Mūsdienās daudzi cilvēki paši nepamana, ka strādā par daudz. Diāna Zande skaidro, kā rīkoties
foto: Shutterstock
Cilvēkiem, kuri ilgstoši pārstrādājas, parādās domas par atlūguma iesniegšanu, jo šķiet, ka tādu slodzi vairs nevar izturēt.
Dzīvesstils
2024. gada 10. jūlijā, 06:35

Mūsdienās daudzi cilvēki paši nepamana, ka strādā par daudz. Diāna Zande skaidro, kā rīkoties

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vasarā daudziem no mums ir teju dubulta slodze – pirmā maiņa darbā, otrā dārzā. Par to, kas liecina par pārstrādāšanos un kā sabalansēt slodzi, žurnālam "100 Labi Padomi" stāsta kognitīvi biheiviorālās terapijas speciāliste Diāna Zande.

Mūsdienās daudzi cilvēki paši nepamana, ka strādā ...

Mūsdienās netrūkst cilvēku, kuri paši nepamana, ka strādā par daudz. Iespējams, arī tu esi tā pārstrādājusies, ka nevari pār lūpu pārspļaut, un sapņo tikai par iekrišanu gultā. To, vai strādā par daudz, diezgan viegli var konstatēt, uzdodot sev dažus jautājumus un sniedzot uz tiem godīgas atbildes.

Par pārstrādāšanos liecina neadekvāti liels darba stundu skaits – nevis 160 stundu mēnesī, bet krietni vairāk. Tie, kas strādā pārāk garas stundas, lielākoties nespēj atslēgties no domām par darbu, nereti vakarā nevar aizmigt vai arī naktī pamostas ar domām par kādu veicamo uzdevumu. Tāpat var būt domas par to, ka nākotnē – nākamnedēļ, nākammēnes vai vasarā – kļūs labāk. Ja tā ir tikai fantāzija, nevis skaidri zināms fakts, tad nav pamata uz to cerēt. Cilvēkiem, kuri ilgstoši pārstrādājas, parādās domas par atlūguma iesniegšanu, jo šķiet, ka tādu slodzi vairs nevar izturēt.

foto: Publicitātes foto

Krītas arī darba kvalitāte, jo vajag vairāk laika, lai padarītu to, kas agrāk prasīja mazāk laika. Šādi cilvēki mēdz nest darbu uz mājām, turklāt ne tikai domās, bet gluži burtiski – pārnāk mājās, paēd vakariņas un sēžas pie datora, lai turpinātu strādāt. Te gan jāpiebilst, ka radošo profesiju pārstāvjiem darba nešana uz mājām ir normāla parādība, jo viņu darbs ir arī dzīvesveids. Tas raksturīgs arī uzņēmējiem, kuri nesen sākuši biznesu. Tāpēc svarīgi sev pajautāt – vai darbs ir visa mana dzīve vai tomēr mani interesē arī vēl kaut kas cits?

Vairāk par to, ko pārstrādāšanās nodara tavam organismam un kā iemācīties darīt mazāk, lasi žurnāla “100 labi padomi” jūlija numurā. Jūlija “100 labos padomos” arī zāļu sieva Līgas Reiteres padomi, kā izmantot gurķi skaistumkopšanā un farmācijas doktores Vijas Eniņas pamācības, kā kliņģerīti izmantot veselības uzlabošanā.

foto: Publicitātes foto