3dienas
1stundas
42minūtes
27sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kampaņā stāstīs par bērnu un pusaudžu garīgās veselības un pašnāvības riskiem
foto: Shutterstock
Pēdējo gadu laikā bērnu un pusaudžu garīgās veselības problēmas ir kļuvušas par īpaši aktuālu jautājumu.
Bērni

Kampaņā stāstīs par bērnu un pusaudžu garīgās veselības un pašnāvības riskiem

Veselības nodaļa

Jauns.lv / LETA

No šodienas līdz 13.oktobrim norisināsies Bērnu aizsardzības centra kampaņa "Palīdzība zvana attālumā", kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bērnu un pusaudžu mentālās veselības jautājumiem, kā arī pašnāvības riskam.

Kampaņā stāstīs par bērnu un pusaudžu garīgās vese...

Akcijas mērķis ir sniegt atbalstu un informēt, kā arī iedrošināt par iespējām saņemt palīdzību, saskaroties ar mentālās veselības un pašnāvības risku gan bērnus un pusaudžus, gan viņu likumiskos pārstāvjus, informē Bērnu aizsardzības centra (BAC) vadošā eksperte Simona Saule.

Zvanot uz uzticības tālruni 116111, kampaņas "Palīdzība zvana attālumā" laikā speciālisti sniegs īpašu uzmanību bērniem un pusaudžiem, nodrošinot, emocionālo atbalstu un sarunas par grūtībām, palīdzību mentālās veselības jautājumos, informāciju par atbalsta resursiem un iespējām. Tāpat konsultācijas saņemt varēs vecāki un tuvinieki, kas vēlas uzzināt, kā atbalstīt bērnus un pusaudžus krīzes situācijās.

Pēdējo gadu laikā bērnu un pusaudžu garīgās veselības problēmas ir kļuvušas par īpaši aktuālu jautājumu. BAC uzticības tālrunī pēdējā gada laikā reģistrētas 161 konsultācijas, kas saistītas ar pašnāvības domām vai mēģinājumiem.

Centrs uzskata, ka šī informācija apliecina nepieciešamību pēc pastiprinātas uzmanības un atbalsta pasākumiem, lai novērstu garīgās veselības grūtības un sniegtu savlaicīgu palīdzību tiem bērniem un pusaudžiem, kuriem tā ir nepieciešama.

BAC uzsver, ka palīdzība ir pieejama ikvienam bērnam, pusaudzim un pieaugušajam, kurš saskaras ar šīm grūtībām.

Tāpat centrā norāda, ka ar garīgās veselības grūtībām var saskarties ikviens, un esot līdzās, uzklausot mēs varam novērst problēmu jau pirmsākumos, nepieļaujot tās pastiprināšanos.

Ar šo kampaņu vēlamies vērst sabiedrības uzmanību un aktualizēt, ka reizēm atbalstoša saruna vai laicīgi sniegts atbalsts var izglābt dzīvību, norāda BAC.

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, kas ir anonīma un darbojas visu diennakti. Darbadienās no plkst.12 līdz 20 ar Uzticības tālruņa speciālistiem iespējams sazināties, arī izmantojot tiešsaistes konsultācijas tīmekļvietnē "www.uzticibastalrunis.lv", vai arī rakstot mājaslapas čata logā.