foto: Pexels.com/Juan Pablo Serrano Arenas
8 pazīmes, ka esat psiholoģiski spēcīgs cilvēks: ne visi par to zina
Attiecības
2023. gada 2. decembris, 05:22

8 pazīmes, ka esat psiholoģiski spēcīgs cilvēks: ne visi par to zina

Jauns.lv

Dažkārt noteikti dzīves notikumi, vide vai traumatiska pieredze liek cilvēkam zaudēt ticību sev. "Es esmu tik vājš. Es nedomāju, ka spēšu tam iziet cauri" - šīs frāzes droši vien ir pazīstamas daudziem.

Bieži vien cilvēki pat nenojauš, cik lielu iekšējo spēku sevī nes. Lielākā daļa no mums nav pieraduši meklēt savā raksturā kaut ko labu, toties tieksme uz paškritiku un ikdienas sacīkstes ar sevi: ar saviem "netikumiem", vēlmēm, nosliecēm - tas viss 21. gadsimta cilvēkam ir ikdiena.

Pastāv 8 pazīmes, kas liecina par to, ka esat iekšēji spēcīgi, neskatoties uz visiem tiem "mīnusiem", kurus varat atrast paši sevī. Sīkāk par tiem raksta "HackSpirit".

8 pazīmes, ka esat iekšēji spēcīgi

1. Uzņematies atbildību par savu rīcību. Šis apgalvojums var šķist pārāk "vienkāršs". Taču, sīkāk izanalizējot dzīvi un notikumus, kas ir ap jums, var pēkšņi konstatēt, ka šī īpašība nepiemīt gluži visiem. Dažiem cilvēkiem ir nosliece meklēt problēmas citos, "iet pa dzīvi viegli", neskatoties uz cilvēkiem un apstākļiem, kuriem pārkāpj pāri. No malas var veidoties maldinošs iespaids, ka tieši viņi ir tie "stiprie" cilvēki. Bet patiesībā iekšēji izturīgs cilvēks nekad tā nerīkosies. Viņš vienmēr atzīs savu kļūdu, atvainosies par kādu savu nepareizo rīcību, būs atbildīgs līdz galam par to, par ko galvojis. Mēs ne vienmēr varam kontrolēt savu dzīvi par 100%, bet vienmēr tieši mēs izvēlamies virzienu, kurā to dzīvojam.

2. Jūs zināt, kad atlaist. Kā jau minēts, ne viss mūsu dzīvē veidojas tieši tā, kā mēs to vēlamies. Mēs neizvēlamies valsti, kurā piedzimstam, bāzes sociālo stāvokli, nevaram ietekmēt to, vai šodien līs un tamlīdzīgi. Bet vēlme visu kontrolēt un būt par kaut ko atbildīgam ir dažādas lietas. Nevajag ieciklēties uz sīkumiem, ļaut, lai uztraukums pārņem domas. Ja spējat šādu "paniku" iepauzēt, samierināties ar kādu sīkumu un dzīvot tālāk - tas ir jūsu spēks. Atļaujieties būt jūs pats. Gribat - raudiet, gribat - smejieties. Atļaujieties būt tāds, kāds jūtaties šajā brīdī. Bet atcerieties, ka palaist vaļā apstākļus, kas mums nav pakļaujami, ir paškontroles māksla. Uz to ir jātiecas.

3. Sarežģīti laiki ir izaicinājums, kas jūs norūda. Nevienu dzīves pārbaudījumu nevar līdz galam aptvert bez nospiedumiem, kas paliek mūsu apziņā pārdzīvotās pieredzes līmenī. Ja esat sarežģītā situācijā un sākat zaudēt ticību sev - mainiet viedokli. Jā, tas var būt ļoti sarežģīti, tik ļoti, ka dienas var šķist tumšas. Bet, ja ticam tam, ka katra rītdiena būs labāka, jo jūs esat jūs, tad var ne tikai tikt galā ar sliktajiem laikiem. Nākamie hipotētiskie dzīves izaicinājumi jau šķitīs ne tik "baisi", jo jau esat redzējuši un jutuši ko līdzīgu. Jums pie tā jau ir izveidojušies "dzelzs nervi".

4. Jūs neapspiežat savas emocijas. Maldīgs ir uzskats, ka patiesi spēcīgi cilvēki nekad neraud, neizjūt bēdas, izmisumu, nezina, kas ir zaudējumi. Patiesība ir tāda, ka spēcīgākie cilvēki ir tieši tie, kuri nebaidās izrādīt jūtas. Viņi nekaunas no savas ievainojamības. Bet viņi to pieņem.

5. Jūs neļaujat uzmācīgām domām sevi iznīcināt. Nedrošība par sevi bieži vien provocē spoguļreakciju. Piemēram: "Ja nu mans partneris mani vairs nemīl?"; "Ja nu es neesmu pietiekami talantīgs?"; "Ja nu es zaudētu visu, pie kā tik cītīgi strādāju?" un tamlīdzīgi. Šīs šaubas reizēm var rasties visiem. Tomēr psiholoģisko izturību nosaka nevis tas, ka jūs šaubāties par sevi, bet gan tas, kādu varu jūs ļaujat šīm šaubām. Galu galā domas ir tikai domas. Jūs dodat tām "dzīvību" tikai tad, kad koncentrējaties uz tām un pārvēršat par kaut ko vairāk.

6. Jūs cenšaties radīt pats savas dzīves jēgas. Dzīve būtībā ir "bezjēdzīga". Mēs nezinām, kāpēc esam šeit. Mēs nezinām, vai mums ir kāds iekšējs mērķis vai visa mūsu eksistence ir tikai laimīga apstākļu sakritība. Bet, kamēr jūs esat šeit, jūs varat radīt savu jēgu. Tas, ka sekojat saviem sapņiem, ka jūs tiecaties uzzināt vairāk par pasauli un par sevi, ka jūs nepadodaties pat ja kļūst grūti. Tas nozīmē, ka jūs piepildiet dzīvi ar jēgu. Tas nozīmē, ka esat stiprāks, nekā domājat.

7. Jūs protat laikus izdarīt sev "labu". Nav viegli palikt disciplinētam. Visiem mēdz būt sabrukumi. Psiholoģiski spēcīgi cilvēki pašpilnveidojas ar piesardzību. Nevajag vienā dienā sevi pārvērst par citu cilvēku, mēģinot pārveidot sevi ar "10 jauniem ieradumiem". Ja kaut kas nepatīk sevī, pašpilnveidojieties soli pa solim. Nebaidieties kādā brīdī atslābināties. Novērtējiet sevi, savu ķermeni, savu dzīvi. Tikai no jums pašiem ir atkarīgs, kāda būs diena - negatīvās domās vai laimē - kopā ar visiem "plusiem" un "mīnusiem".

8. Jūs neorientējaties uz citu viedokļiem - jūs jau esat mīlestības vērti, bez atrunām. Ārēja atzinība, pazīstamu un nepazīstamu cilvēku viedokļi par jums, nemitīga sacensība par kāda uzslavu vai mīlestību ir bezjēdzīgs ceļš. Neviens jums neliedz īstenot kaut kādas paša ambīcijas. Bet stiprs cilvēks zina, ka viņš jau ir mīlēts un pelnījis labu attieksmi un cieņu no citiem. Te nekādi "bet" nevar būt.

Galu galā, lai būtu "stiprs", nav obligāti jāpieņem lieli izaicinājumi, jāizcīna spožas medaļas vai jādara kaut kas iespaidīgs. Tas, ka jūs varat pieņemt sevi tādu, kāds esat šobrīd... Lūk, kāda ir dvēseles patiesā varenība.