Kas jāņem vērā, izvēloties matu fēnu
Lai ērti izžāvētu matus, jāizvēlas vieglāks fēns. Lieta tāda, ka smago fēnu ir grūti noturēt vajadzīgajā vietā, turēt rokās ir smagi, tādēļ frizūras neizskatīsies tik labi, bet žāvēšanas ilgums pieaugs divkārt.
2014. gada 21. decembris, 14:58

Kas jāņem vērā, izvēloties matu fēnu

Jauns.lv

Cilvēkam, kurš dzīvo modernajā pasaulē, maz laika atpūtai, bet, lai sevi savestu kārtībā – vēl mazāk. Tomēr tas nenozīmē, ka vienmēr un visur mums nav jāizskatās labi, un akurāti kopti mati ir pirmais solis ceļā uz šo mērķi. Tieši tādēļ par ikvienas sievietes neaizvietojamu palīgu var uzskatīt matu fēnu, kura izvēle sevī iekļauj daudzas īpatnības. Lai ieekonomētu līdzekļus un ieveidotu vajadzīgo frizūru, aizsargātu matus un saglabātu tos veselīgus, nepieciešams izmantot tieši jums piemērotu fēnu.

Jauda:

Jauda – tas ir gaismas plūsmas ātrums, kuru fēns pūš uz matiem, tādēļ tas ir vissvarīgākais parametrs, kurš jāņem vērā, izvēloties fēnu. Daudzi domā, jo lielāka ir fēna jauda, jo tas labāks, taču šāds viedoklis ir maldīgs.

Pastāv trīs diapazoni:

*   

līdz 1500 W

– ieteicams meitenēm ar īsiem, plāniem un novājinātiem matiem

*    no 1500 līdz 2000 W – vispiemērotākais variants garu un biezu matu īpašniecēm

*   

virs 2000 W

– šāda jauda piemīt profesionālajiem fēniem, kas paredzēti darbam speciālistiem frizētavās. Lieta tāda, ka šāda jauda spēj kaitēt matiem, tādēļ šādu fēnu ikdienā izmantot nav ieteicams. Vēl jo vairāk mati izžūs ļoti ātri, un bez īpašām iemaņām, matus var nepaspēt ieveidot.

Universāls lēmums šajā jautājumā ir fēna iegāde ar jaudas regulēšanas iespējām.

Darbības režīms:

Izvēloties fēnu, nepieciešams pievērst uzmanību fēna darbības režīma regulēšanas iespējām. Parasti mēdz būt divu veidu gaisa ātruma plūsmas režīma regulēšanas tipi, par kuriem minēts iepriekš, un gaisa temperatūras režīma regulēšana.

Jo vairāk tiek piedāvāti temperatūras režīmi, jo labāk, bet kā minimums tiem jādarbojas trīs režīmos. Režīmu regulēšana palīdzēs matus ne tikai nesabojāt, bet arī ieveidot noturīgas lokas. Piemēram, žāvējot, var izmantot maksimālo temperatūru, taču ar to nav vērts aizrauties, jo karstais gaiss bojā matus, padara tos plānākus un trauslākus. Loku ieveidošanai noderēs zemāka temperatūra, bet rezultāta nostiprināšanai vislabāk ieslēgt aukstā gaisa padeves režīmu.

Jonizēšanas funkcija:

Daudzi fēni ir aprīkoti ar gaisa jonizēšanas funkciju, kam pateicoties, žāvējot un ieveidojot matus, tie neelektrizēsies, nespurosies uz visām pusēm un nesapiņķēsies. Žāvējot matus, matu zvīņas, uzlādējoties ar negatīvajiem joniem, pielīdzinās, tātad, pats mats kļūst gludāks un mirdzošāks.

Fēnu veidi:

Galvenais kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties fēnu ir, kādam mērķim jūs to izmantosiet. Matu apjoma piešķiršanai, ieveidošanai vai vienkārši ātrai izžāvēšanai. Kad sapratīsiet, kādam nolūkam jums tas nepieciešams, var izvēlēties piemērotu modeli.

Klasiskie fēni jeb koncentratori

Visizplatītākais un populārākais modelis. Šāda tipa fēniem ir pietiekami liela jauda (1600 – 2000 W), kas ir to lielākais trūkums. Parasti ieslēdz tikai vienu uzgali ar šauru, plakanu spraugu un karsto gaisu koncentrē tikai vienā punktā, kas ļoti kaitē matiem. Fēnam ir neliels svars un izmērs, tas ir daudzfunkcionāls un parasti koncentratora vērtība ir diezgan zema. Ar apaļās matu sukas un koncentratora uzgaļa palīdzību, var iztaisnot matus un ieveidot frizūru.

Ieveidošanas fēni

Šādi fēni vienlaikus sevī ietver gan matu žāvēšanu, gan ieveidošanu. Parasti iegādājami ar uzgaļiem ķemmes veidā, bet iekļauj arī daudzus papildus uzgaļus – loku ieveidošanai, matu taisnošanai un apjoma piešķiršanai. Jāpiebilst, ka fēniem – ķemmēm ir mazāka jauda, nekā klasiskajiem, tas nozīmē, ka mati žūst daudz lēnāk. Tomēr tieši šis faktors matus ieveidošanas laikā palīdz nesadedzināt. Lielisks un ērts variants patstāvīgai matu ieveidošanai.

Fēns ar difuzoru

Difuzors ir uzgalis ar caurumiem, tas spēcīgo karsto gaisu pārvērš siltā un vieglā gaisa plūsmā, gaiss izlīdzinās un nonāk līdz matu saknēm. Tomēr tā priekšrocība salīdzinājumā ar citiem modeļiem, izbeidzas. Visi solījumi palielināt matu apjomu – ir tikai reklāmas triks. Šāds fēns ir piemērots tikai matu žāvēšanai, toties tas ir saudzīgāks par pārējiem modeļiem (gaiss, plūstot cauri daudzajiem caurumiem pirkstiņos, izkliedējas un tiek novirzīts tieši uz saknēm). Šāds modelis ir piemērots cilvēkiem ar jutīgiem matiem, kurus nav iespējams žāvēt ar koncentratoriem. Modelis piemērots meitenēm ar ķīmiskajiem ilgviļņiem, jo citi fēni var pastiprināt matu lūšanu.

Papildus:

Var pievērst uzmanību troksnim. Ja fēns strādā ļoti skaļi, visticamāk, tas drīz salūzīs. Visnepatīkamākais šāda trokšņa iemesls ir karstā gaisa spirāles vai paša elektromotora bojājums.

Lai ērti izžāvētu matus, jāizvēlas vieglāks fēns. Lieta tāda, ka smago fēnu ir grūti noturēt vajadzīgajā vietā, turēt rokās ir smagi, tādēļ frizūras neizskatīsies tik labi, bet žāvēšanas ilgums pieaugs divkārt. Izvēlieties vieglu un kompaktu modeli, tas ir vislabākais.

Ja jūs bieži ceļojiet, iegādājieties fēnu ar salokāmu rokturi.

Pirms izmantot fēnu, matus apstrādājiet ar termoaizsardzības līdzekli, kas palīdzēs matus pasargāt no augstas temperatūras iedarbības.

Raksts publicēts sadarbībā ar skaistumkopšanas portālu Intensa.pro / Foto: Shutterstock