foto: CAMERA PRESS/William Conran / Vida Press
Padušu konflikts: gludi skūti vīrieši pret spalvainām sievietēm
Džūlija Robertsa Nottinghila” pirmizrādē 1999. gadā.
Cita pasaule
2023. gada 17. jūnijs, 07:02

Padušu konflikts: gludi skūti vīrieši pret spalvainām sievietēm

Jauns.lv

Futbolista Džona Stouna kailās paduses internetā izraisīja samērā lielu reakciju. Sportiski gludi skūtais ķermenis internetā aizsāka diskusijas par to vai tagad vīriešiem modē ir noskūties pavisam? Un ko tikmēr dara sievietes - ataudzē matiņus un lepni tos izrāda kamerā.

Šis attēls, iespējams, daudziem paliks atmiņā. Mančestras "City" Džons Stouns, notupies uz laukuma, saplēstā kreklā, kas atklāj viņa kailo krūti un... tikko noskūtās paduses?

foto: EPA/Scanpix
Džons Stouns no Mančestras "City" aukumā ar saplēstu kreklu UEFA Čempionu līgas fināla futbola spēlē starp "Manchester City" un Milānas "Inter", Stambulā, Turcijā, 2023. gada 10. jūnijā.

Pie saplēstā krekla futbolists tika Čempionu līgas fināla 80. minūtē pēc strīda ar Milānas "Inter" Robinu Gosensu. Kad mediju kameras uzkavējās pie spēlētāja saplēstā krekla, "Twitter" lietotāji iedegās sajūsmā un uzsāka diskusiju. 

Vai vīrieši tagad skuj paduses? 

Jā un nē. “Vīrieši sportā vienmēr ir skuvuši savu ķermeni – īpaši peldēšanā un riteņbraukšanā un pat vieglatlētikā. Tas palīdz novērst berzi, palīdz viņiem pārvietoties ātrāk un, iespējams, ir nedaudz higiēniskākāk,” saka matu vēsturniece Reičela Gibsone. Pat futbolā mēs zinām, ka Krištianu Ronaldu vaksē savu ķermeni, un futbolista Mohameda Salāha "Instagram" kontā var redzēt, ka arī viņš to dara.

Foto: Ekrānuzņēmums https://www.instagram.com/mosalah/

"Ir gandrīz dīvaini, ka tas joprojām ir sarunu punkts," saka Gibsone. Taču padušu apmatojums nez kāpēc vienmēr šķitis kā pēdējais “vīrišķības” bastions. Viss pārējais var iet, bet neaiztieciet paduses!

foto: AFP/Scanpix
Portugāles uzbrucējs Krištianu Ronaldu 2021. gada 19. jūnijā Minhenes Allianz arēnā UEFA EURO 2020 F grupasfutbola spēles noslēgumā iet laukumā bez krekla.

Saskaņā ar pētījumu firmas "Mintel" 2023. gada Lielbritānijas skūšanās un matiņu noņemšanas tirgus ziņojumu, 55% Lielbritānijas patērētāju, tātad sievietes un vīrieši, pēdējo 12 mēnešu laikā ir noņēmuši ķermeņa apmatojumu no padusēm. Interesnati, ka 1974. gadā laikraksta "New York Times" publikācija ziņoja, ka 98% ASV sieviešu noskuja paduses un kājas. Konservatīvās aplēses liecina, ka šis skaitlis lielākoties nav mainījies.

Taču saskaņā ar Rebekas M. Hercigas teikto savā 2015. gada grāmatā "Plucked: A History of Hair Removal", aptuveni 60% vīriešu noņem ķermeņa apmatojumu. Tas ir diezgan brīvs skaitlis — "matiņu noņemšana" attiecas uz visu, kas atrodas zem kakla, taču, ja mēs pārejam uz 2019. gadu, "Men's Health" lasītāju aptauja atklāja, ka 68% vīriešu apgrieza matus padusēs, 52% estētisku iemeslu dēļ un 16 % sporta dēļ. Berzes, svīšana, smarža, ārstnieciskās masāžas, nemaz nerunājot par pretiniekiem sportā, kas rausta matus. Tiem mēs varam pievienot veiktspējas apģērbu izmantošanu profesionālajā sportā, tostarp Lionela Mesi valkātos smalkos, mazos crop topus, kas mēra sirdsdarbības un paātrinājuma ātrumu un kas darbojas labāk bez ķermeņa apmatojuma.

