foto: Evija Trifanova/LETA
Partneris nav "mēbele”, var pazust! - Diāna Zande par partnerattiecībām, ģimenē ienākot bērnam
Attiecības
2024. gada 8. marts, 18:29

Partneris nav "mēbele”, var pazust! - Diāna Zande par partnerattiecībām, ģimenē ienākot bērnam

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Attiecības ir kā jauns auto, - cilvēki veido pilnīgi no jauna un kādā brīdī auto sāk kāpt pasažieri – bērni, taču nemainīgi šoferi ir divi pieauguši cilvēki, uzskata psiholoģe, lektore un kognitīvi biheiviorālā terapeite Diāna Zande.

Bērni gan kā attiecības barojošs, gan kā iznīcinošs aspekts

Bērni ar vecākiem kopā pavada ļoti ilgu laiku, taču viņi izaugs un aizies savā dzīvē. Tāpēc nekad nevajag atlikt rūpes par attiecībām un domāt, ka brīdī, kad bērni izaugs, nebūs jau par vēlu, norāda Zande.

Bērniem ir svarīgi redzēt, kādas attiecības ir viņa vecākiem, bērni mācās, ka būt ar kādu kopā ir forši, tas nav briesmīgi un attiecības ir ļoti vērtīgas. Bērni iemācas veidot attiecības, redzot, ka strīdaties, bet vēro arī salabšanas procesu, papildina eksperte.

Ja bērns redz, ka vecāki viens otru mīl un rūpējas, tad no bērna tiek noņemta liela nasta – būt par galveno prieka avotu ģimenē. Nereti, ja vecāki savā starpā nav laimīgi, kāds no vecākiem visu emocionālo slogu uzliek bērnam. Tad bērns neapzinoties kļūst par cilvēku, kurš rūpējas par to, lai vecāki būtu laimīgi. “Bērnam tā nav jājūtas, bērnam jāļauj brīvi augt un dzīvot savu dzīvi,” atgādina Zande. 

Bērna ienākšana ģimenē

Pārmaiņas ir daļa no dzīves, atgādina Zande. Pāriem, kuriem ģimenē ienāks bērns, ir jāizrunā lietas, kuras mainīsies brīdī, kad ģimenē ienāk mazulis. “Ja apzināmies pārmaiņas, tad saprotam, ka diennaktī vēl aizvien ir 24 stundas, kas nozīmē, ka atbildības ir vairāk, bet nepieciešams līdzsvars,” spriež psihoterapeite.

“Kad Jums piedzimst bērns, nedzīvojiet ar gaidām, ka otrs partneris visu nokārtos un uzņemsies lielāku atbildību,” saka Zande, piebilstot, ka visbiežāk ģimenē, kad ienāk bērns, mammas salasās gāmatas un domā - tagad visu zina vislabāk, bet nereti vecāku viedokļi atšķiras un attiecībās sāk rasties problēmas.

“Vecāki drīkst atšķirīgi domāt par to, kas ir pareizi bērna audzināšanā, bet vecākiem ir jāspēj vienoties arī par lietām, kurās uzskati sakrīt,” skaidro eksperte.

Seksuālās vajadzības partnerattiecībās

Par seksuālām attiecībām pāriem ir jārunā ļoti daudz, atzīst Zande. Kad ģimenei tikko pievienojies mazulis, tad sievietei seksuālās vajadzības nomaina nepieciešamība pēc miega. Tikmēr vīrietim krasas izmaiņas nav novērojamas, tāpēc rodas situācija, kad vienam vajag gulēt, bet otram samīļoties. Tas noved pie tā, ka sieviete pārstāj pieskarties vīrietim, jo vīrietis to uztver kā aicinājumu uz seksu, bet sieviete ir pārgurusi un nespēj to dot.

Partneru sarunas

Sarunas nenozīmē katru vakaru runāt par kopdzīvi. Attiecībās caur sarunām cilvēki viens par otru interesējas, pieņem faktu, ka domas nesakrīt un interesējas par otra vajadzībām un runā arī par savām. “Sarunājos, lai saprastu, kā ir tev un kā Tu juties,” saka Zande.

