Pauerliftings, latgaliešu viesmīlība un rupjie viesi — pieredzējuši kāzu vadītāji dalās ar spilgtākajiem atmiņā palikušajiem notikumiem
foto: Shutterstock
Intervijas

Pauerliftings, latgaliešu viesmīlība un rupjie viesi - pieredzējuši kāzu vadītāji dalās ar spilgtākajiem atmiņā palikušajiem notikumiem

Jana Ozoliņa

Jauns.lv

Kāzu dienu gribas novadīt bez nekādiem atgadījumiem, bet patiesībā nekad nevar zināt ar ko nāksies saskarties. Pieci kāzu vadītāji dalās ar atmiņā palikušajiem atgadījumiem.

Pauerliftings, latgaliešu viesmīlība un rupjie vie...

Krisjānis Berķis - līgavas zagšana pauerlifting čempionu stilā

foto: Foto no personīgā arhīva
Krišjānis Berķis, kāzu vadītājs jau 10 gadus, nākamā viņam būs 11. kāzu sezona. 
Krišjānis Berķis, kāzu vadītājs jau 10 gadus, nākamā viņam būs 11. kāzu sezona. 

Pauerliftings jeb spēka trīscīņa ir smagatlētikas sporta veids, kurā ietilpst piesēdieni ar svara stieni uz muguras, spiešana guļus un stieņa vilkšana no zemes. 

Līgavainis ar līgavu abi ir pauerliftinga atbalstītāji. Līgavainis pat saņēmis Latvijas pauerliftinga čempiona titulu. Kāzās nozaga viņa līgavu. Jau pēc 15 minūtēm pie viesu nama piebrauc busiņš pilns ar spēka vīru atribūtiku - svaru bumbas, stieņi, smaguma ripas. Izkāpj vairāki nepieklājīgi muskuļoti kungi un paziņo, ka būs jāizpērk līgava. Kā!? Jāspiež no krūtīm svaru stienis ar lielu smagumu, pēc tam jāceļ svaru bumba ar vienu roku, bet tas viss jādara bez krekla, lai viesi redz sešpaku! Svaru stieņu uzdevumi ātri tiek pievarēti, viesi sajūsmā. Līgava tiek atgriezta līgavainim.

Dvīņi kāzās 

Precējās kungs ar dāmu. Kāzu pārim vedējs ir līgavaiņa dvīņu brālis. Pirms kāzām satiku tikai līgavaini un līgavu. Kāzu dienā pie viesu nama ieraugu līgavaini un priecīgs eju sasveicināties. Līgavainis tāds rezervēts, nav tik runīgs kā iepriekš. Domāju, ka varbūt kāzu stress. Padomāju, tas jau normāli. Eju tālāk uz ceremonijas vietu un skatos tur atkal līgavainis, bet šis daudz runīgāks un draudzīgāks. Saprotu, ka iepriekš runāju ar vedēju, ne pašu līgavaini. Cenšos saprast, kā viņus abus atšķirt. Vēlāk pirms pirmās dejas eju pie līgavaiņa un saku, ka drīz pirmā deja. Līgavainis parāda ar pirkstu uz terasi - tur īstais līgavainis, kuram jādejo pirmā deja.

Arta un Andrejs - latgaliešu viesmīlība

foto: Foto no personīgā arhīva
Arta un Andrejs, "A2 Pasākumu" vadītāji. Vada kāzas, pasākumus, korporatīvos jau 10 gadus.
Arta un Andrejs, "A2 Pasākumu" vadītāji. Vada kāzas, pasākumus, korporatīvos jau 10 gadus.

Precīzi tas notika pirms astoņiem gadiem. Mēs bijām tikai divus gadus kā vadījuši kāzas. Jau bijām sadraudzējušies ar pasākumu organizatori, kura rīkoja Latgalē ik pa laikam kādus pasākumus. Šoreiz gan nebija kāzas, bet gan bija pasākums. Tas notika centrā, kādā kafejnīcā. Pasākumā ļoti labi pavadījām laiku, cilvēki bija ļoti atsaucīgi. Vienmēr jau visi grib, lai iedzer, bet mēs: “Nē, nē, nē, mēs pie stūres, tad viens, tad otrs pie stūres.” Tikām kaut kā sveikā cauri.

Pasākums jau beidzies, bet, protams, Latgalē ir raksturīgi, ka viņi nevar vien atvadīties, atvadas ilgst kādu stundu vismaz. Un tā mēs jau lēnām, lēnām tuvojamies trepēm, jau virzāmies uz āru. Es ar to organizatori eju pa priekšu, Andrejs aiz muguras. Mēs tur runājām, runājām, runājām, un tā ar to organizatori esam jau aizgājuši līdz mašīnai. Tad es tā pagriežos un skatos - Andreja nav! Es domāju, kur viņš ir palicis? Es dzirdu fonā skan “auga, auga rūžeņa sō-orkonā dorzā”. Es saprotu, nu, ka kaut kas tur notiek. Mēs ejam tad atpakaļ, kāpjam augšā pa trepēm. 

Redzu viņš pustrepē apstādināts, ir pa vidu, apkārt visi aplī nostājušies, viņam iedota šmakovka mazajā glāzītē, un visi tur dzied, un visi liek dzert, bez iespējām atteikties. Jo redz šoferis ir aizgājis, tad vienam vismaz ir jādzer. Pusstundas laikā viņš kādas septiņas šmakovkas bija izdzēris, pēc tam bija ļoti jautrs mājupceļš. 

