foto: Shutterstock
Reāls stāsts. Māmiņa baro ar krūti 4 gadus veco dēlu: "Jā, cilvēkus tas satrauc, bet es turpināšu"
Barot bērnu ar krūti tiek rekomendēts līdz divu gadu vecumam, taču ir māmiņas, kuras izvēlas to darīt arī ilgāk, nereti izpelnoties apkārtējo cilvēku sašutumu. (Ilustratīvs foto.)
Bērni
2024. gada 26. februāris, 18:35

Reāls stāsts. Māmiņa baro ar krūti 4 gadus veco dēlu: "Jā, cilvēkus tas satrauc, bet es turpināšu"

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Par to, cik veselīgs ir mātes piens, neviens nešaubās - barot bērnu ar krūti tiek rekomendēts līdz divu gadu vecumam. Tomēr - cik ilgi to darīt un vai vispār darīt, ir katras mātes privātā izvēle. Taču ir gadījumi, kuri raisa komentāru vētru sociālajā vidē. Piemēram, tās māmiņas, kuras turpina krūtsbarošanu vēl tad, kad mazais jau apmeklē bērnudārzu.

Taču suņi rej, bet karavāna iet tālāk - ar šādu moto pašlaik dzīvo 24 gadus vecā Saskija. Izdevumam "The Mirror" viņa stāsta, ka joprojām baro ar krūti savu četrus gadus veco dēlu. Un pat negrasās pārstāt - kamēr puika pats to "nenolems".

Kaut arī māmiņa saņēmusi visdažādākos komentārus un reizēm pat ļoti skarbu kritiku, viņa atzīst, ka arī turpmāk krūtsbarošanas jautājumā rīkosies tā, kā vēlas viņas dēls.

Vietnē TikTok šī māmiņa dalās ar savas dzīves epizodēm un arī bērnu audzināšanas metodēm. Piemēram, viņa uzskata, ka ir jālieto auduma autiņbiksītes un bērniem nav jāpērk rotaļlietas, kuras darbojas uz baterijām.

Taču visvairāk diskusiju raisījis viņas lēmums turpināt barot ar krūti savu dēlu Ezru, kuram ir jau četri gadi. Kaut arī vairākumam citu māmiņu šis šķiet nepieņemami, Saskija, kura ir arī piecus mēnešus vecās Oktavijas mamma, savam dēlam krūti liegt negrasās.

foto: Shutterstock
Krūtsbarošana veicina īpašu saikni starp māti un bērnu, liecina pētījumi. (Ilustratīvs foto).

"Es baroju tādā veidā, kā vēlas mani bērni. Manuprāt, mūsu valstī [Lielbritānijā] krūtsbarošanas rādītāji ir ļoti zemi. Citās kultūras ir citi viedokļi. Lielbritānijā to uztver pretrunīgi. Esmu dzirdējusi komentārus, ka mans dēls ir "pārāk vecs" krūtsbarošanai un viņa gados zīst krūti ir nepareizi. Tomēr es to turpināšu darīt, saka Kentā dzīvojošā Saskija, kuras pamatnodarbošanās ir skolotāja.

Saskija, kura kopā ar 23 gadus veco partneri Benu sociālajos tīklos dokumentē savu ikdienu vecāku lomā, izskaidro arī lēmumu lietot auduma autiņbiksītes saviem bērniem. Pēc māmiņas teiktā, viņai nepatīk "ķīmiskās vielas, kuras ir vienreizējo autiņbiksīšu sastāvā".

foto: Shutterstock

Savukārt par spīdošajām, skaļajām, ar baterijām darbināmajām rotaļlietām Saskija uzskata, ka viņas bērniem tādas nav jālieto, jo tās neveicina iztēli.

Viņa paskaidro: "Skaļās, spīdīgās lampiņas pārāk daudz stimulē smadzenes un var samazināt uzmanības koncentrāciju. Šādas rotaļlietas var samazināt bērna spēju sociāli sadarboties, kā arī lēmumu pieņemšanas iemaņas. Jo lielākā daļa šo rotaļlietu darbojas automātiski. Protams, cilvēki var man nepiekrist vai domāt, ka es bērniem atņemu "jautrību".

foto: Shutterstock

Saskija atklāj, ka ir atradusi līdzīgu domājošu vecāku kopienu un jūt viņu atbalstu.

"Arī visi draugi mani atbalsta, viņi zina, ka esmu beigusi bērnu izglītības studijas. Viņi zina, ka es savos lēmumos balstos uz savām zināšanām un dažādiem zinātniskajiem pētījumiem," saka māmiņa.