Saistības, intimitāte un seksualitāte

Viena no romantisku attiecību sastāvdaļām ir saistības. “Saistības ir arī kopīgi paņemts kredīts, bet par saistībām var uzskatīt arī vienošanos par to, kurš ko kopdzīvē dara - kurš apmeklē vecāku sapulces, kurš iznes miskasti?” atgādina Zande.

"Svarīgi atcerēties, ka abi partneri strādā, - ja viens ir biznesmenis un otrs bibliotekārs, tas nenozīmē, ka bibliotekārs pēc darba darīs visus mājas darbus, neviens šajā situācijā nav ne gudrāks, ne svarīgāks. Lai gan bieži vien partneris, kurš pelna vairāk, domā, ka var visu kontrolēt," viņa saka.

Intimitātes brīži, kad ģimenē ienāk bērniņš, kļūst ļoti īsi, neslēpj Zande. “Kad Tu otram pajautā – kā Tev iet? Cik bieži atbildi noklausies līdz galam un esi ieinteresēts?” Attiecībās pienāk brīži, kad noguruma dēļ partneri pārstāj viens otram skatīties acīs. Bērnam tiek pievērsta visa uzmanība, bet viens no partneriem uzskata, ka otrs partneris jau pagaidīs un nekur nepazudīs. Tad der atcerēties, ka partneris nav “mēbele” un var pazust.

Seksualitāte nav tikai mīlēšanās, tie ir arī pieskārieni un apskāvieni. “Nesauciet savu partneri par mammu vai tēti, jo starp bērniem un vecākiem nevalda seksuālas attiecības,” saka Zande.

Kā starp vecāku pienākumiem atrast laiku divatā?

 

“Svarīgi atcerēties, ka ir labāk laiku kopā pavadīt bieži, bet mazu brīdi, nevis reti, bet ilgāku laiku,” saka psihoterapeite. Ikdienā svarīgi nolikt nost ierīces, lai veltītu laiku savam partnerim, darīt kopā ikdienišķas lietas. Var arī ielikt bērnu autokrēslā un braukt izbraucienā ar mašīnu, tad pārim būs laiks divatā, kamēr bērns mašīnas aizmugurē gulēs.
“Laiks ir ļoti svarīgs, nesapņojiet, ka viss norisināsies bez aizķeršanās, esiet reālisti - izplānojiet randiņu un pieņemiet, ka tas izjuks,” uzsver Zande.

“Rodas jautājums – ko mēs darījām kā pāris, kad bijām iemīlējušies un viens otram visa pasaule? Atbilde ir ļoti vienkārša – kopā daudz runājāt, gājāt uz kino un vēl daudz ko citu. Ir vienalga, ko pāris dara, bet galvenais nosacījums, lai to dara kopā. Tāpēc ar partneri ir jārunā, jo, iespējams, kādu lietu atkal var ieviest savā ikdienas ritmā,” iesaka eksperte.

Ja nav radinieku, kuri var palīdzēt pieskatīt bērnus, grūti. Taču, iespējams, ir draugi, kuri organizatoriski var palīdzēt atrast laiku, ko pavadīt divatā ar savu partneri, rekomendē Zande.

“Darbiņš var pagaidīt – attiecības nē”

 

Partnerattiecības ir tikpat svarīgas, cik attiecības ar bērnu. Bieži vien domājam, ka netīro krūzi vairs ilgāk nevar neizmazgāt, taču patiesībā attiecības nevar pagaidīt, lai tās tiktu uzlabotas, uzsver psihoterapeite.

Eksperte atgādina - attiecībām ar partneri ir vērts veltīt laiku, lai bērns redzētu parastu dzīvi, dzirdētu labus vārdus un sajustu prieku. Pāri, kuri viens par otru “fano”, gūst daudz lielāku apmierinājumu no attiecībām.