Grandiozā salīgošana Druvienā

gallery icon
132
Dzīvesstils
2022. gada 26. jūnijs, 21:42

FOTO: kā, klātesot tūkstošiem, Druvienā aizritēja grandioza salīgošana

Jauns.lv

Klātesot tūkstošiem skatītāju, Līgo vakarā Druvienā aizritēja vērienīga salīgošana, kas aizsākās ar Rūdolfa Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” 120 gadu jubilejas lieluzvedumu, bet turpinājās ar Latvijas Radio 2 un Latvijas TV dižkoncertu “Līgojam Druvienā!”. Kopā ar skatītājiem Druvienā līgoja arī Valsts prezidents Egīls Levits ar kundzi un citi tautā zināmi ļaudis.

120 gadu laikā, kopš luga “Skroderdienas Silmačos” pirmo reizi tika iestudēta un parādīta skatītājiem, tā kļuva par vienu no Jāņu laika tradīcijām, kā arī par visu laiku visbiežāk iestudēto un visvairāk izrādīto lugu Latvijas teātra vēsturē.

Jubilejas lieluzvedumā režisors Jānis Mūrnieks pulcēja dažādu Latvijas profesionālo teātru aktierus un skatuves leģendas – izrādē piedalījās Jānis Skanis, Aija Dzērve, Lauris Subatnieks, Liene Sebre, Dace Makovska, Uldis Siliņš, Ģirts Liuziniks, Elīna Bojarkina, Ance Muižniece, Kārlis Tols, Ance Kukule-Sniķere, Zane Burnicka, Mārtiņš Gailis, Māris Skrodis, Kristians Kareļins, Amēlija Klindžāne un Lāsma Kugrēna, kura izrādes izskaņā tika sumināta 70 gadu jubilejā. Horeogrāfiju veidoja Sanita Misika, skatuves iekārtojumu un tērpus – Linda Līva Oše, vokālā pedagoģe – Ieva Sutugova, par pirotehniku rūpējās Kalvis Kalniņš, producents – Juris Millers. Izrādes muzikālais pavadījums tika uzticēts Kristapa Krievkalna orķestrim, kuram pievienojās Valdis Zilveris. Izrādes izskaņā “Silmaču” muzejam tika dāvāta zaļā krūze, kas kādreiz piederēja Elzai Radziņai un tika izmantota izrādēs laikā, kad Elza Radziņa spēlēja Antoniju.

Pēc izrādes līgošana turpinājās Latvijas Radio 2 un Latvijas TV dižkoncertā “Līgojam Druvienā!”, kurā piedalījās “Citi zēni”, Olga Rajecka, Uģis Roze, Juris Vizbulis, Antra Stafecka, Ivo Grīsniņš Grīslis un Ralfs Eilands. Koncertā tika sveikti Latvijai nozīmīgākie komponisti – Imants Kalniņš pērn aizvadītajā 80 gadu jubilejā, kā arī ieskandināta Zigmara Liepiņa gaidāmā 70 gadu jubileja. Koncertā tika godināts arī Mārtiņš Brauns, kura rokopera “Mauglis” pērn tika atzīta par izcilāko 2021. gada kultūras notikumu. Rihards Zeļezņevs, Kārlis Tols un Juris Vizbulis ar TDA “Dzintariņš dalībniekiem izpildīja fragmentu no rokoperas “Mauglis”, kas jau jūlijā būs redzama Jelgavā, Rojā un Liepājā, bet vakara izskaņā ar savas 65 gadu jubilejas benefici uzstājās Latvijas estrādes leģenda Žoržs Siksna, kura benefici kuplināja TDA “Ačkups” un Gulbenes novada kori diriģenta Ulda Kokara vadībā. Skatītāju vidū šajā vakarā bija kādreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, kultūras ministrs Nauris Puntulis ar kundzi, kā arī Valsts prezidents Egīls Levits ar kundzi Andru, kuri koncerta sākumā kopā ar tā vadītāju Tomu Grēviņu sadedzināja savus pērnā gada Jāņu vainagus un sveica Latvijas tautu svētkos.