Gibsona domā, ka ieradumi mainījušies līdz ar Deividu Bekhemu un viņa tā dēvēto metroseksualitāti. "Mintel" ir nosaukums tam, kā tas ir attīstījies – kopšanas līdzekļu “skinifikācija”, tas ir, patīkami smaržojoši krēmi un smalki sīkrīki (gan "Mangroomer", gan "Razorba" ir izvelkami rokturi ķermeņa apgriešanai), lai konkurētu ar lielāko daļu skaistumkopšanas produktu. Dažiem vīriešiem – nevis Stounsam, kurš, visticamāk, bija noskuvies – pat tiek veiktas lāzerepilācijas. 

Tomēr sieviešu paduses ir kas pavisam cits 

Gibsone domā, ka, lai gan mēs esam mierīgāki attiecībā uz ķermeņa tēlu (viņa uzskata to par pandēmiju), neskūšanās ir kļuvusi vēl populārāka. Mūsdienās dažkārt ir tikpat svarīgi parādīt, ka jums ir bezrūpīgs domāšanas veids un bezrūpīga dzīve.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press
Madonnas meita Lourdes Leon 2021. gada "Met Gala" pasākumā.

Dažas sievietes vienkārši neskujas, un tas arī viss. viņa saka. Svarīgākais ir izvēle. Taču, piemēram, 2021. gadā "Adidas" izmantoja dejotājas Leilas Deivisas fotogrāfijas ar matainām padusēm, pagājušajā gadā "Asos" izmantoja sievieti ar redzamiem padušu matiem, lai modelētu topu. 

1960. gados kopā ar ziliem džinsiem sieviešu matainās paduses bija politiskās apziņas un sievietes atbrīvošanās manifests. Savukārt 1985. gadā Madonna pozēja "Playboy" ar matainām padusēm. 1999. gadā Džūlija Robertsa atrādīja savas nenoskūtās paduses filmas "Notinghila" pirmizrādē. Viņa gan vēlāk teica, ka aizmirsusi tās noskūt. 

foto: CAMERA PRESS/William Conran / Vida Press
Džūlija Robertsa Nottinghila” pirmizrādē 1999. gadā.

Bet tas vienmēr būs sarežģīts temats. "Mums ir ideja, ka ķermeņa apmatojuma noņemšana ir jauns jēdziens, taču tas ir daudz vecāks, nekā mēs varam iedomāties," saka Gibsone. Indiāņi ķermeņa apmatojuma noņemšanai izmantoja pincetei līdzīgu instrumentu, kas izgatavots no gliemežvākiem. Citas kultūras izmantoja akmeņus. Ir neskaitāmi faktori, kāpēc katra kultūra noņēma matiņus, taču daudzus motivēja praktiskums. “Ēģiptieši noskuva galvas un valkāja parūkas. Kāpēc? Utis, galvenokārt. Tas vienkārši bija tīrāk, skaidro Gibsone ”

Sieviešu padušu matiņu īsā vēsture

Sieviešu padušu skūšanas prakse vēstures gaitā un dažādās kultūrās ir bijusi atšķirīga. Lai gan ir grūti noteikt precīzu gadu, padušu apmatojuma noņemšana Rietumu sabiedrībās kļuva izplatītāka 20. gadsimta sākumā.

ASV padušu apmatojuma likvidēšana ieguva popularitāti pagājušā gadsimta 10. un 20. gados. Šo maiņu lielā mērā ietekmēja mainīgie skaistuma standarti un bezpiedurkņu kleitu un īsāku apakšmalu parādīšanās. Modes un kosmētikas nozarei bija nozīmīga loma, veicinot matu noņemšanu kā vēlamu un modernu sieviešu praksi.

Tomēr pirms šī laika padušu epilāciju noņemšana nebija tik izplatīta vai plaši izplatīta. Kultūras normas un skaistuma ideāli atšķiras dažādos laikos un reģionos, un ir bijuši periodi, kad sievietes neskuva paduses. Piemēram, senajā Grieķijā padušu apmatojums tika uzskatīts par dabīgu un parasti netika noņemts.