviesti. Sejas ādai izmanto mitrinošu sejas krēmu vai serumu.

Kā aizsargāt sevi no baseina hlorētā ūdens?

Pirms peldes baseinā sejai ieteicams lietot mitrinošu vai barojošu krēmu, kas aizsargā ādu no hlora kairinošās iedarbības. Īpaši tad, ja āda ir jutīga vai arī tai ir tendence kļūt sausai un lobīties, jo hlorēts ūdens sausu ādu sausinās vēl vairāk. Gan sievietes, gan vīrieši bieži cieš no rozācijas – sārtas sejas ādas, kad ir paplašināti sīkie asins kapilāri. Tad pavisam noteikti pirms peldes jāuzklāj aizsargājošs sejas krēms, kas pasargātu no dezinficētā ūdens. Ja uz baseinu dodies kopā ar bērnu, kuram ir tendence uz kairinātu vai sausu ādu vai arī tas slimo ar atopisko dermatītu, ādas aizsargāšanai var lietot ķermeņa eļļu vai aizsargājošu krēmu. Krēma uzklāšana uz ādas pirms peldes paglābs ādu arī no pārmērīgas izmirkšanas jeb macerācijas, tādējādi pasargās ādu no bakteriālām infekcijām, ar ko bieži nākas saskarties pēc baseina apmeklēšanas.

Vai drīkstu mazgāt matus ar parasto dušas želeju?

Atbild Sandra Vizule, dermatoloģe skaistuma klīnikā 4. Dimensija.

Biežāk tā dara vīrieši. Tas ir slikts ieradums, no kā vajadzētu atradināties, jo dušas želeja ir paredzēta ķermeņa mazgāšanai un nespēj nodrošināt pilnvērtīgu galvas ādas un matu kopšanu. Vienu reizi, protams, nekas ļauns nenotiks, bet, ja tas kļūst par ieradumu, galvas āda var sākt „kaprīzēties”, reaģējot ar sausumu, blaugznošanos vai – gluži pretēji –pārmērīgu taukošanos. Ilgtermiņā nepareiza matu kopšana var paātrināt to izkrišanu un plikgalvības veidošanos.

Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock