foto: AFP/Scanpix
Karaliene Elizabete II savā kronēšanas dienā, 1953. gada 2. jūnijā Londonā.
Karaliene Elizabete II savā kronēšanas dienā, 1953. gada 2. jūnijā Londonā.
Dzīvesstils
2022. gada 10. septembrī, 05:56

Kāda bija pasaule, kad Elizabete II kāpa tronī. Īsumā par pašu galveno

Jauns.lv

Elizabete II kļūst par karalieni 1952. gada 6. februārī pēc sava tēva Džordža VI nāves. Viņas kronēšana pēc dažiem mēnešiem ir pirmā vēsturē, ko pilnībā rāda televīzijā. Premjerministra amatu pusgadu iepriekš - trešo reizi - ieņēma Vinstons Čērčils. Viņam ir pāri 80 gadiem, klīst baumas, ka tas ir pagaidu norīkojums, bet galu galā viņš nostrādās gandrīz līdz atvēlētā laika beigām un aizies tikai 1955. gadā.

Kāda bija pasaule, kad Elizabete II kāpa tronī. Īs...

Ēģiptes "Brīvo virsnieku kustība" gāž uz Apvienoto Karalisti orientēto monarhiju un nosaka valstī pussociālistisku režīmu, kas orientēts uz PSRS. Padomju Savienībā pie varas joprojām ir Josifs Staļins. Tikmēr tiek gatavots jauns terora vilnis — šoreiz vērsts, galvenokārt, pret padomju ebrejiem.

Izvēršas "Ārstu sazvērestības" afēra, kas pazīstama arī kā diversantu vai ārstu slepkavu lieta. Tā bija ievērojamu padomju medicīnas speciālistu sazvērestība, lai noslepkavotu vadošās valdības un partijas amatpersonas, Kremļa vadoņus, ieskaitot pašu Staļinu.

Strupceļā nonāk Korejas karš, kur pasaules lielvaras - ASV un PSRS (ar Ķīnas atbalstu) - sadūrās gandrīz atklāti; Koreja tā arī palika sadalīta divās daļās. Darbu sāk Eiropas ogļu un tērauda apvienība, kas izveidota pēc Vācijas un Francijas iniciatīvas un kļuvusi par Eiropas Savienības priekšteci. ASV apgriezienus uzņem Makartisms.

Tas bija periods ASV sabiedriskajā dzīvē XX gadsimta piecdesmitajos gados. Nosaukts tā laika senatora Džozefa Makārtija vārdā. Makartisms raksturīgs ar aktīvu antikomunismu un iekšējo ienaidnieku meklēšanu. Makartisma laikā tūkstošiem amerikāņu tika apsūdzēti par piederību komunistiem vai to atbalstītājiem.

Lielā mērā tieši pateicoties Makārtija atbalstam prezidenta vēlēšanās uzvar Otrā pasaules kara varonis ģenerālis Dvaits Eizenhauers. Viņa vadības laikā "raganu medības" pastiprināsies vēl vairāk.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai