1dienas
21stundas
42minūtes
50sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc ar gadiem alkohola lietošana liek justies sliktāk?
foto: Pexels.com/MART PRODUCTION
Dzīvesstils

Kāpēc ar gadiem alkohola lietošana liek justies sliktāk?

Jauns.lv

Demences eksperte, daktere Elizabete Landsvērka norāda, ka alkohola ietekme uz organismu variē atkarībā no vecuma. Viņa pastāstīja, kā viens līdz divi alkoholiskie dzērieni dienā ietekmē organismu 20, 30 un 40 gadu vecumā, raksta "Huffpost".

Kāpēc ar gadiem alkohola lietošana liek justies sl...

Landsvērka saka, ka 20 gadi ir noturības periods organismam, un droši vien tieši tāpēc paģiras šajā desmitgadē nav tik smagas. "Šajā laikā aknām un smadzenēm ir vislielākā noturība," viņa sacīja.

Jūs droši vien nepamanīsiet milzīgu atšķirību arī 30 gadu vecumā, ja dzerat mēreni, bet ir svarīgi atcerēties par savu kopējo veselības stāvokli. "Alkohols palielina aknu slimību (cirozes) risku," sacīja speciāliste.

Pēc Landsvērkas teiktā, pēc 40 gadu vecuma parādās vairāk risku veselībai. "Aptaukošanās, diabēts, hipertonija un augsts holesterīna līmenis palielina insulta izraisītu sirdslēkmju, insultu un plānprātības risku. Ja ciešat no kāda no šiem stāvokļiem, pat neliels alkohola daudzums var vēl vairāk palielināt risku tādām veselības problēmām kā sirdslēkmes vai insulti, tāpēc ņemiet to vērā."

Pēc Landsvērkas teiktā, 50 gadu vecumā pat mērena alkohola lietošana var kaitēt organismam. "Alkohols bez asinsvadu bojājumiem un demences riska palielina krūts vēža, barības vada un aknu vēža risku," skaidroja speciāliste.

Viņa piebilda, ka, tā kā vēža attīstības risks strauji pieaug līdz ar vecumu, jebkura alkohola daudzuma pievienošana šo risku tikai vēl vairāk palielinās.

Līdz 60 gadu vecumam jūs, visticamāk, sāksiet izjust mērenu alkohola lietošanas ietekmi uz savu organismu. "Es varu teikt no pieredzes: tas ir vecums, kad tolerance pret alkoholu var strauji samazināties," sacīja Landsvērka.

Pēc viņas teiktā, tas saistīts ar to, ka gados vecāki cilvēki ar lielāku varbūtību zaudē fermentu, kas atbild par alkohola vielmaiņu.

Tēmas