Jāņu ugunskurs kā centrālais punkts. Rituāli, lai gaisma ne uz mirkli neapsīkst
foto: Shutterstock

Jāņu ugunskurs kā centrālais punkts. Rituāli, lai gaisma ne uz mirkli neapsīkst

Kas Jauns Avīze

Jāņos ir visīsākā nakts un vismazāk tumsas, bet arī tas mazumiņš ir jākliedē, tāpēc no saulrieta līdz saullēktam jādedzina uguns. Padomos dalās kultūras menedžmenta centra Lauska vadītāji Daina un Juris Zalāni.

Jāņu ugunskurs kā centrālais punkts. Rituāli, lai ...

Doma laukumu šturmē Zāļu tirdziņa apmeklētāji

Der nošķirt Jāņu ugunskuru no sadzīviskā, šašliku vai desiņu cepamās uguns. Jāņu ugunskurs ir centrālais punkts, ap kuru viss notiek, kur pulcējas cilvēki.

Jāgatavojas dienu iepriekš

Visi zina, ka Jāņu naktī nedrīkst gulēt, un ugunskurs palīdz to izturēt un sagaidīt saullēktu. Pat ja diena aust nomākusies, smidzina vai līst, saules aušanas brīdis ir jāgaida.

Jāņu ugunskuru ieteicams uzbūvēt jau iepriekšējā dienā un nodrošināties ar pietiekamiem malkas krājumiem. Jāņuguns malkai jābūt sausai, bet arī ne tādai, kas izdegs ļoti strauji.

Jautrās noskaņās mūziķi un aktieri gatavojas Līgo nakts koncertam Raiskumā

Klasisku ugunskuru māk iekurt teju katrs, bet ar pūdeli jau jāprot rīkoties. Tradicionāli pūdele ir muciņa, kas pildīta ar malku vai zariem un pacelta garas kārts galā, lai Jāņu gaisma spīdētu pēc iespējas augstāk. Tā kā mūsdienās koka muciņas katrā lauku sētā vairs nemētājas, iespējams izpausties radoši.

Jāatceras par drošību

Var ņemt vecu koku ar cauru vidu, izzāģēt apmēram metru lielu gabalu un tad to piepildīt ar malku un nostiprināt uz kārts. Vēl viens variants ir izzāģēt ar motorzāģi bluķim cauru vidu. Vienmēr jāatceras par drošību: pie uguns tā vienmēr jāievēro, bet, darinot pūdeli, par to jādomā īpaši, lai nevienam nekas neuzkristu uz galvas, jo parasti jau gribas kārti izvēlēties pēc iespējas augstāku.

Ar ielīgošanu Grīziņkalnā Rīgā sāk gaidīt vasaras saulgriežus

Šodien Rīgā sākušies tematiskie ielīgošanas pasākumi.

Un tādēļ ir svarīgi nepārspīlēt, jo ar malku uzpildīta muciņa ir ļoti smaga. Tās izveidē labāk pieaicināt draugus, jo viens pats to nevar izdarīt. Un tad vēl ir jāizdomā, kā muciņu piecu līdz sešu metru augstumā droši aizdedzināt – var sagatavot tievāku kārti, kam galā piesien ar degmateriālu piesūcinātu auduma gabalu. Pildot pūdeli, visu laiku jādomā, lai būtu kāda vieta, ko var viegli aizdedzināt.

Uguns bumba saules vārtos

Ja pieejama stāva nogāze, saulei rietot, pa to var laist lejā uguns bumbu. Tādā gadījumā var izveidot saules vārtus, piemēram, divas prāvākas bērzu meijas sasien ar galotnēm kopā, ierok zemē un caur tām laiž degošo bumbu. Vienkāršākais variants ir apsiet riteni ar pakulām vai kādu citu degošu materiālu un jau aizdedzinātu laist lejā. To gan iepriekš vajag izmēģināt, lai ritenis neapgāžas jau pēc diviem metriem un aizripo pietiekami tālu. Šādas aktivitātes noteikti nedrīkst darīt lielā sausumā. Parasti Jāņos viss ir sulīgi zaļš, bet jāņem vērā apkārtējā vide – ja tuvumā ir, piemēram, priežu mežs, uguns bumbu nedrīkst ripināt.

Vasaras saulgriežu svinības Jūrkalnē

Vēl viena skaista ugunskura alternatīva ir jūrā, dīķī vai upē ielaists uguns plosts, peldošs ugunskurs, ko var skaisti noformēt ar ziediem vai ziedu vijām.