4dienas
5stundas
52minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ukraiņu puisēns Gļebs Talsos iemācījies runāt un rakstīt latviešu valodā. VIDEO
foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Ukraiņu puisēns Gļebs Talsos iemācījies gan lasīt, gan rakstīt latviešu valodā.
Bērni

Ukraiņu puisēns Gļebs Talsos iemācījies runāt un rakstīt latviešu valodā. VIDEO

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Caur Gļebu es mācīju bērniem līdzcietību," saka Talsu pirmsskolas skolotāja Marika Laursone. Bēgot no kara šausmām mājās, Ukrainā, mazais Gļebs kopā ar ģimeni nonācis skaistajā Kurzemes mazpilsētā Talsos un īsā laikā iemācījies latviešu valodu. Taču ir lietas, kuras Gļebs ir iemācījis arī latviešiem, vēstī LTV raidījums "Aculiecinieks".

Ukraiņu puisēns Gļebs Talsos iemācījies runāt un r...

Dienā, kad Talsu bērnudārzā “Sprīdītis” viesojās Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa, bērni mācījas par to, kā glābt un glābties. Ja starp viņiem būtu ukraiņu zēns Gļebs, viņš vienīgais zinātu, ka ugunsdzēsēji ir neaizstājami arī tad, kad ir uzlidojumi. Jo viņi pirmie ierodas, lai dzēstu, lai glābtu, lai pārmeklētu drupas. Bet Gļebs šo dārziņu pabeidza pavasarī. Un tagad mācās tepat netālu. Skolā. Latviski, protams, vēstī Lsm.lv.

"Viņš varbūt pats to karu nemaz tā neizjūt, taču ir mums iemācījis ļoti daudz. Mums bija brīnišķīga 4. maija nodarbība, kurā bērniem stāstīju, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, kad ir karš, un ko darīt, ja kāds tev kaut ko vēlas atņemt. Piemēram, valsti," saka audzinātāja Marika Laursone. "Jo sešgadniekiem liekas - nu, kā. Viņš atņēma manu mantiņu, es viņam lieku pa degunu. Mēs mācījāmies, kā panākt savu, neliekot pa degunu."

Sākums bijis grūts, jo iepriekš Gļebs bija gājis bērnudārzā Zviedrijā, tur viņam nekas nepatika, jo nespēja iejusties un nesaprata valodu. Taču Talsos Gļebs iejutās ļoti ātri, stāsta pirmsskolas skolotāja. Grupiņā bijuši sportiski zēni un arī Gļebs ir sportisks. Viņš ir ļoti draudzīgs, nav konfliktu meklētājs. Bērnudārzā viņam sākts mācīt latviešu valodu, tas Gļebam ļoti ātri izdevās, līdz gada beigām puika jau runāja latviski. Viņš mācīja to arī savai māsai, sestklasniecei Marijai, un arī mammai. "Pat autobusa pieturā viņš mācīja viņām runāt latviski!" stāsta audzinātāja. "Taču mums Gļebs iemācīja runāt par karu. Katru dienu pēc pusdienlaika pagulēšanas mums bija diskusiju klubiņš, kur mēs ar sešgadniekiem un septiņgadniekiem runājām par karu. Tas nebija tā, ka katru dienu uzskaitījām šausmas, kas notiek karā. Mēs vairāk runājām par netaisnību, kāpēc tā notiek."