5 padomi, kā ātri glābt situāciju, ja virtuvē gadījusies neliela avārija
Rosoties virtuvē, kur ik uz soļa ir jākoncentrējas, lai visu izdarītu raiti, perfekti un dažkārt vienlaikus pieskatītu arī kādu mazo talcinieku, dažkārt pietiek ar mazu neuzmanību, lai gadītos kļūme.
* Aizdegušies tauki
Tā mēdz notikt, ja tauki ir pārmērīgi sakarsuši. Šādā gadījumā – vienalga, vai tas ir fritēšanas katls, panna vai plīts, – liesmas jānoslāpē ar mitriem dvieļiem. Nekādā gadījumā nevajag mēģināt degošus taukus dzēst ar ūdeni, jo tad tie pašķīdīs uz visām pusēm.
* Uz plīts, grīdas vai galda izlijuši karsti tauki
Ja tauki nav pārlieku karsti un nav aizdegušies, bet tikai izlijuši, tad var izlīdzēties ar aukstu ūdeni. To uzlej uz taukiem, tie sacietēs un būs viegli noņemami. Taukaino maliņu notīra ar trauku mazgājamo līdzekli.
* Cepeškrāsnī ēdiens pārskrējis pāri trauka malām
Ja gadījusies šāda liksta – vienalga, vai tas būtu šķidrums, kas pārlijis pāri malām vai arī kaut kas izbiris, – uzreiz jāuzkaisa virsū sāls. Vēlāk, kad cepeškrāsns būs atdzisusi, piedegumu varēs daudz vieglāk notīrīt.
* Uz grīdas smalkās druskās saplīsusi glāze
Ja sašķīst kāds stikla trauks, tad sīkās lauskas vislabāk savākt ar mitru vati. Pie tās pieķeras pat vismazākās drumslas, kuras reizēm nemaz nevar saskatīt.
* Iesprūduši cits citā ielikti stikla trauki
Ja stikla glāzes vai bļodiņas stingri ieliktas cita citā un vairs nav izdabūjamas laukā, tad var izmēģināt šādu paņēmienu: apakšējo glāzi ieliek siltā ūdenī, bet augšējā ielej aukstu ūdeni. Mirkli pagaida un tad uzmanīgi mēģina izkustināt.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock