foto: Shutterstock
Tāds patīkams cilvēks, taču internetā pārvēršas par riebīgu īgņu
Varbūt tu domā, ka tevi neviens neatradīs, jo izmanto anonīmu profilu vai lieto izdomātu vārdu, taču policija ātri vien izskaitļos pāridarītāju. To der atcerēties visiem.
Dzīvesstils
2023. gada 29. novembris, 07:21

Tāds patīkams cilvēks, taču internetā pārvēršas par riebīgu īgņu

"100 Labi Padomi"

Mūsdienu interneta vide nav iedomājama bez dažādiem sociālajiem tīkliem, kuros ne tikai var ievietot dažādu sev tīkamu informāciju, bet arī izteikt savu viedokli komentāros. Un te nu katrs izpaužas, kā var un māk, diemžēl aizmirstot, ka internets ir ļoti publiska telpa.

Internetam nav aizveramu durvju

Ikvienam sociālo tīklu lietotājam jāsaprot, ka šī vide ir daudz plašāka un publiskāka par "tikai es un mans telefons". Rēķinies, ka, publicējot video vai kādu rakstu, uzrakstot komentāru, to redzēs ļoti daudz cilvēku – draugi, bērni, vecāki, kaimiņi milzum daudz svešinieku. Interneta vide nav tava istaba, kurai vari aiztaisīt durvis, kad vēlies un nelaist iekšā tos, kurus nevēlies.

Tāpēc, pirms kaut ko publicē internetā, apdomā, vai savu sakāmo vai rādāmo varētu piespraust pie ziņojumu dēļa. Ja domā, ka droši darbojies kādā slēgtā grupā, nāksies tevi sarūgtināt – nereti gadās, ka kāds grupas dalībnieks pārpublicē grupas saturu un tas nonāk daudz plašākā auditorijā. To izdarīt ir ļoti vienkārši, kaut vai uztaisot ekrānuzņēmumu vai fotogrāfiju. 

foto: Shutterstock

Nedari citiem to, ko negribi saņemt pretī

Bieži ir sastopams kibermobings jeb citu cilvēku emocionāla pazemošana interneta vidē, tāpēc ļoti svarīgi ir otram nedarīt to, ko nevēlies, lai dara tev: pazemot, izsmiet vai izķēmot. Zini, ka katrs apceltais, pazemotais vai jelkādā veidā aizskartais var vērsties policijā ar lūgumu pāridarītāju sodīt.

Varbūt tu domā, ka tevi neviens neatradīs, jo izmanto anonīmu profilu vai lieto izdomātu vārdu, taču policija ātri vien izskaitļos pāridarītāju. To der atcerēties visiem – arī tiem senioriem, kuri reālajā saskarsmē ir ļoti jauki un sirsnīgi, bet sociālajos tīklos pārvēršas par kašķīgiem īgņām, kam patīk lamāties, un bērniem un pusaudžiem, kuri bieži vien aizmirst, ka ir atbildīgi par savu rīcību, un ka ir robežas, ko pārkāpt nedrīkst ne īstajā dzīvē, ne virtuālajā pasaulē.

Tēmas