Dzīvesstils
2022. gada 16. maijs, 16:53

Ko lasa Linda Nemiera? "Ticu, ka īstā grāmata pie mums atnāk pareizajā brīdī"

Žurnāls "OK!"

Pagājušā gada nogalē pie lasītājiem nonāca rakstnieces Lindas Nemieras vienpadsmitā grāmata "Rīgas raganas", kas saņēmusi atzinīgas atsauksmes par neparasto un aizraujošo sižetu. Bet ko lasa viņa pati?

Jau kopš bērnības esmu liela lasītāja, un šī aizraušanās man ir palīdzējusi tikt pie divām lietām – biezām brillēm (no kurām gan es atbrīvojos pirms gadiem desmit) un nu jau vienpadsmit pašas sarakstītām grāmatām. Kā jau kārtīgai lasītājai – man nekad nepietika lasāmā. Nācās to sagudrot pašai.

Tagad gan vairāk lasu e-grāmatas, bet ne jau tāpēc, ka grāmatu smarža ir zaudējusi savu maģisko iedarbību. Dzīve piespieda! Lasu, kamēr lieku gulēt mazāko bērnu, un, lai istabas pustumsā neiesnaustos, talkā nāk digitālās ierīces un grāmatas, kuru lasīšanai gaismu nevajag.

Parasti jaunākajām tendencēm nesekoju, bet ticu, ka īstā grāmata pie mums atnāk pareizajā brīdī. Kā jau kārtīgai lasītājai man ir garš saraksts ar lasāmvielu, kas gaida savu kārtu. Vienīgie, kuriem šinī rindā ir priekšroka, ir latviešu autori. No žanriem parasti izvēlos detektīvus vai fantāzijas romānus. Mīlas stāsti un dzimtu ciešanu sāgas mani nevilina. Lasu, lai atpūtinātu prātu no ikdienas pelēcības un problēmām.

foto: Publicitātes foto

“Lai gan mans jaunākais darbs – mistiska fantāzija Rīgas raganas iznācis pavisam nesen, jau plānoju sākt darbu pie nākamās grāmatas, ar kuru ceru iekāpt vēl neizpētītā lauciņā – šausmu žanrā. Pakutināt nervus gan lasītājam, gan sev,” sola rakstniece.

Agatas Kristi labākajās tradīcijās

Man ļoti patīk Agatas Kristi stila detektīvromāni, kur līdz pēdējam brīdim var minēt, kurš tad būs vainīgais. Šinī žanrā lieliski ir Lucy Foley The Hunting Party un Ruth Ware One by One. Un sniegotais fons, uz kura risinās slepkavnieciskie notikumi, jauki saskanēja ar ziemīgo laiku, kad tos lasīju.

foto: Publicitātes foto

Ārpus ikdienišķā

Mani aizrauj gan klasiskā fantāzija, piemēram, poļu rakstnieka Andžeja Sapkovska Ragaņa cikls, gan arī krievu rakstnieka Sergeja Lukjaņenko Nakts sardzes sērija – darbība risinās mūsdienu Maskavā. Mani vienmēr ir sajūsminājusi fantāzijas rakstnieku prasme ikdienas dzīvē saskatīt neikdienišķo, un šo brīnuma sajūtu vienmēr cenšos sniegt lasītājam arī savās grāmatās.

foto: Publicitātes foto

Par nākotni un cilvēcību

Latviešu autori arvien vairāk sāk iekarot arī fantastikas lauciņu. Džeinas Šteinbergas romāns Lasītāja to dara izcili, ļaujot ielūkoties nākotnē un pasapņot, kāda varētu būt Rīga. Tajā pašā laikā man šī grāmata tomēr “lasījās” kā stāsts par cilvēcību –  kā to nepazaudēt.

foto: Publicitātes foto

Sirds silti

Cilvēcisks un sirds silts stāsts ir arī Maijas Pohodņevas un Modra Pelša grāmata Kaķu vārdotāja. Tur ir viss! Gan humors, gan izglītojoša informācija par kaķu atainojumu citzemju kultūrās, gan pārdomas par četrdesmitgadnieka krīzi un tukšās ligzdas sindromu. Un kas pats galvenais – kaķis un viņa daiļie portreti, pašas Maijas zīmēti.

foto: Publicitātes foto

 

Tēmas