foto: Shutterstock
Sievietei ir laimīga kopdzīve ar ideālu vīru, bet viņa krāpj viņu ar bravūrīgu baikeri. Kāpēc?
Ne visas krāpšanas ir tieši saistītas ar seksu – dažreiz cilvēks to dara, jo ir izslāpis pēc uzmanības, pēc sajūtas, ka ir kādam vajadzīgs, ka ir īpašs.
Attiecības
2024. gada 21. februāris, 17:19

Sievietei ir laimīga kopdzīve ar ideālu vīru, bet viņa krāpj viņu ar bravūrīgu baikeri. Kāpēc?

Dzīvesstila nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Partneri laulībā (kopdzīvē, draudzībā) iedalās uzticīgajos, neuzticīgajos un tādos, kam gadījās… Apskatīsim abus pēdējos variantus, jo cilvēku uzvedības un psihes pētniekiem neuzticība ir daudz interesantāka tēma par uzticību.

Un nebāziet visus laulību pārkāpējus vienā maisā – daži krāpšanas iemesli ir tik sarežģīti, ka bez psihoterapeita palīdzības cilvēks nespēj sevi mainīt.

Vispirms noskaidrosim, kas mūsu anatomiski un bioķīmiski sarežģītajās smadzenēs spēj ierosināt domas par sānsoļiem.

Viens no vaininiekiem ir neirotransmiters dopamīns, kas smadzenēs ir atbildīgs par baudas un prieka sajūtām un apbalvojuma sistēmu.

Iemīlēšanās, mīlestība un sekss pieder pie baudas un prieka, taču no visa, kas cilvēku ilgāku laiku uztur laimīgu, rodas atkarība kā no narkotikām –

mēs gribam, lai mūsu mīlas objekts allaž būtu mums blakus, lai viņš darītu to, kas mums patīk. Pirmā aizraušanās un iemīlēšanās patiesībā balstās uz dopamīna. Mēs pierodam pie tā lielās devas, un tad, kad attiecības kļūst rāmākas, dopamīna maģiskā iedarbība vājinās. Taču smadzenes jau ir kļuvušas par “narkomānēm”.

Ne visi cilvēki spēj nomierināties un nemeklēt jaunu lielo devu.

Otrs vainieks varētu būt hipotalāma hormons oksitocīns, kam ir liela nozīme intimitātē, vairošanās procesos un kas ir cieši saistīts ar fizisko tuvību. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka tas ir svarīgs tikai mātes un bērna agrīnajās attiecībās, bet izrādījās, ka ietekmē arī mīlniekus. Ja pāris bieži neapskaujas, neskūpstās un nenodarbojas ar seksu, oksitocīna ietekme vājinās. Cilvēks to jūt un, fizisko tuvību neatrodot mājās, dodas to meklēt citviet…

Gribi vai negribi, bet piekrāpsi

Taču ķermeņa ķīmija nav vienīgais krāpšanas iemesls. Visiem labi zināmi populārākie iemesli, piemēram, laulāto nesaderība vai apnicība, liderīgs dzīvesveids, nespēja apspriest savas gultas problēmas, bet daži iemesli ir daudz nopietnāki. Kā piemēru var minēt vīriešiem raksturīgo Madonnas-padauzas kompleksu (Madonna-whore complex), ko aprakstījis psihoanalītiķis Zigmunds Freids. Šādi vīrieši nespēj uzturēt seksuālu uzbudinājumu normālās attiecībās.

Viņi sievu mīl un uztver gandrīz kā svēto madonnu, taču seksam viņiem vajadzīga “zemiskāka” sieviete, piemēram, prostitūta,

kas spēj izraisīt dzimumtieksmju vētru. Viņi nespēj prātā savienot abus tēlus.

Vēl viens sarežģīts sānsoļu izraisītājs ir mazvērtības sajūta, tā skar gan sievas, gan vīrus. Ja ģimenē dominē viens partneris, kurš otram mēdz aizrādīt par otršķirību, vājākais zaudē ticību sev un sāk meklēt veidu, kā sevi apliecināt. Lai cik dīvaini tas liktos, bet pat tie, kuriem ir labas attiecības ar otro pusīti, par labāko sevis apliecināšanas veidu uzskata jaunu attiecību uzsākšanu. Tā sacīt – jo vairāk cilvēku manī iemīlēsies, jo augstvērtīgāks jutīšos!

Īpatnēja rīcība ir cilvēkiem, kuri paniski baidās, ka partneris varētu piekrāpt. Viņi ir aizdomu pilni un greizsirdīgi uz jebko, kas varētu aizvilināt viņu otro pusīti, bet

visbiežāk viņu psihe neiztur spriedzi, un viņi pirmie piekrāpj savu mīļoto.

Trīs cilvēku tipus var uzskatīt par visatbilstošākajiem laulības pārkāpējiem: pirmkārt, emocionāli nenobriedušus cilvēkus, kuri nav iemācījušies rēķināties ar citu jūtām un izdabā tikai savām iegribām. Otrkārt, tie, kuriem ģimenes dzīve šķiet pārāk rāma, kuri meklē kādu asumiņu, tostarp aizliegto seksu. Treškārt, tie, kas nepārtrauc meklēt lielāku labumu. Viņi bez sirdsapziņas pārmetumiem izmēģinās visus piedāvājumus, arī seksā (pēc būtības nodevēji).

Sānsolis ne vienmēr saistīts ar seksu

Amerikāņu psihoterapeite Estere Perela uzskata, ka partnera krāpšanai var nebūt sakara ar konkrēto partneri. Seksa attiecībās cilvēks var meklēt un atklāt pats sevi. Piemēram, sievietei var būt laimīga kopdzīve ar ideālo vīru, iejūtīgu intelektuāli, bet neizprotamu iemeslu dēļ viņa pārguļ ar bravurīgu, robustu baikeri. Kāpēc? Izrādās,

jaunībā viņai māte bija aizliegusi satikties ar līdzīgu puisi, un viņa visu dzīvi ir prātojusi, kas toreiz ietekmēja viņas izvēli.

Un šis sānsolis sniedza atbildi, lai vairāk par to nekad nedomātu.

Ne visas krāpšanas ir tieši saistītas ar seksu – dažreiz cilvēks to dara, jo ir izslāpis pēc uzmanības, pēc sajūtas, ka ir kādam vajadzīgs, ka ir īpašs. Citā situācijā sānsolis pat satuvina laulātos – tas ir kā modinātāja zvans, lai saprastu, ka pāris negrib viens otru zaudēt. Kopdzīve ir sarežģīta māksla, un neeksistē cilvēki, kas nekļūdās. Tāpēc kļūdas pieļaušana vēl nenozīmē, ka cilvēks ir slikts.