foto: Shutterstock
Ādas sausums ne tikai vizuāls defekts! Ko tas pasaka par mūsu veselību?
Skaistums
2023. gada 18. aprīlis, 06:58

Ādas sausums ne tikai vizuāls defekts! Ko tas pasaka par mūsu veselību?

"100 Labi Padomi"

Atbild Lāzermedicīnas klīnikas un Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Kristīne Kalniņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vispirms būtu labi saprast, kas sauso ādu izraisa un vai process ir visaptverošs, akūts vai hronisks. Ieteiktu nodot analīzes, lai pārbaudītu, vai netrūkst minerālvielu, kā arī izslēgt citu orgānu saslimšanas, ieskaitot vairogdziedzera un citas autoimūnas slimības.

Sievietēm pirms menopauzes un menopauzes laikā vajadzētu pārrunāt ar savu ginekologu nepieciešamību lietot hormonus aizvietojošu terapiju, jo estrogēnu deficīts bieži izraisa sūdzības par sausu ādu. Noteikti pārskati medikamentus, ko lieto ikdienā, jo visaptverošu un mokošu ādas sausumu var izraisīt arī zāles. Rudenī un ziemā ar šo problēmu saskaras ļoti daudzi cilvēki, jo centralizētās apkures dēļ gaiss ir ārkārtīgi sauss.

Lai mazinātu ādas sausumu, ieteicams ievērot vairākas lietas. Uzklāj ķermeņa krēmu uzreiz pēc dušas uz viegli mitras ādas. Izvēlies barojošu krēmu, kas bagātināts ar lipīdiem (uz iepakojuma meklē vārdus lipīdi, keramīdi). Ja lieto ķermeņa eļļu, nomaini to pret krēmu, jo eļļa notur ādā esošo mitrumu, bet, ja āda jau ir sausa, papildu mitrināšana ir minimāla. Savukārt krēmi un ziedes satur ūdeni un lipīdus, tāpēc labāk mitrina un pasargā ādu no apkārtējās vides ietekmes.

Ādas sausumu mazina arī D, A un E vitamīns, zivju eļļa, naktssveces eļļa. Un atceries ikdienā dzert pietiekami daudz ūdens!