foto: Publicitātes
A vitamīns ir daudzpusīga sastāvdaļa, kas nepieciešama jūsu ādas kopšanas procedūrām – lūk, kāpēc
Skaistums
2022. gada 5. oktobris, 10:49

A vitamīns ir daudzpusīga sastāvdaļa, kas nepieciešama jūsu ādas kopšanas procedūrām – lūk, kāpēc

Reklāmas projekts

A vitamīns kā ādas kopšanas sastāvdaļa ir plašāk pētīts nekā jebkura cita sastāvdaļa, kas šobrīd pieejama tirgū.

foto: Publicitātes

Kas ir A vitamīns?

Terminoloģija ir tik mulsinoša, un ir daudz dezinformācijas, taču saskaņā ar Nacionālā veselības institūta datiem A vitamīns ir retinoīdu grupas nosaukums. (Tāpēc mūsu vajadzībām lietosim abus nosaukumus kā sinonīmus.)

Termins retinoīds attiecas uz trim dažādiem A vitamīna stāvokļiem: retinolu, retinālu (vai retinaldehīdu) un retinoīdskābi.

Galu galā tiem visiem ir vienāda veida ādas kopšanas priekšrocības; atšķirība slēpjas pārveides procesā, kas tiem ir vai nav jāveic ādā, lai tie būtu efektīvi, un attiecīgi arī tajā, cik spēcīgi tie ir. Retinoīdskābe, kas ir recepšu zāļu sastāvā, ir visspēcīgākā, retinoli ir visvājākie, bet retinaldehīda iedarbība vidēja.

foto: Publicitātes

A vitamīna labvēlīgā ietekme uz ādu

A vitamīns kā ādas kopšanas sastāvdaļa ir plašāk pētīts nekā jebkura cita sastāvdaļa, kas šobrīd pieejama tirgū. Retinoīdus dermatoloģijā pirmo reizi sāka lietot 1943. gadā. Tātad šī ir izmēģināta un pārbaudīta sastāvdaļa ar daudzām pierādītām priekšrocībām, un tā ir efektīva gan kā profilaktisks, gan kā pretnovecošanās līdzeklis. Papildus priekšrocības:

  • Paātrina ādas šūnu atjaunošanos: A vitamīns veicina veco ādas šūnu atdalīšanos un stimulē jaunu, veselīgāku un gludāku šūnu atjaunošanos.
  • Uzlabo ādas tekstūru un toni: A vitamīns būtībā darbojas kā eksfoliants, uzlabojot gan ādas tonusu (tas ir lieliski piemērots cīņai pret hiperpigmentāciju), gan ādas struktūru.
  • Stimulē kolagēna izstrādi: A vitamīns iedarbojas ne tikai uz epidermu (jeb ādas virsējo slāni), bet ir unikāls ar to, ka darbojas arī dziļākajā dermas slānī, kur tas stimulē kolagēna veidošanos.
  • Izlīdzina krunciņas un grumbiņas: A vitamīns palīdz samazināt krunciņas un grumbiņas, kā arī uzlabo un padara ādu biezāku. It kā ar to nepietiktu, tas vienlaikus samazina esošā kolagēna un elastīna sabrukšanu, sniedzot jums vēl lielāku efektu.
  • Tas ir efektīvs līdzeklis aknes apkarošanā: Ir pamatots iemesls, kāpēc recepšu A vitamīns (jeb retinoīdskābe) pirmo reizi tika apstiprināts FDA kā līdzeklis aknes ārstēšanai: Tas palīdz normalizēt tauku ražošanu, un tā pīlinga īpašības palīdz novērst poru aizsērēšanos.
  • Ārstē pēciekaisuma hiperpigmentāciju: Recepšu A vitamīns var arī mazināt pēc-piņņu ādas krāsas izmaiņas, ja rodas pūtītes, un tam piemīt arī pretiekaisuma iedarbība, kas novērš apsārtumu.

A vitamīna blakusparādības

Sliktā ziņa ir tā, ka visi šie iepriekš minētie spēcīgie efekti ir saistīti ar dažām diezgan problemātiskām iespējamām nepilnībām. Blakusparādības ir kairinājums, sausums un fotosensitivitāte, dažos gadījumos pat pūslīšu veidošanās un lobīšanās. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka mazāk spēcīgiem bezrecepšu retinoīdiem ir arī mazāka blakusparādību iespējamība un intensitāte (vismaz lielākajai daļai cilvēku). Labā ziņa ir tā, ka šīs parādības parasti izzūd, tiklīdz āda pierod pie šīs sastāvdaļas, šo procesu tehniski sauc par retinizāciju.

foto: Publicitātes

Kā to lietot

Pirmkārt, sāciet lēnām. Tas ir maratons, ne sprints. Vairāk A vitamīna nenozīmē, ka tas ir labāk, turklāt tas palielina kairinājuma iespējamību, kas var likt pārtraukt tā lietošanu. Nedēļu vai divas mēģiniet to lietot reizi trijās dienās vakaros, pēc tam – katru otro vakaru, visbeidzot – katru vakaru. Jums nepieciešams tikai neliels daudzums – apmēram zirņa lielumā – visai sejai. Uzklājiet to uz tīras ādas un pārliecinieties, ka pārējā sejas kopšanas procedūrā lietojat saudzīgus un maigus produktus, lai ādai nebūtu par daudz dažādas ietekmes – vismaz līdz brīdim, kad āda būs pieradusi pie A vitamīna.

Paturiet prātā, ka pacietība ir laba lieta. Lai sāktu novērot uzlabojumus ādā, būs nepieciešamas vismaz astoņas līdz divpadsmit nedēļas.

NELIETOT KOPĀ AR: Alfa Hidroksi skābes, piemēram, glikolskābe, labi papildina A vitamīna pretnovecošanās iedarbību, tomēr, lietojot abas kopā, var palielināties kairinājuma iespējamība, tāpēc rīkojieties piesardzīgi.

LABI IEDARBOJAS KOPĀ AR: A vitamīnu vienmēr lietojiet kopā ar saules aizsargkrēmu, jo tas var padarīt ādu jutīgāku pret saules stariem. Daudzos sastāvos ir iekļautas nomierinošas sastāvdaļas, piemēram, kumelītes, vai mitrinošas sastāvdaļas, piemēram, hialuronskābe ar A vitamīnu, lai palīdzētu uzlabot produkta panesamību. 

foto: Publicitātes

Biežāk uzdotie jautājumi

Cik bieži drīkstu izmantot A vitamīnu?
Ar A vitamīnu jāstrādā lēni un vienmērīgi. Sāciet to lietot reizi trijās dienās, pēc tam, kad āda pie tā pieradīs, lietojiet katru otro dienu, vēlāk jau katru dienu.

Vai A vitamīns ir piemērots jutīgai ādai?
A vitamīns var kairināt, tāpēc cilvēkiem ar jutīgu ādu ieteicams lietot ar mēru. Vislabāk, ja sāksiet ar produktu, kuram ir zems procentuālais sastāvs, vai tādu, kura sastāvā ir ādu barojošas sastāvdaļas, piemēram, kumelītes, alvejas vai zaļās tējas ekstrakts.

Vai A vitamīns un retinols ir viens un tas pats?
A vitamīnu var uzskatīt par retinoīdu saīsināto terminu. Zem šī lietussarga ir trīs dažādas A vitamīna versijas: retināls – sastāvdaļa, ko izmanto recepšu stipruma preparātos, retinoīdskābe un retinols – vājākais no trim vitamīniem.

foto: Publicitātes
foto: Publicitātes

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv