Brīdina tos, kuri iepērkas “Temu” un “Shein” – tur tirgotās preces satur bīstamas vielas
foto: Shutterstock
Stila jaunumi

Brīdina tos, kuri iepērkas “Temu” un “Shein” - tur tirgotās preces satur bīstamas vielas

Viktorija Popova

Jauns.lv

Īsā laikā plašu popularitāti visā pasaulē iemantojušas tirdzniecības platformas “Temu”, “Shein” un “Aliexpress”, un izņēmums nav arī Lietuva un Latvija. Lai gan platformu vadītāji apgalvo, ka zemas cenas nosaka tieša pieeja piegādātājiem, uz šiem uzņēmumiem krīt ēna par veselībai bīstamu vielu izmantošanu lētu lietu ražošanā, ziņo Lietuvas radio.

Brīdina tos, kuri iepērkas “Temu” un “Shein” – tur...

“Temu”, “Shein” un “Aliexpress” – šie Ķīnas elektroniskās tirdzniecības giganti Rietumu tirgiem piedāvā tūkstošiem preču, taču fizisku veikalu tiem nav.  Piemēram, “Temu” piedāvā daudzas preces par zemām cenām. Jaunākajā britu dokumentālajā filmā "Patiesība par Temu" par šo tirdzniecības vietni atklātas vairākas lietas, kas zinātniekos vieš satraukumu, piemēram, bīstami augsts svina daudzums rotaslietās, kuras tirgo “Temu”.

Lietuvā zināma influencere, modes satura veidotāja Aiste Svarauskaite Lietuvas radio atzīst, ka viņa lasījusi vairākus līdzīgus pētījumus, kuri apstiprina, ka šādas platformas pārdod preces, kas satur kaitīgas vielas. Tikuši pētīti tieši audumi, no kā šūti šie apģērbi, un atklāts paaugstināts svina daudzums, kas ievērojami pārsniedz atļauto gan Eiropas Savienībā, gan vispār. Tiek runāts ne vien par tūlītēju saindēšanos, bet vairāk par ilgtermiņa riskiem. Ja cilvēki pērk šos apģērbus, īpaši bērniem, kuru imunitāte ir daudz jutīgāka, un ilgstoši tos nēsā, var rasties dažādas veselības problēmas un pat noteiktas autoimūnas saslimšanas. Šī problēma ir ļoti, ļoti liela, bet cilvēki kaut kā nepievērš uzmanību, jo domā, ka nekas jau nenotiks, saka modes satura veidotāja Aiste Svarauskaite.

Arī ārsti Lietuvā reģistrējuši incidentus pēc iepirkšanās ķīniešu platformās. Alergoloģe Violeta Kvedariene Lietuvas radio stāsta, ka ir bijuši pacienti, kas cietuši no ķīniešu precēm. Un bīstamo vielu saraksts katru gadu papildinās. Piemēram, nesen viņai bijis pacients, kurš iegādājies niršanas tērpu. Sākumā viss ir kārtībā, bet pēc dažām dienām visa āda sarkana un niez – kontaktdermatīts. Cimdi, tumšās drēbes, apģērbi, kas satur kādu metālu, kādu spīdumu – visas šīs lietas ir ļoti izplatīts kontaktalerģisko reakciju cēlonis. Un šis saraksts arvien paplašinās. Katram cilvēkam alerģijas var būt no citām vielām, bet visbiežāk tas ir niķelis un niķeļa piedevas. “Piemēram, nopirku skaistus auskarus, nēsāju un ausis ir iekaisušas. Tas ir klasisks piemērs,” saka alergoloģe Kvedariene, atgādinot - protams, mēs visi vēlamies ietaupīt, taču pirms jebkuras preces iegādes no platformas vajadzētu apskatīties, cik tā ir sertificēta.

Problēma ar nesertificētām precēm ir zināma arī Lietuvas Valsts patērētāju tiesību aizsardzības dienestam, taču iestāde nevar piemērot sankcijas tirdzniecības platformām, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības jurisdikcijas. Tomēr interneta veikals “Temu” ir piesaistīja Eiropas Komisijas uzmanību. Kā norāda pagaidu Eiropas Komisijas pārstāvniecības Lietuvā vadītāja Agne Kazlauskaite, uzņēmumam ir uzlikts par pienākumu ievērot Eiropas Savienības prasības. Papildu stingrākas prasības platformai jāievēro četru mēnešu laikā no statusa izziņošanas.