foto: no privātā arhīva
“Jau piecus gadus vispār nelidoju ar lidmašīnām.” Elgars izvēlējies citādu dzīvesveidu
Latvijas Universitātes un Vidzemes Augstskolas pasniedzējs un pētnieks Elgars Felcis.
Dzīvesstils
2024. gada 21. janvāris, 06:21

“Jau piecus gadus vispār nelidoju ar lidmašīnām.” Elgars izvēlējies citādu dzīvesveidu

Jauns.lv

Daļa no Latvijas Universitātes un Vidzemes Augstskolas pasniedzēja un pētnieka Elgara Felča ikdienas paiet, domājot par vides, klimata un ilgtspējas jautājumiem. Bet kādas ir Elgara personīgās izvēles, ko viņš kā vīrietis, vīrs, četru bērnu tētis, lauku saimniecības vadītājs, pasniedzējs un pētnieks veic, lai viņa ģimene dzīvotu pēc iespējas zaļāk un ilgtspējīgāk?

Raksturojot savas ikdienas izvēles, Elgars intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja: “Viena no praktiskajām lietām ir tā, ka gandrīz nemaz neēdu gaļu un zivis sabiedriskajā ēdināšanā, piemēram, kafejnīcās, restorānos u.tml.

No gaļas es neesmu atteicies, es ēdu gaļu no savas saimniecības. Ēdam dējējvistas, kas nodzīvojušas dzīvi, un gailīšus, kad jaunie cāļi paaugas. Mums ir arī neliels liellopu bars, kas vajadzīgs zālāju uzturēšanai.”

Tāpat ģimene izvēlas neēst jūru un okeānu zivis, ņemot vērā, cik kritiski ir pārzvejota lielākā daļa pasaules zivju resursu. “Ēdu zivis no sava dīķa, piemēram, karpas un līdakas.”

Dod priekšroku sezonālai un lokālai pārtikai

“Ēdu, cik vien iespējams, sezonālu un lokālu pārtiku. Diezgan daudz pērkam no “Tiešās pirkšanas” saimniecībām, bioloģiskajām saimniecībām, kuru pārstāvjus mēs pārtveram pa ceļam uz Rīgu – viņi ieved produktus mūsu kopienā [atvērtajā saimniecībā “Zadiņi”, kur mīt arī Elgara ģimene].

Tas ir papildus tam, ko paši izaudzējam. Mums ir neliels dārzs un siltumnīca.”

Labāk izvēlas lietotu apģērbu 

Runājot par drēbēm, Elgars sacīja: “Apģērbu gandrīz nekad nepērku jaunu. Ja pērku [jaunu], tad nedaudz.

Tad pērku labākas kvalitātes apģērbu, lai tas ilgāk kalpo un lai nav jāpērk sliktākas kvalitātes drēbes, bet daudz. Apģērbu novalkāju salīdzinoši ilgi.”

Novērtē divriteni un autobusu

Transporta ziņā lielākoties braucu uz Rīgu (vadīt lekcijas) ar autobusu. Ar divriteni varu aizbraukt līdz autobusam, tad ar autobusu aizbraucu uz Rīgu, bet Rīgā ar sabiedrisko transportu vai riteni tieku līdz lekcijām.

Līdzīgi dodos uz Valmieru. Starp Smilteni un Valmieru regulāri kursē autobusi.

Mašīnu cenšas lietot pārdomāti

No mūsu mājām līdz Smiltenei ir 15 km. Protams, ikdienā sanāk arī braucieni ar mašīnu, sevišķi ziemā. Bet tad, kad nav sniega un ledus, bieži vien šo gabalu braucu ar riteni.

Kad braucam ar mašīnu, tad mēģinām apkopot braucienus, lai nedēļā sanāk 3-5 braucieni uz pilsētu.”

Labi, ja vakarā visi kopā var braukt mājās

Ģimene mēģina organizēt braucienus uz pilsētu tā, lai tajos varētu paspēt veikt dažādas aktivitātes, piemēram, bērnu nodarbības un Elgara treniņus. Labi, ja pēc tam vakarā visi kopā var braukt mājās.

“Kopienā mēs dalāmies, piemēram, kopīgi aizvedam bērnus līdz tuvākajam bērnudārzam 2,5 km attālumā.

Izmanto Saules paneļus un “raķešu krāsnis”

Mums ir arī neliels Saules paneļu komplekts ar baterijām. Gribētu to palielināt elektrības apgādei. Tas būtu svarīgi.

Mūsu mājai ir malkas apkure, tā saucamās raķešu krāsnis. Tās ir efektīvas, viegli uzbūvējamas, viegli uzturamas, neatkarīgas no elektrības. Tas ir vienkāršs un taupīgs apkures veids.”

Jau piecus gadus nelido ar lidmašīnām

Elgars arī pastāstīja, ka izlēmis vairs nelidot ar lidmašīnām. “Jau aptuveni piecus gadus vispār nelidoju ar lidmašīnām. Arī tā ir apzināta izvēle.

Agrāk, kad projekta [no 2016. līdz 2019.gadam Elgars bija pētnieks Eiropas Komisijas finansētā projektā “Susplace”] dēļ bija jālido, tad lidoju, bet šobrīd neplānoju lidot.”

Uz Poliju dodas ar automašīnu

“Ja mēs ceļojam, tad darām to ar riteņiem, sabiedrisko transportu vai arī automašīnu. Mūsu ģimenei ir viena mašīna.

Kad braucam uz Poliju pie sievas ģimenes, radiem un draugiem, tad mūsu sešu cilvēku ģimene dodas ar vienu mašīnu Polijas braucienā uz vairākām nedēļām.

Ar velosipēdiem izbraukāja Igaunijas salas

Mums ļoti patika kāzu gadadienā notikušais velobrauciens pa Igaunijas salām.

Tas bija nedēļas velobrauciens divatā ar sievu,” Elgars teica un skaidroja, ka Felču ģimenei ir svarīga ceļojumu pieredze, taču vienlaikus viņi to organizē kā resursu mazietilpīgu.

Izmanto dažādus riteņus

Viņš arī piebilda, ka “Zadiņu” kopienā dzīvo velomeistars un velomākslinieks Gatis Kreicbergs, kurš izgatavo dažādus ērmriteņus, elektrificētus riteņus, kā arī kravas velosipēdus.

Kad laukā nav sniegs un ledus, Elgars bērnus uz dārziņu ved ar kravas velosipēdu vai lielākie bērni brauc paši, piemēram, četrgadīgā meita jau pati pa zemes ceļu var nobraukt 2,5km līdz dārziņam un atpakaļ.

Pašsaprotamā atkritumu šķirošana

“Tās ir praktiskās izvēles, ko es un mēs darām,” viņš teica un piebilda, ka, protams, kopienā arī šķiro atkritumus. Viņiem tas liekas pašsaprotami un gribētos, lai tā tas būtu visiem Latvijā.

Izlēma dzīvot Latvijā

Portāls Jauns.lv jau vēstīja par Felču ģimeni, kura pirms vairākiem gadiem pārvācās no Polijas uz Latviju.

Plašāku stāstu par viņu izvēlēm, piemēram, pārvākšanos uz laukiem un centieniem atrast līdzsvaru starp pētnieku darbu un ģimenes dzīvi, varat izlasīt šeit.

Domā par ikdienas balansu

Elgars mēģina rast balansu starp reālo dzīvi un ekrānu piedāvātajām iespējām, tāpēc lieto podziņu telefonu. Arī viņa bērniem ir ierobežots ekrānu laiks.