4 sastāvdaļas, no kurām izvairīties kosmētikas līdzekļos
Skaistums
2023. gada 11. septembris, 11:06

4 sastāvdaļas, no kurām izvairīties kosmētikas līdzekļos

Reklāmas projekts

Pēdējos gados arvien vairāk tiek runāts par clean beauty jeb tīru skaistumu, kas prioritāri uzsver veselību un to veicinošo produktu lietošanu, kā arī labklājību ilgtermiņā.

Skaistumkopšanas produkti, kas atrodami plaša patēriņa veikalu plauktos, bieži satur dažādas potenciāli bīstamas ķīmiskās vielas un piedevas. Tādas sastāvdaļas kā mikroplastmasa, silīcija atvasinājumi, parabēni, ftalāti, sintētiskās smaržvielas, šķīdinātāji un citas var ietekmēt gan mūsu ādu, gan vispārējo veselību.

Mikroplastmasa

Lielākajai daļai kosmētikas produktu, kurus var iegādāties plaša patēriņa veikalos, ir pievienota mikroplastmasa. Tā var slēpties zem dažādiem nosaukumiem, piemēram, polietilēns (PE), polietilēna tereftalāti (PET), neilons (NA), polipropilēns (PP) u. c. Ikdienā lietojot produktus ar mikroplastmasu, var rasties veselības traucējumi, tostarp neauglība, vielmaiņas traucējumi, aptaukošanās u. c. Tāpat jāpiemin arī mikroplastmasas kaitīgā ietekme uz apkārtējo vidi, jo plastmasa no mūsu mājsaimniecībām nonāk ūdenī, tad zivīs un citos jūras produktos.

Sintētiskie konservanti

Konservējošas vielas ir būtiska kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa, lai nodrošinātu produktu kvalitāti to derīguma termiņa laikā. Diemžēl lielai daļai plaši lietotu konservantu ir blakusefekti. Parabēni, kas, nonākot organismā, var imitēt sievišķo dzimumhormonu estrogēnu, tādējādi iejaucoties sievietes dabiskajā hormonālajā vielmaiņā, atstāj graujošu ietekmi uz kopējo veselības stāvokli. Benzilspirts, nātrija benzoāts, fenoksietanols var radīt alerģiskas ādas reakcijas.

Sintētiskās smaržvielas

Sintētiskās smaržvielas pievieno kosmētikai un parasti norāda uz iepakojuma ar nosaukumu Fragrance vai Parfum, tomēr, kādas tieši ķīmiskās vielas slēpjas zem šiem nosaukumiem, norādīts netiek. Tās var kairināt ādu un izraisīt alerģiskas reakcijas.

Šķīdinātāji

Šķīdinātāji ir būtiska ādas kopšanas līdzekļu sastāvdaļa. Tos izmanto noteiktu sastāvdaļu šķīdināšanai produktu receptūrā, lai uzlabotu produkta funkcionalitāti, tekstūru un sensorās īpašības. Šķīdinātāji ir ne tikai ūdens, dabiskas vai sintētiskas izcelsmes eļļas, bet arī silikoni, spirts, glikoli. Alkohols šķīdina ādas dabisko aizsargbarjeru, un rezultātā āda kļūst jutīga pret apkārtējās vides kairinātājiem. Tādi plaši izmantoti šķīdinātāji kā propilēnglikols, butilēnglikols kairina ādu un var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Vai ir iespējams izvairīties no potenciāli veselībai kaitīgām vielām kosmētikā, un kādas ir alternatīvas?

Izvēlieties sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļus, kas nesatur veselībai nelabvēlīgās vielas. Mazs ikdienas špikeris, lai vieglāk orientētos produkta sastāvā, ir mobilā lietotne INCI Beauty. Izmantojot lietotni, veikalā cilvēks ērti var noteikt produkta sastāvā iekļauto vielu ietekmi uz veselību. Ar lietotni noskenējam produkta svītru kodu, un tā parādīs sastāvā iekļautās vielas vairākos līmeņos, ja tādi būs. Zaļš nozīmē, ka viela ir tīra un veselību neietekmē, savukārt, ja redzam sarkano krāsu, tad skaidrs, ka šīs visas vielas ilgtermiņā var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību un ir jau nonākušas attiecīgo institūciju redzeslokā.

Šī ideoloģija “tīrais skaistums” izriet no pieaugošās izpratnes par iespējamajiem riskiem, kas saistīti ar sejas un ķermeņa kopšanas produktiem jeb konvencionālo kosmētiku, kuras sastāvā ir milzums kaitīgu ķīmisko vielu un piedevu.

Viens no šīs tendences pamatlicējiem ir Latvijā ražotā dabiskā dermokosmētika LABRAINS – uzņēmums, kas izstrādā ne tikai videi draudzīgu kosmētiku, bet arī tādu, kas nesatur smaržvielu alergēnus, mikroplastmasu, parabēnus un citas kaitīgas vielas.

“Tā ir milzīga birokrātija – panākt, lai tiktu aizliegta kaitīgo vielu izmantošana kosmētiskajos līdzekļos, piemēram, mikroplastmasas aizliegumam pārejas periods ir līdz 2036. gadam. Taču šīs vielas mūsu organismā un vidē uzkrājas... Dermatologi runā par to, ka populācijā virs 60 gadu vecuma parādās bērniem raksturīgas saslimšanas: pirmreizējas alerģijas, kontaktdermatīti. Šādi izpaužas piesārņojuma radītā slodze uz organismu. Bet āda ir spogulis, kas rāda cilvēka kopējo veselības stāvokli,” stāsta ķīmiķe, vides speciāliste un uzņēmuma LABRAINS radītāja Līga Brūniņa.

LABRAINS strādā uz to, lai kosmētikas līdzekļi ādas virskārtu padarītu pēc iespējas stingrāku un izturīgāku pret ārējiem kairinātajiem. Turpretī konvencionālā kosmētika dara tieši pretējo – un kairinošās vielas ādas virskārtu saplēš. Savukārt tas nozīmē, ka ādā veidojas mikroplaisas un tā ir vairāk pakļauta UV starojumam, piesārņojumam, vīrusiem un baktērijām, kā arī tā ir vairāk pakļauta brīvo radikāļu negatīvajai ietekmei uz kolagēnu, tādējādi āda ātrāk iztērē savus resursus un noveco. Tāpēc vispirms būtu jādomā nevis par ādas skaistumu un jaunību, bet par veselību. Jo vesela āda ir skaista āda!