foto: Shutterstock
Gaidot praidu, informēs par lesbietēm Padomju Latvijā un diskutēs par LGBTQ vēsturi
Attiecības
2024. gada 11. jūnijs, 10:37

Gaidot praidu, informēs par lesbietēm Padomju Latvijā un diskutēs par LGBTQ vēsturi

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Šā gada 11. jūnijā laikā no plkst. 15-16.30 Latvijas Universitātes (LU) inovāciju centrā LUMIC, Kalpaka bulvārī 4 notiks publiska lekcija "Lesbiešu vēsture Centrāleiropā un Austrumeiropā padomju periodā. Latvijas gadījums", kurā interesentiem būs iespēja uzzināt dažādus faktus par lesbietēm padomju periodā Latvijā.

Pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka par lesbietēm padomju perioda Latvijā nezinam gandrīz neko, jo par lesbiešu esamību, subkultūru, tās praksēm un viņu uztveri sabiedrībā Latvijā padomju periodā līdz šim nav publicēts neviens akadēmisks pētījums. 

Lekcijā plānots apspriest jaunāko akadēmisko literatūru un liecības, kas vēsta par neheteroseksuālu cilvēku dzīvi un pieredzēm reģionos, kas ieskauj Latviju. Kontekstualizējot atziņas no sociālistiskās Čehoslovākijas, kā arī padomju Igaunijas un Krievijas, tiks analizēti projekta “Starp valsts iestāžu uzraudzību un neiejaukšanos: viendzimuma seksuālo subkultūru prakses Padomju Latvijā, 1954-1991” ievāktie avoti. Plānots izdarīt secinājumus par sieviešu, kuras mīlēja sievietes, uztveri padomju Latvijā.

Lekciju lasīs Elizabete Vizgunova-Vikmane, projekta vecākā eksperte un tā notiks 11. jūnijā, laikā no plkst. 15-16:30, Latvijas Universitātes Inovāciju centrā LUMIC.

Savukārt 11. jūnijā, plkst. 18 Kaņepes Kultūras Centrā Skolas ielā 15, Baltijas Praida programmas ietvaros, notiks diskusija "Cik daudz jau zinām par LGBTQ vēsturi Latvijā? Ko (vēl)amies uzzināt?”, kurā piedalīsies projekta “Starp valsts iestāžu uzraudzību un neiejaukšanos: viendzimuma seksuālo subkultūru prakses Padomju Latvijā, 1954-1991” Latvijas Universitātes pētnieki - vēsturniece Ineta Lipša un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš. 

Diskusijā iecerēts atgādināt par jau atklāto, gan šobrīd pētīto un nākotnē iecerēto saprast zināmo un nezināmo par kvīriem Latvijas vēsturē.