Artai un Andrejam ļoti patīk dalīties ar šo stāstu, jo viņi uzsver, ka tas parāda, ka Latgalē vienmēr ir lieliska viesmīlība.

Jānis Rozenvalds - elektriķu murgs ar brīnišķīgām beigām

foto: Foto no personīgā arhīva
Jānis Rozenvalds, kāzu vadītājs jau aptuveni 13-14 gadus.
Jānis Rozenvalds, kāzu vadītājs jau aptuveni 13-14 gadus.

Kāzas notika kādu puskilometru attālumā no HES, lielākā daļa no visiem kāzās bija elektriķi. Tieši tās bija tās kāzas, kur uz aptuveni četrām stundām, respektīvi, uz visu vakara daļu pazuda elektrība. Visam rajonam pazuda elektrība, tāpēc, ka stārķis bija ielidojis elektrolīnijās. Protams, pārim, kurš vēlas forši, skaisti nosvinēt kāzas, ar lielām ekspektācijām, tas ir viens no tādiem smagākajiem pārdzīvojumiem, kāds varētu būt.

Tā kā kāzās bija daļa iereibušu, labi iereibušu, elektriķu pulciņš, protams, viņiem vajadzēja šo jautājumu risināt, kā rezultātā viņi, mēģinot pieslēgt ģeneratoru, kuram nebija benzīna, bija viesu namam atvienojuši ienākošo elektrības padevi. Tikai pēc kāda laika, ievērojot, ka kaimiņu mājā logā spīd gaisma, visi saprata, ka elektrība jau kādu laiku ir atgriezusies, izņemot mums. 

Ar visu to, ka nebija elektrības, mēs sadedzinājām sveces uz galdiem un uztaisījām vienkārši intīmu, personisku sarunu vakaru – par jaunlaulātajiem, par to, ko kurš ir pieredzējis, par foršiem svētkiem, par mīlestību, – un visu to laiku tā elektrība absolūti nebija vajadzīga. Tieši šie apstākļi rādija foršu, mājīgu atmosfēru. Tās bija brīnišķīgas kāzas. 

Jānis saka, ka tā ir laba pamācībā, jo cilvēki bieži nobīstas no tā, ka kaut kas var aiziet greizi, sāks līt lietus, neatbrauks dekorators, ēdiens būs auksts, bet patiesībā visas tās lietas nav tik svarīgas, kā tas, ka cilvēki ir atvērti un nepārdzīvo par katru sīkumu. 

Dzintars Rožkalns - ģimenes sadalās divās frontēs

foto: Foto no personīgā arhīva
Dzintars Rožkalns, kāzu vadītājs jau aptuveni 10 gadus.
Dzintars Rožkalns, kāzu vadītājs jau aptuveni 10 gadus.

Pasākumu vadīju kopā ar Krišjāni Berķi. Vakars sākas jauki, visiem ir jautrs noskaņojums, gatavi nosvinēt jaunā pāra kāzas. Cilvēki nāk klāt, lai pateiktu, ka viss patīk, ļoti smieklīgi, riktīgi forši, malači! Parasti tādos vakaros, ja sākums ir bijis tik ļoti labs, tad attiecīgi vajag tikai noturēt to vakara tālāko cēlienu, lai cilvēkiem paliek laba “pēcgarša”, ka bija riktīgi labas kāzas. 

Uzzinām, ka vakara gaitā būs kūjenieki. Tos sarunāja līgavas mamma. Kūjenieki atbrauc sarkanā busiņā, pārģērbušies par sievietēm. Cilvēki ir patīkamā uztraukumā, kas tad nu būs? Viņi ienāk telpā un sāk riktīgi rupji lamāties, vīram saka: “Tu esi man bijušais, kāpēc tu pie tām m***ām?”. 

Līgavaiņa ģimenes puse ir super konservatīva, ir kristieši. Līdz ar to viņi visi pieceļas kājās un pamet telpu. Tikmēr sievas radinieki ir ļoti priecīgi un visi iesaistās spēlēs. Spēles ir ļoti rupjas. Tikmēr līgavaiņa puse ārā ir apvainojusies uz kūjeniekiem, pieprasa, lai tie atvainojās, bet līgavas ģimene iet dancī. Kūjenieki pēc kādas stundas aizbrauc prom, bet mēs gatavojamies mičošanai. Atbrauc mičošanas kopa, viņi paskatās – kaut kas nav? Tā arī bija, cilvēki bija sadalījušies divās frontēs. Pēc tam mēs vadījām deju aktivitāti, bet tā sajūta ir tāda, ka it kā līķi mēģinātu atdzīvināt, tur ir tāds naids, dusmas, bet tajā pat laikā otra ģimenes puse ir priecīga. Ļoti interesanta enerģija. Jaunais pāris nezināja, ka mamma noorganizēja tos kūjeniekus, un kūjeniekiem nevarēja pateikt, lai viņi iet projām, jo tad līgavas mamma apvainotos. 

Dzintars cer, ka pāris vēl joprojām ir palicis kopā. 

Vairāk kāzu stāstus, padomus, idejas un vērtīgus ieteikumus, kā plānot jūsu sapņu kāzas lasi tēmā Kāzu ceļvedis.