Vairums vecāku ir apmierināti ar bērnu miega ilguma un mācību stundu sākuma laiku
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Bērni
2024. gada 16. augustā, 14:09

Vairums vecāku ir apmierināti ar bērnu miega ilguma un mācību stundu sākuma laiku

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jūnijā veiktajā aptaujā par mācību sākuma laiku skolās un skolēnu nokļūšanu uz skolu tiesībsargs saņēma 3684 atbildes. Vecāki kopumā atzinīgi vērtē bērna miega ilgumu – tas par apmierinošu atzīts 67% anketās. Vēl lielāka apmierinātība (75%) ir saistībā ar bērna mācību stundu sākuma laiku. Tomēr 22% vecāku norāda uz nesamērīgi agru stundu, it īpaši tā dēvētās 0. stundas sākumu.

Vairums vecāku ir apmierināti ar bērnu miega ilgum...

Tiesībsarga ieskatā, pozitīvi vērtējams arī tas, ka gandrīz puse (45%) vecāki atzīmējuši – laiks, ko bērns pavada ceļā uz skolu, ir salīdzinoši mazs, proti, līdz 15 minūtēm. Tāpat vairākumā anketu (65%) ir atbildēts, ka skolas autobusa kursēšanas laiki ir saskaņoti ar bērna mācību stundu sākuma laiku. Rezultātā – bērns skolā ir ne par agru, ne par vēlu. 

“Paldies vecākiem par lielo atsaucību un atzinīgajiem vārdiem saistībā ar tēmas aktualizēšanu. Aptaujas rezultāti sniedz daudz noderīgu atbilžu uz jautājumiem mūsu lielajā izpētē par izglītības iestāžu mācību darba laika organizēšanu. Lai gan tie rāda, ka vecāki pārsvarā ir apmierināti gan ar bērna miega ilgumu, gan stundu sākuma laiku, tas automātiski nenozīmē, kā tā ir visur un nekas nav jāmaina,” uzsver Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. 

Nevar ignorēt arī to, ka teju ceturtā daļa (22%) vecāku nav apmierināti ar bērna mācību stundu sākuma laiku, īpaši tā dēvētās 0. stundas. Īpaši akūti tas iezīmējas atbildēs par Rīgu, Aizkraukles, Salaspils un Saldus novadiem, kur 25% vecāku norādījuši, ka viņu bērniem parasti skola sākas laika posmā no 7:00 līdz 7:29.  

Dažās anketās norādīta tiesībsarga ieskatā nesamērīgi agra celšanās, proti, laikā no plkst.4.30 – 5.00. “Lai gan aptauja nesniedz skaidru atbildi par šāda celšanās laika iemesliem, to nepieciešams izpētīt padziļināti. Tiesībsargam jau ir skaidri nākamie darbības soļi – mēs sazināsimies ar to pašvaldību izglītības pārvaldēm, kurās ir norādīts nesamērīgi agrs stundu sākuma laiks, un aicināsim to pārskatīt. Savukārt Veselības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju aicināsim noteikt agrāko pieļaujamo mācību stundu sākuma laiku,” paskaidro L. Grāvere. Šajā saistībā vecāki, kuri nav apmierināti ar mācību stundu sākuma laiku, norāda uz sekām – bērns ir miegains, nespēj koncentrēties, īgns, stundām jāpielāgojas visai ģimenei, no rīta netiek ēstas brokastis, pasliktinās sekmes u.c.